DOLAR 32,4613 -0.09%
EURO 34,7807 -0.65%
ALTIN 2.438,700,12
BITCOIN 2077770-1.46564%
İstanbul
17°

AZ BULUTLU

04:25

SABAHA KALAN SÜRE

Avukatlık Ücret Hesaplama 2021

Avukatlık Ücret Hesaplama 2021

2021 yılı Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi 24 Kasım 2020 gün ve 31314 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. Ücret tarifesini Haberduyur.com 'da

ABONE OL
Mayıs 6, 2021 15:55
Avukatlık Ücret Hesaplama 2021
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kamera Sistemleri Fiyatları
Kamera Sistemleri Fiyatları

Avukatlık Ücreti Nasıl Hesaplanır?
Avukatlık ücreti her yıl barolar tarafından belirlenen bir ücret tarifesine göre belirlenir. Baroların belirlediği ücretler geçimini avukatlık mesleği ile sağlayan meslek erbabının haklarını korumayı hedefleyen ve alt limitleri ifade eden bir tarifedir. Bu tarifede yer alan değerler tamamen tavsiye niteliğinde olup avukatların müvekkillerinden talep edeceği ücretler değişkenlik gösterebilmektedir.
Avukatlık hizmetinden faydalanacak kimselerin avukatlık ücreti nasıl hesaplanır sorusunu sormadan önce avukat araştırması yaparak hangi avukatın ne düzeyde talepte bulunduğunu öğrenmesi gerekir. Ancak bu araştırma sırasında da mutlaka dikkat edilmesi gereken ve avukatlık ücretlerine etki eden konular vardır. Peki, bu konular nelerdir?
Hizmet Türü
Avukata başvurarak alacağınız hizmeti görüşmeden önce alacağınız hizmet türüne göre ödemeniz gereken tutarın değişkenlik göstereceğini aklınızda bulundurmanız gerekir. Örneğin yazılı veya sözlü anlamda bir danışmanlık talep ettiğinizde avukata ödeyeceğiniz bedel ile avukatın davanızı takip ederek sizi savunmasını istediğinizde katlanacağınız bedel farklılık gösterir. Burada temel alınan nokta avukatın sizin için harcayacağı süredir. Bu hususu göz önüne alarak avukat ile görüşme gerçekleştirmeniz sizin açınızdan faydalı olacaktır.
Davanın Niteliği
Avukatlık hizmetlerinde tercih edeceğiniz avukatın sunduğu hizmet türü kadar davanın hangi mahkemede görüldüğü de büyük önem taşır. Ceza davaları avukatlar için en çetrefil davalar olarak bilinir. Bu nedenle avukatın karşısına bir ceza davası ile alakalı hizmet almak için çıktığınızda sizden talep edeceği ücret bir nebze yüksek olacaktır. Davanın niteliği ödeyeceğiniz ücreti belirleyeceği gibi ödemeyi ne zaman yapacağınız üzerinde de rol oynayacak faktörlerden bir tanesidir.
Avukatın Deneyimi
Hizmet alanı ne olursa olsun avukatlardan alacağınız avukatlık desteğinde avukatın kişisel deneyimi ve öz geçmişi çok büyük rol oynayacaktır. Hemen her hizmet alanında olduğu gibi becerileri sınırlı birinden ziyade tecrübeli ve talep ettiğiniz hizmet alanında daha önce pek çok davaya katılmış bir avukatın deneyimleri ödeme konusunu etkileyecek başlıca hususlardandır.
Dava Durumu
Avukatınızdan yardım alırken davada güçlü delil ve dayanaklara sahip olmanız avukatın işini kolaylaştıracağı gibi benzer şekilde sizin ödemek zorunda kalacağınız avukatlık ücretinin de düşmesine yardımcı olacaktır. Bu nedenle avukat ile görüşmeye gitmeden önce dava ile ilgili durumu da gözden geçirmeyi ihmal etmemelisiniz.
Avukatlık Ücret Hesaplaması
Yukarıda ifade edilen avukatlık ücret hesaplamasına etki eden faktörler bir arada değerlendirilerek sizden ödeyeceğiniz ücret talep edilir. Hesaplama siz avukatla anlaşma aşamasındayken belirleneceğinden burada pazarlık yapma şansına sahip olabilirsiniz. Bütçenizi aşacak bir ödeme planından ziyade sizi temsil edecek avukatla karşılıklı istişare ederek bir ücret belirlemeniz sizin yararınıza olacaktır.
Avukatlık Ücretleri Peşin mi Ödenir?
Avukatlık ücretlerinizi peşin mi yoksa taksitli mi ödeyeceğiniz tamamen avukatınızla yapacağınız anlaşmaya başlıdır. Genellikle dava türüne göre ödemede bir teamül oluşmuş olsa da maddi durumunuz dikkate alınarak yapılacak değerlendirmelerde avukatınızın ödeme konusunda size yardımcı olacağı bilinir.
Avukatlık Ücreti Ödemesi Gecikirse Ne Olur?
Avukatınızın ücretini zamanında ödemeniz veya gecikme olacaksa kendisine bildirmeniz sizin yararınıza olacaktır. Aksi durumda bir hukuk insanı olan avukatınız sözleşme ile kayıt altına alınan ödemeyi sizden dava yolu ile alabilir. Bu da uğraşmanız gereken 1 tane daha dava anlamına gelir. Ortaklık ilişkisi kurduğunuz avukatınızla ödeme kaynaklı bir problem yaşayarak davanızı riske etmemeniz gerekir.
Avukatlık konusunda destek alırken ödemeyi bilinçli olarak geciktirmeyi de aklınızdan geçirmemelisiniz. Zira etik olarak yaşamını bu meslekle geçindiren birini avukat dahi olsa zor durumda bırakmanız çok doğru olmaz.

İçerik hoşunuza gitti mi?!
[Oy: 0 Yıldız: 0]

En az 10 karakter gerekli