DOLAR 32,3684 0.15%
EURO 34,9779 -0.3%
ALTIN 2.323,900,20
BITCOIN 22800170.39872%
İstanbul
14°

AÇIK

13:14

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Hematoloji Nedir? Hematoji Hastalıkları ve Tedavisi

Hematoloji Nedir? Hematoji Hastalıkları ve Tedavisi

Hematoloji; multipl miyelom, lenfoma, akut ve kronik lösemi başta olmak ... çoğalmasıyla hematolojik malignansiler denilen kötü huylu kan hastalıkları oluşur.

ABONE OL
Ağustos 10, 2021 19:21
Hematoloji Nedir? Hematoji Hastalıkları ve Tedavisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kamera Sistemleri Fiyatları
Kamera Sistemleri Fiyatları

Hematoloji Hastalıkları Nelerdir?
Hematoloji, kan hücrelerini ve kan hücrelerinin meydana gelmesini sağlayan organları, söz konusu organların hastalıklarını inceleyen bir tıp bilim dalıdır. Kanama bozuklukları, anemi, lösemi, kemik iliği yetersizlikleri, lenf kanseri ve hemofili gibi çeşitli kalıtsal kan hastalıkları söz konusu bilim dalının uzmanlık alanı olarak bilinmektedir. Peki, yaygın olarak görülen hematolojik hastalıklar nelerdir?
Hematoloji bölümünde uzmanlaşmış olan hekimlerin yaygın olarak karşılaştıkları hastalıklar anemi, talasemi ve lösemi şeklindedir. Söz konusu hastalıkları detaylı bir şekilde açıklayabiliriz.


Anemi Nedir?
Anemi, vücudun dokularına gerekli oksijeni taşımak için yeterli sağlıklı kırmızı kan hücresine sahip olmadığı bir hastalıktır. Anemiye sahip olmak kişileri yorgun ve zayıf hissettirebilir. Her birinin kendine farklı özellikleri ve ortaya çıkış nedenleri olan birçok anemi türü vardır. Anemi geçici veya uzun süreli olabilir ve hafiften şiddetliye kadar ağrılarının seviyesi değişebilir. Aneminiz olduğundan şüpheleniyorsanız doktorunuza görünün. Ciddi bir hastalığın uyarı işareti olabilir. Anemi tedavileri, takviye almaktan tıbbi prosedürlere kadar çeşitlilik gösterir. Sağlıklı, çeşitli bir diyet yiyerek bazı anemi türlerini önleyebilirsiniz.
Talasemi Nedir?
Talasemi, Akdeniz anemisi olarak da bilinen bir kan hastalığıdır. Talasemi, vücudun kırmızı kan hücrelerinin önemli bir parçası olan hemoglobin adlı proteinden yeterince üretemediği zaman ortaya çıkan kalıtsal (yani ebeveynlerden genlerle çocuklara geçen) bir kan hastalığıdır. Yeterli hemoglobin olmadığında, vücudun kırmızı kan hücreleri düzgün çalışmaz ve daha kısa süre dayanırlar. Bu nedenle kan dolaşımında daha az sağlıklı kırmızı kan hücresi bulunur. Kırmızı kan hücreleri, vücudun tüm hücrelerine oksijen taşır. Oksijen, hücrelerin işlev görmek için kullandığı bir tür besindir. Yeterli sağlıklı kırmızı kan hücresi olmadığında, vücudun diğer tüm hücrelerine de yeterince oksijen verilmez ve bu da kişinin yorgun, halsiz veya nefes darlığı hissetmesine neden olabilir. Bu, anemi denen bir durumdur. Talasemili kişilerde hafif veya şiddetli anemi olabilir. Şiddetli anemi organlara zarar verebilir ve ölüme neden olabilir.
Lösemi Nedir?
Lösemi, kemik iliği ve lenfatik sistem dahil olmak üzere vücudun kan oluşturan dokularının kanseridir. Birçok lösemi türü vardır. Çocuklarda bazı lösemi türleri daha yaygındır. Diğer lösemi türleri çoğunlukla yetişkinlerde görülür. Lösemi genellikle beyaz kan hücrelerini içerir. Beyaz kan hücreleriniz güçlü enfeksiyon savaşçılarıdır. Normalde vücudunuzun ihtiyaç duyduğu şekilde düzenli bir şekilde büyür ve bölünürler. Ancak lösemili kişilerde kemik iliği, düzgün çalışmayan anormal beyaz kan hücreleri üretir. Lösemi tedavisi löseminin türüne ve diğer faktörlere bağlı olarak karmaşık olabilir.
Hematolojik Hastalıkların Genel Belirtileri Nelerdir?
Her hastalığın kendi semptomları bulunsa da hematolojik hastalıkların genel belirtileri vardır. Söz konusu belirtileri aşağıdaki gibi detaylandırabiliriz.
Fiziksel aktivite esnasında çok çabuk yorulma hissi
Genel olarak halsizlik ve yorgunluk durumu
Enfeksiyonu sık geçirme
Hafif travmalarda bile kanamaların meydana gelmesi
Dengelenemeyen yüksek ateş
Koltuk altı, kasık ya da boyunda meydana gelen beze
Bacağın büyük bir kısmında ya da diz altında oluşan ağrılı ödem
Hematolojik Hastalıklar Nasıl Teşhis Edilir?
Söz konusu hastalıkların teşhis edilebilmesi için anamnez ve fizik muayene yapılması gerekmektedir. Bu muayeneler doğrultusunda gerçekleştirilen bulgular ışığında hekimlerin gerekli gördüğü laboratuvar testleri ve çeşitli radyolojik görüntülemeler istenir.

 

En az 10 karakter gerekli