DOLAR 32,4991 0.08%
EURO 34,8126 0.01%
ALTIN 2.477,790,64
BITCOIN 2014702-3.18897%
İstanbul
16°

HAFİF YAĞMUR

13:08

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Bağırsak Fıtığı, Rektosel Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir

Bağırsak Fıtığı, Rektosel Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir

ABONE OL
Mayıs 29, 2021 11:45
Bağırsak Fıtığı, Rektosel Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kamera Sistemleri Fiyatları
Kamera Sistemleri Fiyatları

Rektosel Hastalığı Nedir?

Rektosel, rektum adı verilen kalın bağırsağın son bölümünün vajina (hazne) içine fıtıklaşmasıdır. Rektum duvarı incelebilir ve vajina tarafına doğru balonlaşıp fıtıklaşabilir ve bağırsak hareketleri sırasında aşağıya doğru sarkabilir. Rektosel, sıklıkla kadınlarda görülmekle birlikte, ender olarak erkeklerde de olabilir.

Rektosel ABD’de bu nedenle yaklaşık 200.000 ameliyat gerçekleştirilmektedir. Kadınlarda rektosel görülme sıklığı % 60 civarındadır.

Menopoz sonrası dönemdeki 10 kadından 7’sinin ve genç yaşlardaki pek çok kadının hayatını çekilmez hale getiren bağırsak fıtığı, bilimsel adıyla rektosel pelvik taban destek yapılarının zayıflaması, makat ve vajina arasındaki bariyerin incelmesinin bir sonucu olarak ortaya çıkıyor.

Sebepleri arasında normal doğum yapma, birden çok, zor ve müdahaleli (vakum ya da forseps) doğum yapma, dikişli doğum yapma, kabızlık ve ıkınarak dışkılama öyküsünün bulunması, rahmin alınması (histerektomi) sayılmaktatır. Ancak hiç doğum yapmamış ya da sezeryan ile doğum yapmış kadınlarda da görülebiliyor.

Rektosel Hastalığı Belirtileri

 

Rektosel (Bağırsak Fıtığı) erkeklerde de meydana gelebilen bir hastalık olmasına rağmen genellikle sık ve normal doğum yapmış kadın hastalarda daha fazla gözlemlenmektedir. Rektosel (Bağırsak Fıtığının) bazı belirtileri ise;
Tuvaletini yapamama
Cinsel ilişki sırasında şiddetli ağrı
Vajina sarkması hissi
Parçalı dışkılama
Sürekli ıkınma hissiyatı
Vajinal bölgede basınç
Dışkılama işlemini tam yapamama gibi durumlarla gözlemlenebilir.

Rektosel Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Genellikle beslenmenin düzenlenmesi, tuvalet alışkanlığının disiplinize edilmesi ile şikayetler azaldığı için bağırsak fıtığı hastalarının çok az bir kısmına cerrahi müdahale uygulanıyor. Şikayetleri dayanılmaz hale gelen hastalar kolorektal cerrahi uzmanı veya kadın hastalıkları uzmanı tarafından ameliyat edilebiliyor.

Ameliyat makattan, vajinadan ya da bu iki bölgenin arasından yapılabildiği gibi karından kapalı (laparoskopik / robotik) cerrahi ile de yapılabiliyor. Kliniğimizde yapılan 283 vakalık çalışmamızda perine bölgesinden yapılan ameliyatlar ile onarımdan sonra hasta şikayetlerinin %93 oranında kaybolduğu, %80 oranında anatomik iyileşme sağlandığı gözlemlenmiştir.

Yine bu bölgeye özel geliştirilen yöntemler (TST-STARR-zımbalama) ile makat bölgesinden dikişsiz ameliyatlar da başarı ile uygulanabiliyor. Yine laparoskopik olarak uygulanan ventral mesh rektopeksi ameliyatları ile hastaların dışkılama fonksiyonları ve yaşam kalitesi belirgin olarak düzelebilmektedir.

İçerik hoşunuza gitti mi?!
[Oy: 0 Yıldız: 0]

En az 10 karakter gerekli