DOLAR 32,5904 0.31%
EURO 35,0386 0.17%
ALTIN 2.458,460,93
BITCOIN 20971040.53389%
İstanbul
17°

PARÇALI BULUTLU

13:07

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Televizyon İzlemenin Zararları, Televizyonu Dikkatsiz Kullanırsak Ne Olur?

Televizyon İzlemenin Zararları, Televizyonu Dikkatsiz Kullanırsak Ne Olur?

ABONE OL
Kasım 12, 2022 15:57
Televizyon İzlemenin Zararları, Televizyonu Dikkatsiz Kullanırsak Ne Olur?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kamera Sistemleri Fiyatları
Kamera Sistemleri Fiyatları

Televizyon İzlemenin Zararları, Televizyonu Dikkatsiz Kullanırsak Ne Olur?

Yirminci yüzyılın en büyük icatlarından biri de şüphesiz televizyondur. Yıllardır hemen hemen tüm insanlığı kendine bağlamayı başarmıştır. Ekonomiden siyasete, kültürden teknolojiye bir çok dalda gelişime sebep olduğu gibi aynı zamanda insanlara zararı gittikçe artmaktadır. Televizyonun zararları hem maddi hem manevi olarak bizi etkiler.

Televizyonun bir cihaz olarak zararlarının yanında programlar, diziler ve içerikleri de toplum sağlığı açısından çoğu zaman zararlı olabilir. Toplumu hızlı bir şekilde dönüştürebilir. Çocuklar ve yetişkin insanlar farkında olmadan televizyondan etkileniyor. Bu şekilde devam ettikçe hem kültürel hem toplumsal olarak televizyonun zararları bize işliyor.

Televizyonun en önemli zararlarından biri de kültürel ve ahlaki değerlerden koparmasıdır. İzlediğiniz programa ve içeriğine göre değişmektedir. Sürekli televizyon karşısında olmak bizleri hareketsiz yaşama sürüklemektedir. Zamanla fiziksel aktivite yapamayan ve tembelleşen insanlara dönüştürmektedir.

Özellikle magazin programları insanları ulaşamayacakları dünyaya özendirir ve zamanla öyleymiş gibi davranmalarını sağlamaktadır. Evlilik programları, gündüz kuşağı programları olumsuz diyaloglar yetişkinlere ve çocuklara kötü örnek olmaktadır. Genellikle stres atmak, beyin rahatlatmak için izlenen televizyon, aslında kötü içerikli programlar ile birlikte stres kaynağına dönüşmektedir.

Fazla televizyon izlemek aynı zamanda obeziteye de yol açmaktadır. Sürekli hareketsiz yaşam zamanla morbid obeze doğru sürüklemektedir. Tüplü, plazma, LED ve LCD televizyonlar radyasyona sebep olmaktadır. Bu radyasyon hormon dengesinin bozulmasına sebep olabilmektedir.

İnsan beyninden salgılanan melatonin hormonu vücudun uyku düzeni için çok önemlidir. Elektromanyetik dalga yoğunluğu arttıkça melatonin hormonu salgısı azalmaktadır. Uyku bozukluklarına, hormonal bozukluklara yol açmakta, kanseri tetiklemektedir. Sürekli görsel içerik izlemek zekayı verimli kullanmayı engelleyebilmektedir. Zamanla göz rahatsızlıkları, unutkanlık ve dikkat dağınıklığı nüksetmektedir.

Televizyonun zararları yetişkinleri etkilediği kadar çocukları da etkilemektedir. Günün büyük kısmını televizyon karşısında geçiren çocuklarda sosyal çevreden uzaklaşma, kendini yeterince ifade edememe gibi sorunlar oluşmaktadır.

İzlediği programların içerikleri ile birlikte çocuklarda şiddet eğilimi artmaktadır. Özellikle küçük yaştaki çocuklarda dil gelişimini engellediği bilinmektedir. Sadece izlemek değil sesini duymak bile oyun oynarken dikkat eksikliğine neden olmaktadır. Aynı zamanda çocuklar izledikleri her şeyi somut ve gerçek zannetmektedir. Bu yüzden bazı sahnelerden etkilenip aynısını yapmak isteyebilirler. Böyle durumlar çocuklar için son derece tehlikeli olabilmektedir. Çocuklarda öfke, kaygı, korku, tembellik, aosyallik, dikkat dağınıklığı gibi birçok duruma sebep olmaktadır

İçerik hoşunuza gitti mi?!
[Oy: 0 Yıldız: 0]

En az 10 karakter gerekli