DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN 20758650.92729%
İstanbul
13°

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

04:36

SABAHA KALAN SÜRE

Anevrizma nedir? Anevrizma Nedenleri, Belirtileri Ve Tedavisi

Anevrizma nedir? Anevrizma Nedenleri, Belirtileri Ve Tedavisi

ABONE OL
Nisan 29, 2021 17:29
Anevrizma nedir? Anevrizma Nedenleri, Belirtileri Ve Tedavisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kamera Sistemleri Fiyatları
Kamera Sistemleri Fiyatları

Anevrizma Nedir?
Anevrizma, genellikle damarların yoğunlaştığı yerlerde, kan damarı duvarlarının zayıflığından kaynaklanan damarlardaki şişliklerdir. Kan, zayıflamış kan damarlarında akışına devam ederken, mevcut kan basıncı küçük bir alanın balon gibi dışa doğru şişmesine neden olur. Hatta gereğinden fazla zayıflayan damarların yırtılması da söz konusu olabilir. Anevrizmalar genel olarak vücudun her yerinde görülebilir. Ancak kanı kalpten vücudun diğer noktalarına ileten arter yani karın aortu ile beyinde görülme olasılığı çok daha yüksektir. Yapılan araştırmalar, anevrizmanın daha yoğun olarak yetişkinlerde görüldüğünü kanıtlamıştır. Anevrizma, görülme olasılığı çok yüksek olmasına ve hayati risk taşımasına rağmen halk arasında çok önemsenmeyen bir hastalıktır. Özellikle beyin anevrizmasının oldukça ciddi sorunlara yol açtığı kanıtlanmıştır. Beyindeki damarlardan herhangi birinin zayıflamasından dolayı oluşacak beyin anevrizması, beyin kanamasına yol açma ihtimaline sahiptir.
Anevrizma Belirtileri
Çoğu beyin anevrizması yalnızca patladığı zaman belirgin semptomlara neden olur. Bu durum hastalar için endişe vericidir. Çünkü anevrizmanın patlaması ciddi risklere yol açar. Bu şekilde patlayan anevrizmalar “rüptüre anevrizma” olarak adlandırılır ve başlıca belirtileri;
Ani şekilde ortaya çıkan ve çok şiddetli baş ağrısı,
Mide bulantısı ve bunu takip eden kusma,
Boyun tutulması,
Bulanık veya çift görme,
Güneş ışığına veya diğer ışıklara duyarlılık,
Göz kapaklarının sarkması,
Bilinç kaybıdır.
Anevrizma Tedavisi Nasıl Yapılır?
Patlamış olan beyin anevrizması tedavisi için uygulanan iki farklı cerrahi yöntem vardır. Bunlardan birisi cerrahi kırpma olarak adlandırılır ve anevrizmanın kapatılmasına dayanan bir yöntemdir. Bu yöntemde beyin cerrahı anevrizmayı tespit eder ve kafatasının bir kısmını açarak anevrizmayı besleyen damarı bulur. Daha sonra anevrizmanın bulunduğu yere kan akışını durdurmak için küçük bir metal yerleştirilir. Diğer tedavi yöntemi ise enfovasküler sargıdır. Bu yöntemde yine kasıkta bulunan artere keteter yerleştirilerek beyindeki anevrizmaya ulaşılır. Daha sonra yumuşak bir platin tel kateterden diğer bir tel ile itilerek anevrizma damarın iç kısmından sarılır. Böylece anevrizma arterden kapatılmış olur. Her iki tedavi yöntemi de belirli riskler taşımaktadır. Beyindeki kan akışının bir süreliğine durma ihtimali olduğundan farklı durumların gözlenmesi olasıdır. Ancak tedavi edilmediği takdirde anevrizma daha ciddi durumlara neden olabilir.

İçerik hoşunuza gitti mi?!
[Oy: 0 Yıldız: 0]

En az 10 karakter gerekli