34,2911$% 0.05
37,6758€% 0.14
44,9706£% 0.2
2.885,44%-0,82
4.925,00%-0,56
19.639,00%-0,55
Lohusa depresyonu nedir? Lohusa depresyonu nedenleri ve Tedavi yöntemleri
Lohusa Depresyonu Nedir?
Lohusa depresyonu, annelerde doğum sonrası şiddetli ve uzun süren olumsuz duygulara neden olan bir sağlık sorunudur. Lohusa depresyonunun bazı temel belirtilerini yazımızın devamında bulabilirsiniz. Lohusa depresyonu mutlaka ilk doğumda değil, sonraki doğumlarda da baş gösterebilir. Genellikle bebek doğduktan 1 ya da 3 hafta sonra başlar, ancak bazı kadınlarda birkaç ay, hatta bir yıl sonra bile başlayabilir.
Ne zaman sona ereceği, kişisel durumunuz ve doktorunuzun tedavi planına bağlıdır. Bazı kadınlarda semptomlar birkaç hafta içinde doruğa ulaşıp, 3 ila 12 ay daha sürebilir. Erken tedavi görmek semptomlarınızla daha iyi baş edebilmenize ve sorunu daha erken çözmenize yardımcı olabilir.
Lohusa Depresyonu Belirtileri
Atmanız gereken ilk adım, lohusa depresyonunda olup olmadığınızı anlamaktır. Lohusa depresyonu belirtileri, aşağıdakileri içerebilir:
Depresif ruh durumu
Şiddetli duygu durum değişiklikleri
Aşırı ağlama
Bebekle bağ kurmakta zorlanma
Sevdiklerinizden uzaklaşma
İştah kaybı
Normalden fazla yeme
Uykusuzluk
Çok uyuma
Bitkinlik ya da enerji kaybı
Daha önce keyif alınan aktivitelere azalan ilgi
Yoğun asabiyet ve öfke
İyi bir anne olamama korkusu
Değersizlik, utanç, suçluluk ya da yetersizlik duyguları
Odaklanma sorunu
Günlük işleri yapabilme becerisinde azalma
Şiddetli endişe ve panik ataklar
Kendinize ve bebeğinize zarar verme düşünceleri
Tekrarlayan ölüm ve intihar düşünceleri
Sadece doktorunuzla konuştuktan sonra bu soruyu yanıtlayabilirsiniz: Ben lohusa depresyonunda mıyım? Ama kendinize yukarıdaki belirtileri gösterip göstermediğinizi ve aşağıdaki soruları sorabilirsiniz:
Bu belirtilerin herhangi biri iki haftadan fazla sürdü mü?
Belirtiler iyiye değil, kötüye mi gidiyor?
Bebeğinize bakmak zor mu geliyor?
Günlük işleri tamamlamakta zorlanıyor musunuz?
Lohusa Depresyonu Tedavisi Nasıl Yapılır?
Doğumdan sonra 8-11 gün arası süren hormonlarında neden olduğu stres, kaygı gibi durumlar kısa sürede kaybolur. Lohusa Depresyonu tedavi edilmezse 2 yıla kadar sürebilir.
Doğum sonrası depresyonunun tedavisinde psikoterapi, ilaç tedavisi ya da bunların kombinasyonu düşünülebilir. Tedavi kararını verirken anneyle ortaklaşa karar almak önemlidir. Tedavide en önemli nokta ise annenin yardım arayışı için bir profesyonele başvurmasıdır. Anneler bir çok sebeple tedaviye başvurmamakta ya da geç başvurmaktadır. Bu da annenin bebekle bağ kurmasını zorlaştıran bir durum yaratır.