DOLAR 32,5671 0.08%
EURO 35,0040 0.45%
ALTIN 2.429,910,29
BITCOIN 2095457-3.8043%
İstanbul
19°

PARÇALI BULUTLU

13:07

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Hakaret Suçu ve Cezası ? Hakaret Davası Nasıl Açılır ?

Hakaret Suçu ve Cezası ? Hakaret Davası Nasıl Açılır ?

ABONE OL
Mart 22, 2022 13:29
Hakaret Suçu ve Cezası ? Hakaret Davası Nasıl Açılır ?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kamera Sistemleri Fiyatları
Kamera Sistemleri Fiyatları

Hakaret Suçu ve Cezası

Hakaret suçu, bir kimsenin karşısındakine onur ve haysiyeti zedeleyici ifadeler kullanması sonrasında ortaya çıkan durumu ifade eder. İki farklı şekilde ortaya çıkması muhtemel olan hakaret suçunun TCK kapsamında düzenlendiğini belirtmek gerekir. Kişinin somut bir fiil ya da olgu ile suçlanması suretiyle şerefinin zarar görmesi hakaret suçu olarak değerlendirilmektedir.  Öte yandan soyut nitelikli söz ve davranışların da hakaret suçu kapsamında değerlendirilebileceğini vurgulamak gerekir.

Kişilik haklarına saldırı olarak da değerlendirilebilecek olan hakaret suçunun ortaya çıkmasına yol açan söz ve eylemler farklı farklı olabilmektedir.

Hakaret Suçunun Cezası Nedir?

Bir kimseye yönelik işlenen hakaret suçunun cezası tek bir şekilde ortaya konmaz. Nitekim TCK kapsamında hakaret suçu kabul edilen haller farklı farklıdır. Bu durum da suçun karşısında cezanın farklılaşmasına neden olmaktadır. 4 farklı ceza türünden bahsedilebilecek olan hakaret suçunda aşağıda bütün detayları inceleyebilirsiniz.

Basit Hakaret Suçu

TCK kapsamında basit hakaret suçu olarak ifade edilen söz ve eylemlere yönelik cezanın 3 aydan 2 yıla kadar değişebileceğini ifade etmek gerekir. Suçun basit şekilde işlenmesi durumunda hâkimin takdirine göre hapis cezası ya da adli para cezasının uygulanması söz konusu olmaktadır.

Nitelikli Hakaret Suçu

TCK kapsamında hakaret suçunun nitelikli bir şekilde işlendiğine kanaat getirilirse 1 yıl ile 2 yıl arasında ceza söz konusu olur. Suçun hangi hallerde nitelikli vasfı kazanacağı kanunda belirtilmiştir. Bu kapsamda hâkimin takdir yetkisi bağlamında suçun adli para cezasına dönüştürülmesi söz konusu olmayacaktır.

Hakaret Suçunun Alenen İşlenmesi

Hakaret suçunun işlenmesiyle alakalı cezayı arttıracak olan bir husus da suçun alenen işlenmiş olmasıdır. Bu durumda ceza 1/6 oranında artacaktır. Alenen suç işlemekle kasıt başkalarının duyacağı, göreceği ya da okuyacağı şekilde hakaretin gerçekleşmesidir.

Kurul Halinde Çalışan Kamu Görevlilerine Hakaret Suçu Cezası

Kurul halinde çalışan kamu görevlilerine yönelik bir hakaret, cezanın ¼ ile ¾ oranında arttırılmasına neden olabilir. Bu nedenle de hakaret ederken sonuçlarını bilerek davranmak söz konusu olur. Aksi takdirde farkında olmadan ciddi bir ceza ile karşı karşıya kalmanız söz konusu olacaktır.

Hakaret Suçu Şikayet, Zamanaşımı ve Uzlaştırma Süreci

Hakaret suçunun en temel şekli takibi şikayete bağlı olan suçlar kategorisinde yer almaktadır. Suçun mağduru olan birey hakaret eden kişiye ve hakareti öğrendiği süreden itibaren 6 ay içerisinde şikâyet hakkını kullanmalıdır. Aksi durumda şikâyet hakkını kaybetmektedir. Şikâyet hakkının dava zamanaşımı süresi içerisinde kullanılması gerekmektedir.

Kamu görevlilerine görevi nedeni ile hakaret suçu şikâyete tabi olmamaktadır. Kamu görevlisine görevi nedeni ile hakaret edilmesi halinde Cumhuriyet savcılığına soruşturma açılmaktadır. Hakaret suçları ile ilgili tüm yargılama asliye ceza mahkemesi tarafından yerine getirilmektedir. Bu noktada kamu görevlilerine ve cumhurbaşkanına hakaret suçlarında uzlaştırma bulunmamaktadır.

Hakaret Davası Nasıl Açılır?

Hakaret davası 2 şekilde açılmaktadır. Bunlardan biri ceza davası iken diğeri ise tazminat davasıdır. Hakaret suçu nedeni ile açılacak olan ceza davası şikayet üzerine ya da bazı durumlarda savcı tarafından soruşturma açılabilmektedir. Ceza davası şikayet olması durumunda kamu davasına dönüşmektedir. Cumhuriyet savcısı açtığı davayı sonuna kadar takip etmektedir. Hakaret suçu kapsamında tazminat davası mağdur ya da vekili tarafından açılmaktadır. Mahkemeye dilekçe verilmesi durumunda açılan bu dava mahkeme talep dilekçesi ile birlikte açılmaktadır. Hakaret tazminat davası asliye hukuk mahkemesine açılmaktadır.

Karşılıklı Hakaret Suçu ve Cezası

Türk Ceza Kanunu md. 129/3 kapsamında hakaret suçunun iki kişi tarafından karşılıklı bir şekilde işlenmesi durumunda karşılıklı hakaret suçu işlenmektedir. Karşılıklı hakaretin aynı zaman dilimi içerisinde gerçekleşmesi şart değildir. Bu doğrultuda hakaret suçunun işlenmesi durumunda hakim iki tarafa da ceza vermeyebilir. Olayın seyrinin hakim tarafından incelenmesi gerekir.

İçerik hoşunuza gitti mi?!
[Oy: 0 Yıldız: 0]

En az 10 karakter gerekli