DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN 20760291.9832%
İstanbul
12°

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

13:08

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Su çiçeği nedir, Belirti ve tedavi yöntemleri nelerdir?

Su çiçeği nedir, Belirti ve tedavi yöntemleri nelerdir?

ABONE OL
Mayıs 29, 2021 13:21
Su çiçeği nedir, Belirti ve tedavi yöntemleri nelerdir?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kamera Sistemleri Fiyatları
Kamera Sistemleri Fiyatları

Su Çiçeği Nedir?

Su çiçeğinin tıbbi adı variselladır. Ergenlik çağından önceki çocuklarda yaygın olarak görülür. Hastalığın etkeni bir virüsdür. Bu hastalıkta komplikasyon nadirdir, genellikle kendiliğinden iyileşir. Su çiçeği bir kez geçirildikten sonra hayat boyu bağışıklık sağlar ancak nadir de olsa tekrarlayabilir. Su çiçeği aşısı uygulanmaya başladığından beri vaka sayısı oldukça azalmıştır. Aşılı bireyler su çiçeği geçirseler bile çok hafif atlatmaktadırlar.

Su çiçeği en sık 5-10 yaşlarında, kış sonu ve ilkbahar aylarında görülür. Hastalık çok bulaşıcıdır. Bulaşma yolu insandan insana, damlacık ve havayolu iledir. Virüs tükürük bezlerinde bulunur ve kuluçka süresi 13-22 gündür. Su çiçeği geçiren bir kişi hastalık belirtileri başlamadan iki gün önce hastalığı bulaştırmaya başlar, bulaşıcılık yaralar kabuklanıncaya kadar devam eder.

Su Çiçeği Belirtileri Nelerdir ?

 

Hastalığın tipik bulgusu içi su dolu döküntülerdir. Döküntüler başlangıçta berrak, daha sonra bulanık bir hâl alır. Döküntüler kaşıntılıdır ve gövdeden başlayarak yüz ve saçlı deriye ulaşır. Ağız içinde de döküntü görülebilir.

Su çiçeği kimler için risklidir?
Yaşamın ilk bir ayındaki bebekler.
28 haftadan önce doğan bebekler.
2 hafta yada daha uzun kortizon tedavisi alanlar.
Kanser hastaları: hastalık çok yaygın ve ağır seyreder.
Bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar.
Gebelik: Hem su çiçeği ağır seyreder hem de zatürre yapabilir.

Su Çiçeği Tedavisi Nasıl Yapılır?

 

Hastalara bulgulara göre tedavi verilir. Ateş varsa ateş düşürücüler kullanılır ancak aspirin sakıncalıdır. Kaşıntılar için ağızdan ve sürülerek kullanılan kaşıntı gidericiler kullanılır. Bağışıklık sistemi baskılanmış kişilere antiviral tedavi başlanır.

Su çiçeği ile temas etmiş duyarlı kişiler 72 saat içinde aşı yaptırırlarsa koruyucu olur. Rutin su çiçeği aşısı 12 aylıktan büyük bebeklere yapılır.

Derideki kaşıntıyı azaltmak ve mikrop kapmasını önlemek için günlük banyo önerilir. Kese yapılmaz. Tırnaklar kısa kesilmelidir. Aspirin kullanılmamalıdır. Su çiçeği geçiren çocuğu hamile kadınlardan, yeni doğmuş bebeklerden, bağışıklık sistemi yetersiz insanlardan ve kortizon kullananlardan uzak tutmak gerekir. Su çiçeği geçiren çocukları döküntüler kabuklanana kadar okula veya kreşe göndermemek gerekir.

İçerik hoşunuza gitti mi?!
[Oy: 0 Yıldız: 0]

En az 10 karakter gerekli