DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 2076113-1.3422%
İstanbul
17°

AZ BULUTLU

04:23

SABAHA KALAN SÜRE

Sivilce (Akne) neden oluşur? Sivilce nasıl geçer?

Sivilce (Akne) neden oluşur? Sivilce nasıl geçer?

ABONE OL
Mayıs 29, 2021 13:17
Sivilce (Akne) neden oluşur? Sivilce nasıl geçer?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kamera Sistemleri Fiyatları
Kamera Sistemleri Fiyatları

Sivilce Nedir?

Akne, cildin orta tabakasında bulunan sebum yani yağ salgılayan kanalların tıkanması, şişmesi ve daha sonra bakterilerle inflame olması sonucu ortaya çıkar. Deride artan yağ salgısı ve gözeneklerin tıkanması sonucu siyah nokta (komedon) oluşur. Daha sonra bu komedonlar bakteriler tarafından istila edilir ve ciltden kabarık kırmızı ve iltihabi şişlikler oluşur. Aşırı büyük olanlar deride iz bırakırlar.

Akne genellikle ergenlik çağında başlayan ve uzun süre devam eden bir cilt problemidir. Bebeklik döneminde bazı iyi huylu sivilceler vardır. Ayrıca en çok erkeklerde ve en sık; yüz, sırt, kol ve göğüs bölgelerinde görülür.

Sivilce Neden Oluşur?

Akne oluşumunda; genetik, beslenme, çevresel faktörler ve hormonların rolü vardır. Her iki cinste de testesteron hormonunun rolü bilinmektedir. Bazı vakalarda testesteron hormonu fazlayken bazı vakalarda testesteron normal ancak yağ hücrelerinin testesterona yanıtı aşırıdır. Anne babanın birinde akne görülmesi çocuklarında akne ortaya çıkmasının nedenleri arasında yer alır.

Kimi ilaçların özellikle hormon ilaçlarının akne artırıcı özelliği vardır. Bazı vakalarda cildin aşırı yağlı olması esas faktördür. Kalitesiz kozmetik ürünler, aşırı yağlı besinler akneyi tetikleyebilmektedir. Aknenin yoğunluğu sonbahar ve kış mevsiminde de artış gösterebilir.

Sivilce Tedavisi Nasıl Yapılır?

 

Akne tedavisinde Retinoid denilen ilaçların krem ve ağızdan formları kullanılabilir. Cildin sebum dengesinin sağlanması için etkili cilt temizliği yapılmalıdır. Antibiyotiklerin de akne tedavisinde yeri vardır.

Krem ve veya oral formu tercih edilebilir. Yağ bezlerinin aktivitesini baskılamak ve yeni komedon oluşumunu önlemek içinde ilaçlar geliştirilmiştir.

Tedavi edilmeyen akne skar yani iz yaratarak hem kozmetik hem de ruhsal sorunlara yol açabilir. Sivilce izlerinin giderilmesi için kimyasal peeling, mikrodermabrazyon, dermaroller ve lazer peeling kullanılabilir.

Yüze özel sabunlar veya temizleyici jel solüsyonlarla günde iki defa yıkanmalıdır. Sivilceli cilt leke oluşumuna karşı çok hassastır bu nedenle yağsız güneş kremi kullanılmalıdır. Bu kremler ayrıca cildi nemlendirerek tahrişi önler.

Sivilce ilaçlarının yaptığı kuruluk ve tahrişle başa çıkmak için yağsız nemlendiriciler kullanılabilir. Komedonları ve sivilceleri sıkmamak gereklidir. Komedonların temizliği için dermatologlar tarafından kimyasal peeling yapılır ve özel komedon başlıkları ile komedonlar boşaltılır.

1 saatte sivilce yok etme, Yüzdeki sivilce nasıl geçer, Kör sivilce, Ergenlerde sivilce nasıl geçer, Papül sivilce nasıl geçer, Geçmeyen sivilce sebepleri, En iyi sivilce Tedavisi

İçerik hoşunuza gitti mi?!
[Oy: 0 Yıldız: 0]

En az 10 karakter gerekli