DOLAR 32,6448 0.43%
EURO 34,7226 -0.1%
ALTIN 2.524,391,63
BITCOIN 1992222-0.51391%
İstanbul
13°

HAFİF YAĞMUR

13:08

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Yapay Et Nedir ? Yapay Et Nasıl Üretilir ?

Yapay Et Nedir ? Yapay Et Nasıl Üretilir ?

Son dönemlerde Türkiye'de ve Dünyada en çok konuşulan ve araştırılan yapay et yani Laboratuvarda yetiştirilen et nasıl üretilir ve zararları nelerdir işte detaylar.

ABONE OL
Nisan 4, 2022 16:06
Yapay Et Nedir ? Yapay Et Nasıl Üretilir ?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kamera Sistemleri Fiyatları
Kamera Sistemleri Fiyatları

Laboratuvarda yetiştirilen et yani yapay et nedir ?

yapay et ve en çok kullanılan başka değimiyle kültürlü et, hücresel tarım veya in vitro et dahil olmak üzere çok sayıda farklı adla bilinen bu gelişmekte olan sektör, gıda için öldürülen hayvan sayısını azaltmak amacıyla geleneksel hayvansal ürün üretim yöntemlerini yıkmayı amaçlıyor. daha sürdürülebilir ve etik bir küresel gıda sistemi için kurulan bu sistem Laboratuvar ortamında üretilmektedir.

Yapay Et Nasıl Üretilir ?

Laboratuvarda yetiştirilen et yani yapay et öncelikle hayvan hücrelerinden oluşur ve canlı bir hayvandan alınan biyopsi ile başlar ve daha sonra hücre yığınları halinde büyütülür. İnekler, tavuklar, tavşanlar, ördekler, karidesler ve hatta ton balığı da dahil olmak üzere çiftlik hayvanları olarak yetiştirilen hayvanlardan alınan örnekler, hayvanların kendilerini yetiştirmek, sınırlamak veya kesmek zorunda kalmadan vücutlarının bölümlerini yeniden oluşturma girişimleriyle laboratuvarlara alınarak üretilir.  

Farklı şirketler başlangıç ​​hücreleri elde etmek için çeşitli kaynaklar ve teknikler kullansa da, günün sonunda laboratuvarda yetiştirilen her et ürünü bir tür doku örneği ile başlar. Bunlar doğrudan bir hayvandan (genellikle lokal anestezi kullanılarak), hücre bankalarından, taze et parçalarından veya diğer kaynaklardan alınabilir. Amaç, lezzetli ve hızlı büyüyen bir hücre dizisi oluşturmaktır. 

Bu hatlar için seçilen hücre tipleri, kas veya yağ hücrelerini içeren birincil hücreler veya kök hücreler olabilir. Birincil hücreler, gelişimini tamamlamış olmaları bakımından üstün olabilir ve böylece olduklarından daha fazlasını yeniden üretebilirler. Ancak dezavantajı, diğer hücrelerle aynı oranda çoğalmamalarıdır. Öte yandan kök hücreler boş levhalar gibidir: çevreleyen ortamdaki proteinler gibi şeyler tarafından sağlanan girdilere dayanarak hemen hemen her şeye dönüştürülebilirler. Kök hücreler kas ve yağ hücreleri haline gelebilir ve ayrıca çoğalabilir ve birincil hücrelerden çok daha uzun ömürlüdür. 

Dünya Sağlık Örgütü’nün , her yıl ilaca dirençli hastalıklardan yaklaşık 700.000 kişinin öldüğünü ve bu sayının 2050 yılına kadar potansiyel olarak 10 milyona yükseldiğini bildiren bir raporla alarma geçtiği göz önüne alındığında, et üretiminde antibiyotik kullanımına duyulan ihtiyacı ortadan kaldırmak sadece daha sağlıklı olmakla kalmaz – acilen ihtiyaç vardır. 

Yapay Et Laboratuvarda yetiştirilen et sağlıklı mıdır ?

Laboratuvarda yetiştirilen etteki yağ ve kolesterol seviyeleri de kontrol edilebilir, bu da yüksek kan kolesterol seviyeleri kardiyovasküler hastalık gibi durumlara yol açabileceğinden potansiyel olarak olumlu sağlık sonuçlarına yol açar. Laboratuvarda yetiştirilen etler, günümüzde süt, tahıllar ve ekmek gibi belirli ürünlerde olduğu gibi maksimum beslenme sağlamak için vitamin ve minerallerle takviye edilebilir. 

İçerik hoşunuza gitti mi?!
[Oy: 0 Yıldız: 0]

En az 10 karakter gerekli