DOLAR 32,2540 -0.02%
EURO 34,6787 -0.12%
ALTIN 2.397,20-0,12
BITCOIN 2016519-0.56217%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

21:50

YATSIYA KALAN SÜRE

Guatr Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Guatr Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Guatr nedenleri; Guatr belirtileri; Guatr kimlerde daha sık görülür? Guatr tanısı; Guatr tedavisi; Ne zaman doktora gitmeli?

ABONE OL
Mayıs 12, 2021 10:39
Guatr Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kamera Sistemleri Fiyatları
Kamera Sistemleri Fiyatları

Guatr Hastalığı Nedir?
Guatr, tiroid bezinin anormal büyümesidir. Tiroid bezi boynumuzda adem elmasının hemen altında yer alan kelebek şeklinde bir bezdir. Genellikle ağrısız olsa da öksürüğe, nefes darlığına ve yutma güçlüğüne sebep olabilir. Guatr hastalığının en yaygın nedeni diyette iyot eksikliğidir. Tedavi guatrın büyüklüğüne, belirtilerinize ve nedenine bağlıdır. Fark edilmeyen ve sorun yaratmayan küçük guatrların genellikle tedaviye ihtiyacı yoktur. Guatr olması tiroid bezinin normal çalışmadığı anlamına gelmez. Normal düzeyde, çok miktarda veya az miktarda tiroid hormonu üretimi olabilir.
Guatr Hastalığı Belirtileri
Guatr bazı hastalarda hiç belirti vermezken, bazı hastalarda boyunda şişliğin yanında yutma güçlüğü, öksürük, nefes darlığı ve ağrıya yol açabilir. Guatrda tiroit bezinin az veya çok hormon salgılamasına bağlı belirtiler de görülür. Yetersiz hormon salgılanması durumunda kilo alma, uyku hali, uyuşukluk, kuru ve kaba cilt, kabızlık, halsizlik ve saç dökülmesi görülebilir. Normalden fazla hormon salgılandığında ishal, çarpıntı, baş ağrısı, titreme, sinirlilik ve bulantı görülebilir.
Guatr Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Guatr tanısında hekim tiroit bezini muayene ettikten sonra tiroit testleri ve tiroit ultrasonografisi ister. Gereken vakalarda tiroit sintigrafisi ve ince iğne biyopsisi de yapılabilir; tiroit antikorlarına bakılabilir.
Guatr tedavisinde ilaç tedavisi, radyoaktif iyot tedavisi ve cerrahi tedavi yöntemlerinden bir veya bir kaçı uygulanabilir. Hastada hormon eksikliği saptanmışsa hormon ilaçları kullanılır. Tam tersine hormon fazlalığı varsa tiroit hormonunu baskılayacak ilaçlar ve radyoaktif iyot tedavisi uygulanır. Nodüler guatrda cerrahi tedavi uygulanabilir. Cerrahi tedavide tiroit bezinin bir kısmı veya tamamı çıkarılabilir. Guatrda cerrahi kararı hastanın hormon düzeyi, kanser varlığı, yutma veya solunum bozukluklarının olması ya da kozmetik nedenlere bakılarak verilmektedir. Guatr ameliyatlarında bazı komplikasyonlar oluşabilir. Operasyondan sonra ses kısıklığı ses tellerinin hasar görmesi sonucu oluşur. Cerrahi operasyon esnasında paratiroid bezler yanlışlıkla çıkarılırsa hastada kalsiyum eksikliği gelişir. Bu durumda hastaya ilaç olarak kalsiyum vermek gerekir.

İçerik hoşunuza gitti mi?!
[Oy: 1 Yıldız: 5]

En az 10 karakter gerekli