DOLAR 32,5742 0.1%
EURO 35,0349 0.56%
ALTIN 2.435,470,52
BITCOIN 2084839-3.85741%
İstanbul
19°

PARÇALI BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

Yağ bezesi nedir? Yağ bezesi (lipoma) Tedavisi ?

Yağ bezesi nedir? Yağ bezesi (lipoma) Tedavisi ?

ABONE OL
Mayıs 29, 2021 14:21
Yağ bezesi nedir? Yağ bezesi (lipoma) Tedavisi ?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kamera Sistemleri Fiyatları
Kamera Sistemleri Fiyatları

Yağ Bezesi Nedir?

Yağ bezeleri, tıp dilinde lipom olarak da adlandırılan ve vücutta çeşitli bölgelerinde meydana gelen içi yağ dolu yapılardır. Yağ bezeleri genellikle küçük yapılı ve tümör benzeri olarak bilinir. Çeşitli boyutlarda olabilen ağ bezeleri bir kapsülle çevrilidir ve beyaz-sarı renklerde gözle görülebilir şekildedir.

Yetişkinlik döneminde her yaşta yağ oluşumu gözlenebilirken çocuklarda bu sorunun görülme sıklığı oldukça düşüktür. Vücudun gözle görülebilen kısımlarında yer alan yağ bezeleri, görsel açıdan bireyi rahatsız etmesi nedeniyle genellikle istenmeyen bir durumdur. Bu bezelerin evde sıkılması, iğne ile içinin boşaltılması gibi yöntemler enfeksiyon riski oluşturmaktadır.

Bunun yanı sıra yağ bezesinin olduğu bölgede iz kalmasına neden olmaktadır. Bu nedenle yağ bezelerinin alınmasına yönelik olarak yapılacak işlemler, mutlaka bir sağlık kuruluşunda hekim tarafından uygun ekipmanlar kullanılarak gerçekleştirilmelidir.

Yağ Bezesi Belirtileri Nelerdir ?

 

Yağ bezelerinin en önemli belirtisi bezenin geliştiği dokuda oluşan şişliktir. Bu şişlik yavaş yavaş ve sürekli olarak büyüyür. Yüz bölgesinde oluşan yağ bezeleri genellikle toplu iğne başı büyüklüğündedir. Vücudun diğer kısımlarında oluşan derin yağ bezelerinde ise beze derinin alt katmanlarında yer aldığından dolayı yalnızca şişlik hissedilir.

Yağ tabakasının dışarıdan görülmesi mümkün değildir. Bu bezeler genellikle ağrıya neden olmazlar. Fakat bezenin darbe alması, enfekte olması veya kötü huylu olması durumlarında bezeler zaman içerisinde ağrıya veya akıntılara neden olabilir. Özellikle hızlı bir şekilde büyüme, renk değişikliği, kızarıklık ve şiddetli ağrı durumlarına rastlanması halinde cerrahi müdahale yapılması gerekebilir.

Yağ Bezesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

 

Bu bezelerin neredeyse %99’luk bir kısmı iyi huyludur ve kanserleşme eğilimi göstermezler. Fakat özellikle yüz ve boyun gibi vücudun gözle görülür kısımlarında bulunan yağ bezeleri estetik anlamda hoş gözükmediği için hastalarda rahatsızlığa yol açar. Bazı durumlarda ise bezeler ağrılara neden olabilir.

Bazı bezelerde alınan darbeler sonucunda veya kendiliğinden enfeksiyon gelişebilmektedir. Buna bağlı olarak ağrı, kızarıklık, akıntı ve ateş gibi semptomlar görülebilir. Tüm bu durumlarda yağ bezesi aldırma işlemi olarak da bilinen basit bir cerrahi operasyon yardımıyla bezeler çıkartılmalıdır. Bu operasyon lokal anestezi altında yapılır, genellikle yarım saatten daha kısa bir süre içerisinde tamamlanır. Hastanede kalmayı gerektirmez, hastalar aynı gün taburcu olabilir ve ertesi gün günlük yaşamlarına dönebilir

İçerik hoşunuza gitti mi?!
[Oy: 0 Yıldız: 0]

En az 10 karakter gerekli