DOLAR 32,5572 0.28%
EURO 34,9034 0.32%
ALTIN 2.441,610,13
BITCOIN 2050363-0.43226%
İstanbul
14°

KAPALI

04:20

SABAHA KALAN SÜRE

Farenjit Nedir, Nedenleri, Belirtisi ve Tedavisi

Farenjit Nedir, Nedenleri, Belirtisi ve Tedavisi

ABONE OL
Nisan 30, 2021 14:09
Farenjit Nedir, Nedenleri, Belirtisi ve Tedavisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kamera Sistemleri Fiyatları
Kamera Sistemleri Fiyatları

Faranjit Nedir?
Faranjit, halk arasında sıklıkla boğaz ağrısı ya da boğaz iltihabı olarak bilinir. Bu rahatsızlık daha çok soğuk kış aylarında ortaya çıkar ve yakın temasta olan bireyler arasında hızla yayılma eğilimi gösterir. Virüs veya bakteriyel kaynaklı olabileceği için etkene göre tedavi metodu değişiklik gösterir.
Yüksek ateş, boğaz ağrısı, geniz akıntısı, yutkunmada güçlük gibi şikâyetleri olan hastaların bir an önce doktora görünmesi gerekir. Çünkü farenjit ilerlerse hava yolunu tıkayabilir ya da boğaz arkasında apse oluşumuna sebep olabilir. Ayrıca kalp romatizması ve böbrek rahatsızlığı gibi önemli komplikasyonlara da sebep olabileceği için ayrı bir öneme sahiptir. Zamanında konulan teşhis ve erken ilaç tedavisi ile kolaylıkla tedavi edilebilir.
Faranjit Neden Olur?
Farenjit nedenleri içerisinde en sık karşılaşılan etkenler virüslerdir. Fakat bakterileri de içeren çok sayıda mikroorganizma hastalığa neden olabilir. Farenjit ile birlikte seyreden enfeksiyon hastalıklarından bazıları;
Kızamık
Su çiçeği
Havlar tarzda öksürük ile karakterize bir çocukluk hastalığı olan krup
Boğmaca
Grup A streptokokların neden olduğu beta enfeksiyonu
Soğuk aşgınlığı nedeni olan adenovirüs enfeksiyonları
Öpücük hastalığı olarak da bilinen enfeksiyöz mononükleoz
Grip virüsü olan influenza enfeksiyonu şekilde sıralanabilir.
Faranjit Tedavisi Nasıl Yapılır?
Farenjit tedavisi için öncelikle etkenin saptanması gerekir. Bakteriyel kaynaklı farenjit tedavisi için antibiyotik tedavisi uygulanır. Belirtilerin şiddetini hafifletmek için de gargara, sprey, ağrı kesici gibi başka ilaçlar reçete edilir. Viral kaynaklı hastalıkta antibiyotik verilmez. Her üst solunum yolu enfeksiyonuna eşlik edebilen bir hastalık olan farenjit, kronik hale geldiğinde ise tedavi süreci farklılık gösterir ve daha zor bir süreci kapsar. Her iki durumda da sigaradan uzak durmak, bulunulan ortamı sürekli havalandırmak, toz ve çeşitli kimyasalları solumaktan kaçınmak önemlidir.
Hastada reflü varsa tedavisi, sık sinüs enfeksiyonu geçirenlerde sinüzit tedavisi şarttır. Peki reflü nasıl geçer? Bunun için öncelikle uyurken yatak başınızı yükseltmek ve uyumadan 1,5 saat önce yemek yemeyi sonlandırmak önem taşır. Reflüye neden olan domates, turunçgiller, acı ve baharatlı yiyecekler gibi besinlerden kaçınmak ve reflü ilacı kullanmak faydalı olabilir.

İçerik hoşunuza gitti mi?!
[Oy: 0 Yıldız: 0]

En az 10 karakter gerekli