DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN 2076290-2.12132%
İstanbul
12°

HAFİF YAĞMUR

16:54

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Kalp Krizi Nedir? Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?

Kalp Krizi Nedir? Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?

ABONE OL
Kasım 2, 2022 14:17
Kalp Krizi Nedir? Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kamera Sistemleri Fiyatları
Kamera Sistemleri Fiyatları

Kalp, göğüs kafesinde ve göğsün ortasından hafif sol tarafta bulunan bir organdır. Hayati önem taşır. Kalp, günde yaklaşık 100 bin kez kasılır. Kalp yapısında oluşan bozukluklar kalp kapak hastalıkları, kalp kası hastalıkları, kalp krizine neden olur. Aynı zamanda kalbin iltihaplanması da rahatsızlıklara sebep olur. Kalp krizi ve inme dünyada en çok görülen ölüm nedenleridir.

Peki azımsanmayacak kadar ölüme neden olan kalp krizi nedir?

Kalbi besleyen atardamarlarda oluşan ani bir tıkanma kalp kasının yeterince oksijen alamamasına sebep olur. Kalp dokusunda hasara yol açar. Kalbe kan taşıyan damarların duvarında yağlı yapıda maddeler birikir ve plaklar oluşur. Bu plaklar zamanla çoğalır ve üzerinde çatlak meydana gelir. Bu çatlaklarda oluşan pıhtılar ya da duvardan kopan plaklar damarları tıkar. Kalp krizine neden olur. Erken dönemde ve doğru müdahale yapılmazsa kas dokusunda kayba neden olur. Bu kayıp kalbin pompalama gücünü azaltır ve kalp yetmezliğine sebep olur. Türkiye’de her yıl 200 bin kişi kalp krizinden dolayı ölmektedir.

Kalp krizine neden olan en büyük etkenlerden biri sigara tüketimidir. Sigara içen bireyler 3 kat daha fazla risk altındadır. Kötü kolesterol yani LDL de kalp krizine neden olur. LDL ne kadar yüksekse risk o kadar fazladır. Yüksek kolesterol, yüksek şeker içeren gıdalardan uzak durulmalıdır. Yüksek kilo ve düzensiz kilo alımı varsa mutlaka düzene girmeli sağlıklı kilo verimi gerçekleşmelidir.

KALP KRİZİNİN BELİRTİLERİ NEDİR?

Kalp krizinin belirtileri arasında kalp ağrısı en başta gelmektedir. Bu ağrı göğüs duvarında meydana gelir ve baskı yapar. Sol kol, boyun, çene, sırt bölgelerinde hissedilebilir. 10-15 dakika sürebilir. Bir süre dinlenmek gerekir. Nitratlı ilaçlar kullanmak ağrıyı hafifletebilir. Kalp krizinin belirtileri genellikle şu şekildedir:

-sıkıntı

-daralma ve baskı hissi

-nefes darlığı

-çabuk yorulma

-ritim bozukluğu

-bileklerde şişkinlik

– öksürük

-sırt bölgesinde ağrı

İçerik hoşunuza gitti mi?!
[Oy: 0 Yıldız: 0]

En az 10 karakter gerekli