DOLAR 32,3717 0.16%
EURO 34,9790 -0.28%
ALTIN 2.324,280,22
BITCOIN 22769010.23707%
İstanbul
14°

AÇIK

13:14

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Evliliğin İptali Davası Nedir? Nikah İptali İçin Ne Yapmalı

Evliliğin İptali Davası Nedir? Nikah İptali İçin Ne Yapmalı

ABONE OL
Mayıs 31, 2021 17:12
Evliliğin İptali Davası Nedir? Nikah İptali İçin Ne Yapmalı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kamera Sistemleri Fiyatları
Kamera Sistemleri Fiyatları

Evliliğin İptali Davası Nedir?

Evliliğin iptali davası adından da anlaşılabileceği üzere var olan bir evliliğin iptal edilmesi durumunu anlatır. Boşanmadan farklı bir yöntem ile evliliğe son verilmesi anlamına gelecek olan bu durum 4721 sayılı Medeni Kanun’un 145 ve 160. maddeleri arasında düzenlenmiştir. Boşanma ile çok farklı bir konu olan evliliğin iptalindeki temel husus evliliğin kurallara uygun bir şekilde gerçekleşmemiş olmasıdır. Daha açık bir ifade ile evliliğin ortaya çıkması adına gerekli bütün şartlar sağlanmadığından evliliğin iptal edilmesi istenir.

Medeni Kanun’da detaylı bir şekilde değerlendirilen ve evliliğin geçerli sayılmayacağı hallerin tek tek sayıldığı bilindiğinden evliliğin iptali konusunda örnek durum üzerinde başvurunun yapılması söz konusu olur.
Evliliğin Sona Ermiş Sayılacağı Haller Hangileridir?

 

Ailenin bütünlüğü anlamına gelecek olan evlilik Medeni Kanunumuza göre bazı hallerde ortadan kalkar. Bu durumda evlilik bitmiş ya da geçersiz sayılmış olur. Aşağıda evliliğin bitmesi ya da geçersiz sayılmasına neden olacak haller sayılmıştır.
• Boşanma davası açılması ve davanın sonuçlanması,
• Eşlerden birinin vefat etmesi,
• Ölüm tehlikesi ile uzun zamandır haber alınmayan eş ile ilgili gaiplik kararının çıkarılması,
• Evliliğin geçersiz sayılması.

Yukarıdaki ifadelerden de görüleceği üzere evliliğin geçersizliği evlilik kavramının ortadan kalkması anlamına gelecektir.

Evliliğin Geçersizliği ve İptal Davası Açılma Şartları
Evliliğin ortadan kalmasına neden olacak durumlardan biri olarak görülen evliliğin geçersiz sayılması ile ilgili dava açılabilmesi adına belirli şartların varlığından söz etmek gerekir. Evliliğin resmi bir şekilde memur huzurunda yapılması evliliğin geçerli kılınabilmesi adına bir şart olsa da bu evliliğin geçersiz olduğunun ispat edilmesi mümkündür. Burada dikkat edilecek 2 konu vardır. Mutlak Butlan ve Nispi Butlan. Geçersizlik olarak ifade edilecek olan butlan çeşitlerine dair ifadeler aşağıdaki şekildedir.

Mutlak Butlan Nedeniyle Evliliğin Geçersiz Kılınması

Evlilik esnasında aşağıdaki durumların var olması evliliğin geçersizliğini ileri sürmek adına yeterlidir.
• Eşlerden birinin evlilik esnasında önceden evli olması,
• Eşlerden birinin sürekli bir nedenden dolayı ayırt etme gücünden yoksun olması,
• Eşlerden birinin evliliğe engel olacak seviyede akıl sağlığının yerinde olmaması,
• Eşler arasında evliliğe engel olacak derecede akrabalık ilişkisinin bulunması,
Yukarıdaki hallerin biri veya birden fazlası tespit edilmişse evliliğin mutlak butlan nedeni ile iptali için dava açılabilir.

Evliliğin Nispi Butlan Nedeniyle Geçersiz Sayılması
Evlilik esnasında aşağıdaki durumların bir veya birden fazlasının varlığı evlilik sözleşmesinin nispi butlan nedeni ile geçersiz sayılacağına işaret eder.
• Ayırt etme gücünün olmaması,
• Yanılma – Hata,
• Aldatma – Hile
• Korkutma – İkrah
Görüleceği üzere kendi isteği ile evlenmek durumunda olmayan kişilerin gerçekleştirdiği evlilikler nispi butlan sebebi ile geçersiz kılınır.
Evliliğin Geçersiz Kılınması Davasını Kimler Açabilir?

 

Bir evliliğin mutlak butlan veya nispi butlan ile geçersiz kılınması için açılacak davanın nasıl açılacağı kanunen düzenlenmiştir. Bu durumda mutlak butlanın varlığı halinde eşlerden biri, evlilik ile ilgili olanlar ile cumhuriyet savcısı evliliğin geçersiz kılınmasını sağlamak üzere dava açabilir. Nispi butlan halinde ise eşler ile eşlerin yasal temsilcileri bu davayı ileri sürebilir. Hukuk sisteminin ayrılmaz bir parçası olan avukatlar aracılığı ile de evliliğin geçersiz kılınması için dava açılması mümkündür.
Evliliğin İptali için Dava Açma Süresi

Medeni Kanun’a göre mutlak butlan ile nispi butlan arasında hak düşürücü süreler bakımından bir farklılık getirilmiştir. Bu anlamda bir evliliğin mutlak butlan ile geçersiz kılınması durumu söz konusu ise herhangi bir hak düşürücü süreden bahsetmek mümkün değildir. Evliliğin üzerinden geçen süreye dikkat edilmeksizin dava açılması mümkündür. Evlilik süresince ve ölüm nedeniyle sona eren evlilik sonrasında da mutlak butlan nedeni ile dava açılması olasıdır.

Evliliğin nispi butlan ile sonlandırılmasında ise hak düşürücü süreler vardır. Bu nedenle nispi butlanın varlığından söz edilecekse bu sürelere dikkat edilmeden hareket edilmesi olumsuz sonuçlar doğurabilir. Nispi butlan için 6 ay ve 5 yıl şeklinde iki süre vardır. Geçersizliğe neden olacak durumun etkisinden kurtulmanın başladığı tarihten itibaren 6 ay ve evliliğin başlangıcından 5 yıl sonraya kadar dava açılabilir. Aksi takdirde dava açma süresi geçeceğinden evliliğin geçersizliği mümkün olmaz.

En az 10 karakter gerekli