DOLAR 32,4156 0.19%
EURO 35,7329 0.62%
ALTIN 2.323,370,20
BITCOIN 22971372.41259%
İstanbul
16°

AÇIK

05:18

SABAHA KALAN SÜRE

Diş Dolgusu Nasıl Yapılır? Diş Dolgusu Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler.

Diş Dolgusu Nasıl Yapılır? Diş Dolgusu Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler.

Diş Dolgusu : Dolgu, dişlerdeki çürüklerin temizlenerek meydana çıkan boşluğun normal diş boyutlarında dolgu malzemesi ile doldurulması işlemidir.

ABONE OL
Nisan 8, 2022 11:04
Diş Dolgusu Nasıl Yapılır? Diş Dolgusu Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler.
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kamera Sistemleri Fiyatları
Kamera Sistemleri Fiyatları

Çürük sebebi ile zarar gören dişe normal görünümünü ve fonksiyonunu kazandırabilmek için en sık kullanılan yöntemlerden biri dolgu tedavisidir.

Hastalar, dişlerinde meydana gelen zararları giderebilmek adına dolgu yöntemini sık sık tercih etmektedir. Dişin yapısına ve konumuna göre kullanılan dolgu malzemesi ise değişkenlik gösterebilmektedir.

Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?

Dolgu tedavisi öncesinde doktor ve hasta bir tercüman aracılığı ile görüşürler. Hastanın istek ve beklentilerini dinleyen doktor bir operasyonu planı hazırlar. Doktor; çürüğün derinliğine, hangi dişte olduğuna göre dolgu çeşitlerinden birini seçer. Dolgu çeşitleri ise porselen, altın, kompozit reçine, amalgam şeklindedir.

Dolgu tedavisinde öncelikle sorunlu bölgedeki çürükler temizlenir. Daha sonra ise seçilen dolgu çeşidine göre dolgu malzemesi hazırlanır ve çürüğün temizlenmesi sonucunda oluşan boşluğa yerleştirilir. Böylelikle dolgu operasyonu gerçekleştirilmiş olur.

Diş dolgusu tedavisinde operasyon genellikle 1 saat kadar sürmektedir. Bunun yanı sıra operasyon süresinin kaç adet dişin tedavi edileceğini göre değişkenlik göstereceğinden bahsedebiliriz. Bu nedenle diş dolgusu süreci ile ilgili en net bilgiye diş hekiminiz aracılığı sahip olabilirsiniz.

Diş Dolgusu Sonrasında Ağrı Olur mu?

Diş dolgusu tedavisi sonrasında dişlerde hafif ağrılar meydana gelebilmektedir. Bu ağrıların ortadan kaldırılması için diş hekiminizin önereceği ilaçları kullanabilirsiniz. Eğer ağrı kesiciler ile ortadan kalkmayan bir ağrı söz konusu ise diş hekiminize bu durumu iletmelisiniz. Çünkü dolgu ile ilgili bir sorunun olduğuna işaret etmektedir.

Bazı ağrılar dolguda bir problem olduğunun belirtisidir. Bu noktada dolgunun acilen yenilenmesi gerekebilir. Dolgu tedavisi esnasında yiyecek ve içecek tüketimi konusunda son derece hassas davranılması gerekmektedir. Aksi takdirde ağrılar artış gösterebilmektedir.

Diş dolgusundan sonra dişler çok hassas olur. Bu nedenle ağrılar artış gösterir. Dolgu tedavisi sonrasında 2-3 gün alışma süreci bulunmaktadır. Hastalar bu duruma alıştıktan sonra ağrılar da ortadan kalkacaktır. Ancak yine de 2-3 hafta boyunca dolgulu dişin çok kullanılmaması gerekir.

Diş Dolgusu İşlemi Acıtır Mı?

Diş dolgusu esnasında lokal anestezi uygulaması yapılır. Bu nedenle işlem sırasında hastalar herhangi bir acı ve ağrı hissetmez. Ancak yukarıda da bahsedildiği gibi anestezinin etkisinin geçmesi ile birlikte dişlerde ağrı ve hassasiyet meydana gelebilmektedir. Söz konusu ağrı ve hassasiyet geçicidir.

Dolgu Tedavisinden Sonra Yeme-İçme Nasıl Olmalıdır?

Dolgu tedavisi esnasında dolgulu dişler ile ısırma eylemi yapılırken çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Özellikle ön dişlerde dolgu bulunuyorsa ısırma eyleminin bir süre gerçekleştirilmemesi gerekmektedir. Dolgu tedavisinden sonra dişlerde renk değişimine neden olabilecek gıdaların tüketiminden de kaçınılması gerekmektedir.

Sigara, alkol, portakal, vişne, kahve, çay ve asitli içeceklerin kesinlikle tüketilmemesi gerekmektedir. Bu bahsedilen durumlar herkesin başına gelmek durumunda değildir. Ancak dolgu tedavisinin söz konusu durumlara neden olabileceğini de ifade etmek gerekir.

Dolgu tedavisinden sonra uyuşukluğun geçmesini beklemelisiniz. Bu doğrultuda uyuşukluk geçtikten sonra yiyip içebilirsiniz. Dişlerinizde hassasiyet varsa sıvı gıdalar tüketmeniz önerilmektedir.

