DOLAR 32,2706 -0.22%
EURO 34,8325 0.01%
ALTIN 2.411,740,77
BITCOIN 2051201-1.37275%
İstanbul
14°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Böbrek Taşı Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Böbrek Taşı Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

ABONE OL
Nisan 29, 2021 17:57
Böbrek Taşı Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kamera Sistemleri Fiyatları
Kamera Sistemleri Fiyatları

Böbrek Taşı Nedir?
Böbrek kanalları içerisinde genellikle bilinmeyen nedenlere bağlı olarak bazı minerallerin birleşerek oluşturduğu sert yapılara böbrek taşı adı verilir. Erkeklerde kadınlara oranla 3 kat daha yaygın olarak görülen bu hastalık, bir kez oluştuğu takdirde tedavi ile yok edilse bile çoğunlukla tekrarlama eğilimi gösterir. Her yaşta görülebilmekle birlikte 30’lu yaşlardaki bireylerde daha sık gözlenir. Böbrek taşları tedavi edilmemesi durumunda böbrek kanallarının tıkanmasına yol açar ve bu da böbrek içerisinde basınç artışına neden olarak şiddetli ağrı ile birlikte organın fonksiyonlarında bozulmalara sebebiyet verir. Bu nedenle böbrek taşı olan bireyler, ağrıları olmasa bile mutlaka tedavi olmalıdır.
Böbrek Taşı Belirtileri ve Nedenleri
Böbrek taşı hastalığının bilinen en yaygın belirtileri şunlardır:
Şiddetli göğüs, karın ve bel ağrıları
Bulantı ve kusma
İdrarda kan görülmesi
Böbrek taşı oluşumunun nedeni tam olarak bilinemese de hastalığın oluşum riskini artıran bazı faktörler bulunmaktadır. Ailesinde böbrek taşı hastalığı öyküsü bulunan bireylerde bu hastalığa yakalanma olasılığı oldukça yüksektir. Yanlış beslenme alışkanlıkları da böbrekte taş oluşumu riskini arttırabilir. Böbrek taşının bilinen yaygın nedenleri ise aşağıdaki gibidir.
Obezite
Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları
Daha önce böbrek taşı sorunu geçirmiş olmak
Yetersiz fiziksel aktivite
Doğumsal böbrek anomalileri
Böbreklerde herhangi başka bir hastalığın bulunması
Kronik bağırsak problemleri
Gut hastalığı
Böbrek Taşı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Böbrek taşı rahatsızlığında tedavi süreci, taşın boyutu ve türü gibi faktörlere göre değişkenlik gösterir. Tedavide kullanılan bazı yöntemler aynı zamanda safra kesesi taşları tedavisinde de uygulanır. Bazı taşlar ameliyat yapılmaksızın birtakım ilaçlar yardımıyla eritilebilir. Özellikle küçük boyutlu taşlarda hekim önerisi doğrultusunda uygulanabilen ilaç tedavilerinin yanı sıra bol su tüketimi ile taşların idrar yolu ile atılımı sağlanabilir. Daha büyük boyuttaki taşlar için önceleri açık ameliyat uygulanmaktaydı. Fakat gelişen teknoloji ve tıbbın ilerlemesi ile zorlu bir iyileşme süreci gerektiren ve hastalığın tekrarlama olasılığını artıran bu yöntem, yerini daha yenilikçi uygulamalara bırakmıştır. Erimeyen ve boyutu belirli bir düzeyin altındaki taşlarda ESWL (Extracorporeal Schock Wave Lithotripsy) olarak adlandırılan şok dalgaları ile taş kırma tedavisi uygulanabilir.

İçerik hoşunuza gitti mi?!
[Oy: 0 Yıldız: 0]

En az 10 karakter gerekli