DOLAR 32,5143 0.08%
EURO 34,8940 -0.24%
ALTIN 2.455,160,79
BITCOIN 20881640.60217%
İstanbul
18°

PARÇALI BULUTLU

16:55

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Rota Virüsü nedir, Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir ?

Rota Virüsü nedir, Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir ?

ABONE OL
Mayıs 29, 2021 12:19
Rota Virüsü nedir, Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir ?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kamera Sistemleri Fiyatları
Kamera Sistemleri Fiyatları

Rota Virüsü Hastalığı Nedir?

Rota virüsü genellikle 2 yaşın altındaki çocuklarda ve bebeklerde bağırsak iltihabına neden bir virüs çeşididir. Dünya çapında 5 yaş altındaki çocukların bir çoğu rota virüse yakalanmaktadır. Hastalık yüksek ateş, kusma ve ishal gibi belirtilere neden olmaktadır. Hastalık ağız ya da dışkı yolu ile bulaşmaktadır.

Hastalık özellikle kış ve ilkbaharda salgınlar yapar. Ancak diğer mevsimlerde de görülebilir. Çok şiddetli sıvı kaybı yaparak küçük çocukların ölümüne neden olabilmektedir. Hastalığın kuluçka süresinin 2 gün, iyileşme süresinin ise yaklaşık 1 hafta olduğu bilinmektedir. Belirli bir ilacı olmamakla birlikte korunmak için rota virüsü aşısı uygulanmaktadır.

Rota virüsü insandan insana bulaşabilen bir virüs türüdür. Özellikle 5 yaş altı çocuklar risk altındadır. Yetişkin bireyleri genellikle etkilemez. Hasta insanların kusmuk ve dışkıları yoluyla virüsün bulaştığı gözlenmiştir. Hasta çocukla temas, oyuncaklar ve eşyalar hatta öksürüğü yoluyla bulaş görülmektedir. Dolayısıyla bu virüs son derece yaygın bulaşan bir hastalıktır.

Rota Virüsü Hastalığı Belirtileri

 

Hastalığın yaklaşık 2-3 günlük kuluçka periyodu vardır. Bu dönemden sonra kusma ve ateş ile başlar. Bol sulu ishal gelişir. Virüs dışkıda hastalık başlamadan birkaç gün önce ve hastalık geçtikten sonra bulunur. Karın krampları nedeni ile bebeklerde huzursuzluk meydana gelir.

Kusma ve ishale bağlı hızla sıvı eksikliği meydana gelir. Sıvı eksikliği görülen bebeklerde aşırı huzursuzluk, göz yaşının azalması, çökme, az idrara çıkma, bıngıldağın çökmesi, bitkinlik ve hızlı nefes alıp verme gibi belirtiler meydana gelmektedir. Bu da ciddiyetini yüksek oranda sıvı kaybı ile belli eder.

Rota Virüsü Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Rota virüsün belli bir ilacı yoktur. Rota virüs ishalinde antibiyotik vermek gereksizdir. İshal kesiciler sakıncalıdır. İshalin süresini uzatırlar. Hastalığın tedavisinde ana prensip kusmayı kesmek ve kaybedilen sıvıyı yerine koymaktır.

Ateş için ateş düşürücüler kullanılır. Sıvı kaybı hafifse ve bebek alabiliyorsa ağızdan tuzlu şekerli sıvılar verilir. Yoğurtlu ve pirinçli çorbalar, patates ve muz verilebilir. İnek sütü azaltılır. Yağlı yiyecekler verilmez. Yoğun meyve sularından kaçınmak gereklidir. Ek besin alamayan bebekler emzirmeye devam edilir veya ishal mamaları kullanılır. Kusması çok şiddetli ve sıvı kaybı fazla olan bebekler hastaneye yatırılır. Damar yoluyla sıvı verilir. Azar azar ve sık sık beslenir.

İçerik hoşunuza gitti mi?!
[Oy: 0 Yıldız: 0]

En az 10 karakter gerekli