DOLAR 32,2220 -0.07%
EURO 34,7886 0.26%
ALTIN 2.402,800,42
BITCOIN 1971150-1.07668%
İstanbul
16°

PARÇALI BULUTLU

16:59

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Fahiş kira fiyatları ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getirmeye devam ediyor.

Fahiş kira fiyatları ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getirmeye devam ediyor.

ABONE OL
Temmuz 19, 2023 12:32
Fahiş kira fiyatları ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getirmeye devam ediyor.
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kamera Sistemleri Fiyatları
Kamera Sistemleri Fiyatları

Fahiş kira fiyatları ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getirmeye devam ediyor. Devletin belirlediği azami yüzde 25 kira zammı sınırlamasına karşı ev sahiplerinin, evi kentsel dönüşüme giren kısa süreli konut ihtiyacı olan kişileri tercih etmeye başladığı ortaya çıktı. Gayrimenkul uzmanı ve İstoç İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Şenay Araç Demir, “Kentsel dönüşüm sürecine giren vatandaşlar ortalama 1-2 yıllık ev kiralamak istiyorlar. Bu sürenin sonunda kendi evlerini teslim alacakları için kiraladıkları daireyi tahliye ediyorlar. Bu nedenle kentselci kiracılar şu an en çok tercih edilen kiracılar. Kentselci kiracılar, mülk sahiplerinin evini vermek istedikleri bulunmaz nimet” dedi.

Devletin kiralardaki fahiş artışları dengelemek için getirdiği ve 2024 yılına uzatılan yüzde 25 kira artış zammı uygulamasından ev sahipleri memnun değil. Birçok ev sahibi yasağa rağmen kira artışını kendisi belirlemeye çalışırken, birçoğu da zam yasağından etkilenmeme formülünün arayışında. Bu formüllerden biri de kentsel kiracıları tercih etmek. Yani kentsel dönüşüme giren evinin inşaatı tamamlanıncaya kadar, 1-2 yıl gibi kısa süreli kiralama ihtiyacı olan kiracı türlerini tercih etmek.

Gayrimenkul danışmanı ve İstoç İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Şenay Araç Demir, İstanbul’da özellikle Anadolu Yakası’nda kentsel dönüşümün yoğun olduğu bölgelerde ev arayan müşteriye sorulan ilk sorunun ‘Kentselci misin” olduğunu söyledi.

ANKA Haber Ajansı’na konuşan Şenay Araç Demir’e göre, emlak piyasasına yeni bir kavram getiren kentselci kiracılar, mülk sahiplerinin evini vermek istedikleri bulunmaz nimet.

“Kentsel dönüşüm sürecine giren vatandaşlar ortalama 1-2 yıllık ev kiralamak istiyorlar. Bu sürenin sonunda kendi evlerini teslim alacakları için kiraladıkları daireyi tahliye ediyorlar. Bu nedenle kentselci kiracılar şu an en çok tercih edilen kiracılar” diyen Şenay Araç Demir, şunları söyledi:

“İSTANBUL ANADOLU YAKASI’NDA KENTSELDE KİRACI ARAYIŞI GÜNDEME GELDİ: Devletin kira artış fiyatlarını sabitleyebilmek ve fahiş artışları önleyebilmek için çıkardığı yüzde 25 kira artış oranı gün geçmiyor ki mülk sahipleri farklı bir yöntemle delmeye çalışmasın. Şu an kiralık evi olan mülk sahipleri yüzde 25’i uygulamamak için farklı bir yol deniyorlar. Özellikle kentsel dönüşümün çok olduğu yerlerde İstanbul Anadolu yakasında kentselde kıracı arayışı gündeme geldi. Bununda en büyük nedenlerinden biri evini kentsel dönüşüme veren ev sahipleri. Yaklaşık bir, iki yıllık ev ihtiyacı oluyor.  Bir, iki yıl sonra da kiraladıkları yeri tahliye ediyorlar. Bu da bir çok mülk sahibini cezbediyor. Evi verdiği zaman 1 ya da 2 yıl sonra çıkacak olan kiracıyı tercih ediyor.

ÖZELLİKLE KENTSELCİLER TERCİH EDİLİYOR: Emlakçılar arasında da şöyle bir kavram çıktı. Eskiden ‘Öğrenci misin’, ‘Memur musun’, ‘Doktor musun’ deniliyordu, şu anda ‘Kentselci misin’ diye soruluyor. Ve özellikle Kentselciler tercih ediliyor. Birçok mülk sahibi evini kentselciye vermek istiyor.

KENTSELCİ KİRACI BULAMAYAN 2 KONTRAT İMZALATIYOR: Kentselci kiracı bulamayan mülk sahipleri de farklı bir yöntem olarak şöyle bir yola başvuruyor. Kira kontratını 1 yıllık yapıyorlar. Bu bir yılın sonunda mutlaka noterden tahliye taahhütnamesi alıyorlar. İkinci bir yıl için ise asla bir sözleşme yapılmıyor. Birinci yılın sonunda taraflar günün şartlarındaki güncel kiraya anlaşarak yeni kontrat imzalıyor.

