DOLAR 32,5425 0.13%
EURO 34,9346 -0.22%
ALTIN 2.439,080,13
BITCOIN 21019710.3967%
İstanbul
17°

PARÇALI BULUTLU

04:25

SABAHA KALAN SÜRE

Miras Hukuku Avukatı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kamera Sistemleri Fiyatları
Kamera Sistemleri Fiyatları

Miras Hukuku 

Miras, insanın yaşamını sürdürürken kazandığı mal varlıklarının ölümünden sonra yakınlarına kalmasını ifade etmektedir. Kural olarak birey öldükten sonra mal varlığını dilediği kimseye miras olarak bırakabilir. Yani kişiler istedikleri kişilere miras bırakabilme özgürlüğüne sahiptir. Bu da vasiyetname adı verilen belgeler ile resmileştirilmektedir. Ancak kişinin bu yönde herhangi bir talebi olmaması durumunda ölen kişinin mal varlığı hayatta olan en yakın akrabalarına kalır. Daha doğru bir ifade ile ölen kişinin çocukları ve karısı hayattaysa miras onlara kalır. Aksi durumlarda miras; ölen kişinin kardeşlerine, annesine ve babasına kalır. Ölen kişinin kardeşlerinin, annesinin ve babasının da hayatta olmaması durumunda mirasın yeğenlere kalacağı ifade edilebilir. Ölen kişinin hayatta hiçbir akrabasının bulunmaması durumunda ise miras devlet hazinesine aktarılır.

Mirasta mal paylaşımı derece sistemi ile yapılır. Bu doğrultuda ilk olarak birinci derece mirasçılardan başlanır. Birinci derce mirasçıların olmaması durumunda ikinci ve üçüncü derece mirasçılar devreye girmektedir. Bu kapsamda miras bırakan kişinin eşi her derece ile birlikte belirli oranda miras hakkına sahiptir.
Mirasta mal paylaşımında her zümrenin yani derecenin ilk sırasında yer alan kişiye zümre başı denir. Zümre başının yaşaması durumunda altsoylarda bulunan kişiler yasal hak sahibi değildir. Birinci derecede bulunan zümre başı mirasçının çocuklarıdır. İkinci zümre başı ise anne ve babadır. Üçüncü zümrenin ise büyükanne ve büyükbaba olduğu bilinmektedir.
Birinci Zümre Mirasçılar: Miras bırakan kişinin ölümü üzerinde ilk mirasçılar, birinci zümrede yer alan mirasçılardır. Miras bırakan kişinin çocukları, torunları ve bunlardan sonra doğan kişileri kapsamaktadır. Mirasçının çocuğu zümre başı olarak kabul edilmektedir. Çocuklar eşit miktarda miras payına sahiptir. Çocukların ölmüş olması durumunda ise her çocuğun payı eşit bir şekilde kendi çocuğuna geçer. Ancak ölen çocuğun eşi ya da evlatlık çocuğu mirasçı olarak sayılmamaktadır. Bu noktada kan bağı esas alınmaktadır.
İkinci Derece Mirasçılar:

Ölen kişinin ikinci derece mirasçıları, miras bırakanın annesi ve babasıdır. Anne ve babanın mirasçı olması için birinci zümreden hiç kimsenin kalmamış olması gerekmektedir. Anne ve baba eşit miktarda miras hakkına sahiptir. Eğer miras bırakanın annesi ve babası ölmüş ise bunların altsoyları mirasçı olur. Yani kardeşler mirasçı konuma geçmektedir.
Üçüncü Zümre Mirasçılar: Miras bırakanın ölmesi üzerine birinci ve ikinci zümreden hiç kimse yoksa miras, üçüncü zümre mirasçılara kalır. Bunlarda ölen kişinin büyükannesi ve büyükbabasıdır. Miras bırakanın kendisinden önce ölen büyükanne ve büyükbabasının yerine altsoy mirasçı olarak kabul edilir. Yani ölen kişinin amcası, dayısı, halası ve teyzesi eşit oranda miras hakkına sahiptir. Hala, dayı, amca ve teyzenin ölmüş olması altsoyların mirasçılığını engellemektedir. Eğer üçüncü zümreden de sağ olan ve miras kalacak olan kimse yoksa miras otomatik olarak devlete aktarılır.
Miras Hukuku Avukatı
Miras davası, miras hukukunun düzenlediği ve hukuk sisteminin en önemli davalarından biri olarak kabul edilir. Mirasçının ölümü ile birlikte mal paylaşımında meydana gelen anlaşmazlıklar ile ilgili tarafların açtıkları davalara verilen isim miras davasıdır. Miras hukuku avukatı, alanında uzmanlaşan ve müvekkillerinin haklarını savunan avukatlardır. Bu noktada taraflar miras hukuku avukatları ile iletişime geçerek miras davasını açabilir ve yasal haklarını savunabilirler.

İçerik hoşunuza gitti mi?!
[Oy: 0 Yıldız: 0]

En az 10 karakter gerekli