DOLAR 32,3587 -0.4%
EURO 34,8206 -0.09%
ALTIN 2.409,50-0,52
BITCOIN 1857840-4.39242%
İstanbul
13°

HAFİF YAĞMUR

13:06

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Hemoroid (Basur) Nedir ? Hemoroid Belirtileri ve Tedavisi

Hemoroid (Basur) Nedir ? Hemoroid Belirtileri ve Tedavisi

ABONE OL
Ağustos 10, 2021 19:21
Hemoroid (Basur) Nedir ? Hemoroid Belirtileri ve Tedavisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kamera Sistemleri Fiyatları
Kamera Sistemleri Fiyatları

 

Hemoroid (Basur) Nedir? | Hemoroid Belirtileri ve Tedavisi

Hemoroid rektumun ve anüsün en alt kısmında, anal kanalın sonunda bulunan genişlemiş damarlardır. Bu kan damarlarının duvarları bazen gerilerek o kadar genişler ki, damarlar daha da şişerek tahriş olurlar. Bu şişme ve tahriş olmanın sonucunda da makatın dışına çıkarlar. Bu durum halk arasında basur veya mayasıl adıyla da bilinir. Hemoroidler iç ve dış hemoroidler olarak ikiye ayrılırlar ve belirtilerine göre dört farklı derecede ölçülürler.
İç hemoroidler makatın genellikle görülemeyecek veya hissedilmeyecek kadar derin bir noktasındadır. Bulundukları bölgede acı algılayan sinirlerin sayısının azlığından dolayı genellikle ağrıya veya acıya neden olmazlar.
Dışkıda, klozette ya da tuvalet kağıdında görülen kan en belirgin emaresidir. Bunun haricinde hemoroidleri çevredeki diğer dokudan daha pembe renge sahip nemli yumrular olarak görmek mümkündür. Bunlara prolapslı hemoroidler denir. Bu hemoroidler kendiliklerinden geri girebilirler ya da yumuşak bir şekilde içeri bastırılabilirler. Dış hemoroidler, makatın dış çeperindeki derinin hemen altındadır. Burada daha fazla ağrı algılayan sinir mevcut olduğu için dış hemoroid belirtileri arasında ağrı, kanama, kaşıntı ve şişlikler görülür.


Hemoroid Belirtileri
Hemoroid belirtilerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
Dışkıda kan görülmesi,
Anüs yakınlarında kaşıntıya yol açan şişlik ya da ağrılı yumru,
Anüs çevresinde kaşıntı ve rahatsızlık hissi,
Oturmakla artan ağrı,
Tuvalet kağıdına lekelenme şeklinde kan olması,
Makattan basur memesinin sarkması.
Hemoroid Tedavisi Nasıl Yapılır?
Anüs ve rektum muayenesinin ardından tanısı konan hemoroid, hastalığın türüne uygun olarak çeşitli yöntemlerle tedavi edilmektedir. Bu yöntemler arasında medikal ilaçlar ve cerrahi operasyonların yanı sıra hastaların yaşam tarzlarında yapacakları değişiklikler de bulunmaktadır. Erken dönem hastalarda ise öncelikle hemoroide neden olan rahatsızlıkların giderilmesi amaçlanmaktadır. Kabızlığın giderilmesi için lifli gıdalar tüketmek, çok fazla ayakta kalmamak ve gün içinde bol su içmek kolaylıkla uygulanabilecek yöntemlerdir. Dış hemoroidi olan ve hemoroid memesi nasıl geçer şeklinde araştırma yapanlar da bu yöntemleri uygulayabilmektedir. Band Ligasyon olarak da bilinen bant ile bağlama tekniği iç hemoroidlerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu yöntemle kanama belirtisi gösteren ve anüsten dışarı sarkan pakeler bağlanmaktadır. Bu bağ birkaç gün içinde hemoroid memesiyle birlikte düşmekte ve bölge birkaç hafta içinde iyileşmektedir.

 

İçerik hoşunuza gitti mi?!
[Oy: 0 Yıldız: 0]

En az 10 karakter gerekli