Dolgu Sonrasında Neden Ağrı Olur?

Dolgu sonrasında ağrı yaşanma ihtimali olduğu kadar yaşanmama ihtimalide bulunmaktadır. Bu noktada dolgunun gereğinden fazla yapılması, çürüğün derin bir dişe yapılması ve dişin sinirlerine yakın yerde dolgu olması ağrılara neden olabilmektedir.

Dolgu tedavisi sırasında çene ağrısı da yaşanabilmektedir. İşlem sırasında çene çok açık tutulursa çenede kasılma oluşur. Bu da anestezinin etkisi geçtikten sonra ağrının oluşmasına neden olmaktadır. Bunun yanı sıra çene kasları stres kaynaklı olarak da kasılabilmektedir. Dolgu sonrasında çenede oluşan ağrılar kısa sürede geçmezse diş hekiminiz ile bu konuyu görüşebilirsiniz.

Diş Dolgusu Düşmesi

Diş dolgusu bazı nedenlere bağlı olarak düşebilmektedir. Bu doğrultuda bireylerin hemen bir diş hekimi ile iletişime geçmeleri gerekmektedir. Dolgunun düştüğü yerde boşluk oluşacağı için bu durum ağrılara neden olacaktır. Doktor muayenesine gidene kadar bölgeyi temiz tutmalı ve tuzlu su ile gargara yapmalısınız. mümkün olduğu kadar dolgusu düşen dişinizin bulunduğu taraf ile yemek yememelisiniz.

Dolgunun düştüğü yerdeki dişlerinizi çok daha dikkatli ve titizli bir şekilde fırçalamanız gerektiğini unutmamalısınız. Dolgu düşmesini kesinlikle ihmal etmemeli ve hemen diş hekiminiz ile iletişime geçmelisiniz.

Diş Dolgusu Çeşitleri

Diş dolgusu çeşitleri genel olarak şu şekildedir.

Amalgam Dolgu

Hem en ucuz hem de en dayanıklı dolgu çeşididir. Uzun süredir diş tedavilerinde kullanılan amalgam dolgunun kullanım ömrü en az 5 yıl kadardır. Bu nedenle sık sık tercih edilen bir dolgu çeşididir.

Kompozit Dolgu

Dişin görünen kısmına ve ön dişlere yerleştirilen dolgu türüdür. Duruma göre iki türünden bir tanesi tercih edilebilir. Diş rengine uygun olan kompozit dolgular dişin çok daha dayanıklı olmasını sağlamaktadır. Amalgam dolguya göre çok daha pahalıdır.

Camİyoner Dolgu

Ön dişlerde ve diş köküne inen çürüklerde kullanılır. Özellikle çocukların diş tedavilerinde sık sık talep görmektedir. Kompozit dolgulara göre dayanıklı değildir ve diş rengi ile uyum sağlamaz.

Dolgu Tedavisi Operasyonu Sonrası İyileşme Süreci

Dolgu tedavisi sonrasında ağzınızda bir fazlalık hissedebilirsiniz. Çürük nedeni ile oluşan çukurlara alışan ağız ve diliniz eklenen dolgu maddesini farklı karşılayacaktır. Zamanla bu duruma alışacaksınız. Bunun dışında dolgu tedavisinden sonra ağrı ve sızlamalar meydana gelebilir. Çok az rastlanan bir durum olsa da ağrı olması durumunda doktorunuzun tavsiye edeceği ilaçları kullanabilirsiniz.

Dolgu Tedavisi Operasyonu Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Sıvı Tüketimi

Dolgu Tedavisi operasyonlarından sonraki 1-2 saat boyunca sıvı tüketmemelisiniz.

İlaç Kullanımı

Dolgu Tedavisi sonrasında dişlerde ağrı meydana gelebilir. Bu durumda ilaç kullanabilirsiniz.

Hijyen

Dolgu Tedavisi sonrasında dişlerinize çok daha fazla önem göstermelisiniz. Her yemekten sonra dişlerinizi mutlaka fırçalamalısınız. Düzenli fırçalamamanız durumunda farklı dişlerinizde çürüyebilir ve tekrar dolgu gerektirebilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Dolgu tedavisi riskli midir?

Hayır dolgu tedavisinde herhangi bir risk bulunmaz.

Dolgunun düşme gibi bir olasılığı var mıdır?

Evet, böyle bir olasılık vardır. Dolgunun kalitesi ve malzemesine göre dolgu düşebilir. Süresi de aynı şekilde dolgu malzemesinin kalitesine göre değişkenlik gösterir.

Dolgu yapıldıktan sonra karşılaşabilecek durumlar nelerdir?

Dolgu tedavisinden sonra dişlerde hassasiyet meydana gelebilir. Ancak bu hassasiyet 1-2 hafta da geçecektir.

Dolgu diğer dişlere zarar verir mi?

Hayır, dolgu hiçbir şekilde dişlerinize zarar vermez.

Amalgam dolgudaki civa hastalara zarar verir mi?

Dolgu tedavisi her dişe uygulanabilir mi?

Evet, dolgu her dişe uygulanabilir.

Dolgu kalıcı bir çözüm müdür?

Evet, oldukça kalıcı bir çözümdür.

 

En az 10 karakter gerekli