ÜÇÜNCÜ YOL İSE KİRACI İLE İKİ TANE KİRA SÖZLEŞMESİ İMZALAMAK: Üçüncü bir alternatif, ekstra uygulanan yeni bir yöntemde ise kiracı ile iki tane kira sözleşme yapılıyor. Bunlardan bir tanesinde yüzde 25 kira rakamı yazılıyor. Diğer kontrata da yüzde 40 veya TEFE (Toptan Eşya Fiyat Endeksi) oranında kira artış oranı yazılıyor. Bu iki kontrattan da mülk sahibinin imzaladığı yüzde 40 artışı olan kontrat oluyor. Diğer bir örnek ise bir yıllık kira sözleşmesi yapılıyor, kiracıdan bir yıllık kiranın tamamı peşin olarak alınıyor. Diğer ikinci yıl içinde yüzde 40 oranında zam yapılarak ikinci yıl için açık, tarihsiz bir senet alınıyor. Yani bu yöntemler gün geçmiyor ki farklı farklı yerlere gitmesin bundan sonra daha ne göreceğiz hepimiz bekleyip göreceğiz.”

Öte yandan, gayrimenkul satışlarında yeni bir dönem başladı. Tapulardaki yoğunluğun azaltılması için artık gayrimenkul satışları noterlerde de gerçekleştirilebilecek. Uygulama 4 Temmuz 2023 itibariyle başladı. Şenay Araç Demir, bu konuya ilişkin de “Aman dikkat, para transferi sırasında sahte dekontlarla dolandırılmayalım” diyerek şunları söyledi:

“NOTERDEN İŞLEM YAPARKEN ÇOK DİKKAT EDİLMESİ GEREKİYOR: Noterlerde gayrimenkul satışı şu anda çok tercih edilen yöntem değil. Aslında tapu dairelerindeki yoğunluklara azaltmak için uygulanan bir sistemdi. Ama noterlerdeki iş yükünün yoğunluğu sistemi tam olarak oturtamadı. İnsanlar noterlerden değil de hala tapudan işlem yapmaya devam ediyorlar. Noter işlem yaparken çok dikkat edilmesi gereken şeyler var. Özellikle satış yapan müşteriler para transfer olaylarına çok dikkat etmeliler. Araç alım satımlarımda birçok konu gündeme gelmişti. Sahte EFT makbuzları, sahte havale dekontları. Bunlar çok önemli. Notere gidip satış yapmadan önce mutlaka bankanıza o tutarın yatırılmış olmasını görmemiz gerekiyor. İmzaları vermeden önce o paranın banka hesabınıza mutlaka geçmesi gerek.

ASLA NOTERLERDE PARA ALIŞVERİŞİ YAPILMAMASI GEREKİYOR: Asla noterlerde para alışverişi yapılmaması gerekiyor. Çünkü noterler çok fazla kalabalık. Çünkü birçok insan noterleri kullanıyor. Şu anda vekâletname çıkarmaya giden bir vatandaş oradaki kalabalıkta, yoğunlukta sizin zarara uğramanıza, herhangi bir hırsızlıkla karşılaşmanıza neden olabilir. Takip edilmenize neden olabilir. Bunları önlemenin en güzel yollarından biri eğer ki aldığınız mülkü rayiç bedelde değil de gerçek bedelinde alıyorsanız işleme gitmeden önce EFT’nizin hesabınıza geçmesi, ya da rayiç bedelden bir ödeme alacaksanız da mutlaka gene satışa gitmeden önce bankadan hesaplarınıza geçmesini mutlaka sağlayın. Bir de buna en koruyucu önemlerden biri tam gösteriyorsanız da bankadan bloke çekle bunu koruyarak, alıcının adına bloke çek yaptırmalısın. Bunlar sizi koruyacak en önemli şeylerden biri.

NOTERLER DE DAHA BU SİSTEME ADAPTE OLAMADILAR: Çünkü noterler de daha bu sisteme adapte olamadılar. Yani bu olayın başlaması 15 günden fazla oldu. Türkiye genelinde noterden yapılan satış rakamı 70 civarı yani bu da gösteriyor ki daha çok yeni, sistem daha oturmadı. Ama zamanla bu da bir şekilde rayına girecek. Noterin şöyle bir avantajı olabilir. Cumartesi-pazar nöbetçi noterler oluyor işlem yapılabilecek. Ama cumartesi-pazar yapılan bir işlemde de banka kapalı olacağı için para transferlerinin nasıl yapılacağı önemli bir konu. Bunların da tedbirlerini almakta fayda var.”

İçerik hoşunuza gitti mi?!
[Oy: 0 Yıldız: 0]

En az 10 karakter gerekli