DOLAR 32,3624 0.11%
EURO 34,9511 -0.37%
ALTIN 2.323,100,17
BITCOIN 22919052.23141%
İstanbul
16°

AÇIK

05:18

SABAHA KALAN SÜRE

Melena Hastalığı Nedir? Belirtileri, nedenleri ve tedavi yöntemleri

Melena Hastalığı Nedir? Belirtileri, nedenleri ve tedavi yöntemleri

ABONE OL
Mayıs 26, 2021 16:39
Melena Hastalığı Nedir? Belirtileri, nedenleri ve tedavi yöntemleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kamera Sistemleri Fiyatları
Kamera Sistemleri Fiyatları

Melena Hastalığı Nedir?
Melena hastalığı kanlı, katran renkli ve cıvık dışkılama olarak da ifade edilen son derece önemli bir hastalıktır. Melena genellikle tipik olarak mide bağırsak sisteminin üst kısımlarından olan kanamaların sonucunda gelişir. Bu bölge yemek borusu, mide ve on iki parmak bağırsağının başlangıç kısmıdır.

Ancak; ince bağırsağın diğer bölgeleri ve hatta çıkan kaim bağırsak kökenli kanamalarda da kanın bağırsakta kalma süresi yeterince uzunsa (yaklaşık 8 saat) melena gelişebilir. Tek bir kez siyah renkli dışkılama için 60 ml kan yeterlidir, ancak bu miktarın üzerindeki akut kanamalar; kanama dursa bile 3 gün süreyle siyah renkte dışkılamaya sebep olabilir.

Melena Hastalığı Belirtileri

 

Hematemez (Kanlı Kusma): Melenayla birlikte görülen en sık belirtilerden biri hematemezdir. Sindirim sisteminin üst bölgelerinden kaynaklı kanamalarda kan mideye ulaştığında mide dokusunu tahriş eder ve uyarır.
Karın Ağrısı: Sindirim sisteminin üst bölgesinde gelişen kanamalarda mide dokusu harabiyete uğrayabilir. Bu harabiyet karın ağrısına yol açabilir.
Soğuk ve Nemli Cilt: Özellikle yaşlı ve ek hastalığı olan kişilerde sindirim sistemi kanamaları uzun süre kendini belli etmez. Bu durum kanamanın ilerlemesine ve durumun ağırlaşmasına yol açar.
Hipotansiyon (Tansiyon Düşüklüğü): Kanama çok şiddetli olduğunda kişide tansiyon düşüklüğü gerçekleşir. Bu durumda hastada göz kararması, baş dönmesi ve baş ağrısı gibi semptomlar da hipotansiyona eşlik eder.
Taşikardi: Taşikardi kalp atımlarının fazla ve hızlı olması durumudur. Halk arasında taşikardiye çarpıntı da denir.
İshal: Hastaların bazılarında melenaya ek olarak ishal de görülebilir.
Kabızlık: Melena çoğunlukla ishalle birlikte görülen bir hastalıktır. Ancak bazı hastalarda kabızlık ve dışkının siyah olması bir arada görülebilir.

Melena Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

1- Medikal tedavi: Hastalığın hafif seyrettiği akalazya hastalaınrda ilaç tedavisi başlanır. Nitrat grubu ve kalsiyum kanal blokerleri ilaçlar tercih edilebilir.
2- Botoks enjeksiyonu: Yemek borusu mide bileşkesine botulinum toksini enjeksiyonu yapılarak, bileşkedeki kasılmanın ve basıncın azaltılması da bir tedavi seçeneğidir. Ancak bu enjeksiyonun etkisi 6-12 ay gibi bir süre sonrasında kaybolacağından işlemin tekrarı gerekebilir.
3- Balon dilatasyonu: Endoskopik balon dilatasyonunda bileşkenin 30-40 mm çapındaki balon dilatörler (genişleticiler) ile gevşetilmesiyle yemek borusu mide arası geçişin düzelmesi amaçlanır. Hastaların yaklaşık %70’inde bu yöntemle düzelme sağlanır.
4- Cerrahi tedavi: Bir seçenek “Heller Miyotomi” adı verilen klasik bir tekniktir. Yemek borusunun ve midenin bileşkeye yakın kısımlarının dış tabakalarının kesilmesi işlemidir.

En az 10 karakter gerekli