DOLAR 32,2853 0.11%
EURO 34,8101 0.01%
ALTIN 2.410,370,06
BITCOIN 2047975-1.32633%
İstanbul
16°

AÇIK

13:06

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Gut hastalığı nedir? Gut hastalığına ne iyi gelir?

Gut hastalığı nedir? Gut hastalığına ne iyi gelir?

Gut, eklemlerde ağrı, şişlik, hassasiyet ve sıcaklığa neden olan olan bir hastalıktır. Peki, gut hastalığı neden olur? Gut hastalarının dikkat etmesi gerekenler nelerdir?

ABONE OL
Ağustos 10, 2021 19:14
Gut hastalığı nedir? Gut hastalığına ne iyi gelir?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kamera Sistemleri Fiyatları
Kamera Sistemleri Fiyatları

Gut Hastalığı Nedir?
Gut hastalığı çok şiddetli bir romatizmal hastalıktır. Gut hastalığı damla hastalığı olarak da bilinir. Eski adıyla zengin hastalığıdır. İçerisinde fazla miktarda protein barındırdığı için etin fazla tüketimi gut hastalığına neden olabilir. Gut hastalığı erkeklerde daha sık görülmektedir. Gut hastalığının asıl sebebi kanda ürik asit oranının fazla olmasıdır.
Ürik asidin vücuttan atımında sorunlar yaşanmasıyla ürik asit vücutta birikir ve gut hastalığı meydana gelir. Ya da bazı anormallikler sonucu ürik asit fazlaca üretilir yine aynı şekilde gut hastalığı görülür. Böbrekler yoluyla süzülüp idrarla dışarı atılan ürik asit dışarı atılamadığında kanda bulunan ürik asit dokuların ve eklemlerin arasına yerleşerek orada birikir ve bir süre sonra eklemlerde iltihaplanmaya sebep olur. Bu iltihaplanma sonucu ağrılar ve şişlikler oluşur. Gut hastalığı gündelik hayatı kısıtlamaya da neden olabilir.
Gut Hastalığı Belirtileri
Gut hastalığının belirtilerini genel olarak aşağıdaki gibi sıralayabilmemiz mümkündür.
Ağrı
Şişlik
Yanma
Kızarıklık
Ayak baş parmağında şiddetli ağrı
Eklemlerde hassasiyet
Ağrı oluşan yerde ısı artışı
Hareket kabiliyetindeki kısıtlılık
Ayağın üzerine basamama
Genellikle sabaha karşı ya da gece yarısı aniden hissedilen eklem ağrıları
Gut Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Gut hastalığının tanısı genellikle hastanın tıbbi öyküsü, beslenme alışkanlıkları, kullandığı ilaçlar, fizik muayene bulguları sonucunda konulur. Bununla birlikte kanda ürik asit düzeyinin ve iltihap göstergelerinin yüksek olması tanıda yardımcı olmaktadır. Gut hastalığı gelişmiş hastalarda nadir olarak kan tahlilinde ürik asit düzeyi normal bulunabilmektedir. Ayrıca kan tahlilinde ürik asit düzeyi yüksek olmasına karşın gut hastalığının gelişmediği hastaların da olabileceği göz önüne alınması gerekir. Gut hastalığı olan eklemdeki bulguları göstermek için radyolojik yöntemler de kullanılabilmektedir. Çok sık başvurulmamakla birlikte, gerekirse uzman hekim tarafından bir iğne yardımı ile eklemde biriken sıvıdan örnek alınarak mikroskop altında ürik asit kristallerinin görülmesi ile de tanı konulabilmektedir. Ürik asit kristalleri eklemlerin dışında da ve özellikle böbreklerde birikerek ürik asit taşlarının oluşmasına, ilerleyen dönemde böbrek fonksiyonlarının bozulmasına yol açabilmektedirler.
İlaçlardan daha önemli olan ve gut ataklarının gelişiminin önlenmesi, ürik asit düzeyinin yükselmemesi için kişinin beslenme tarzını düzenlemesi, susuz kalmaması, fazla kilolarından kurtulması, ayak parmaklarını sıkan ayakkabıları kullanmaması konusunda titiz davranılması gerekmektedir.

 

İçerik hoşunuza gitti mi?!
[Oy: 0 Yıldız: 0]

En az 10 karakter gerekli