DOLAR 32,3918 0.21%
EURO 35,0848 -0.08%
ALTIN 2.325,370,27
BITCOIN 2278908-1.08969%
İstanbul
17°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Bel Soğukluğu Belirtileri, Tanı ve Tedavi Yöntemleri

Bel Soğukluğu Belirtileri, Tanı ve Tedavi Yöntemleri

ABONE OL
Nisan 29, 2021 17:41
Bel Soğukluğu Belirtileri, Tanı ve Tedavi Yöntemleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kamera Sistemleri Fiyatları
Kamera Sistemleri Fiyatları

Bel Soğukluğu Nedir?
Bel soğukluğunun, diğer adıyla frenginin tıbbi adı sifiliz ya da sifilistir. Bel soğukluğu, treponema pallidum adlı mikrobun yol açtığı sistemik bir hastalıktır. Tedavi edilmez ise beyin, sinir, göz ve iç organlarda ciddi hasarları beraberinde getirerek ölüme neden olur. Tüm dünyada yaygın olarak görülür. Erken tedavi edildiği takdirde kesin iyileşme sağlanan bir hastalık olmasına rağmen, tedavisiz olgularda ilerleyerek hayatı tehdit edebilen ciddi komplikasyonlara ve iç organ tutulumlarına neden olabilir. Bel soğukluğu HIV enfeksiyonunun bulaşmasını da kolaylaştırır
Bel Soğukluğu Nasıl Bulaşır?
Sifilizin başlıca bulaşma yolu cinsel yolla bulaşmadır. Bulaşmada derideki taze lezyonların sızıntıları,meni ve vajina salgısı gibi vücut sıvıları önemlidir. İkinci önemli bulaşma yolu ise, anneden bebeğe geçiş yoludur. Bebek mikrobu anne karnında kapabileceği gibi doğum esnasında doğum kanalından da alabilir. Bel soğukluğu (frengi) kan transfüzyonu esnasında da bulaşabilir. Ancak kan nakli yolu ile bulaşma çok nadirdir. Çünkü günümüzde tüm donörler, bel soğukluğu açısından taranmaktadır.
Bel Soğukluğu Belirtileri
Bel soğukluğu belirtileri genel olarak aşağıdaki gibidir.
İdrar yaparken yanma hissi ve ağrı hissi,
Penis ucundan gelen beyaz, sarı, yeşil renkli yoğun kıvamlı akıntı,
Makat bölgesinde kaşıntı, akıntı veya kan gelmesi,
Testislerde şişme ve ağrı,
Makat bölgesinde yara enfeksiyonları gibi belirtileri olabilir.
Bel Soğukluğu Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bel soğukluğu ne kadar erken teşhis edilirse komplikasyonların oluşması o ölçüde önlenebilir. Penisilin halen sifiliz tedavisinde kullanılan temel ilaçtır. Penisiline dirençli sifiliz vakaları henüz bildirilmemiştir. Penisilin bakteriyi öldürerek hastalığın ilerlemesini kesin olarak durdurur. Sifilis öyküsü 1 yıldan az olan kişilere 1 doz depo penisilin, sifilis öyküsü 1 yıldan uzun ise 2- 3 doz depo penisilin, doğumsal sifiliste bebeğe 10 gün kristalize penisilin tedavisi yeterlidir. Penisiline alerjik kişilerde Doksisiklin, Ceftriakson, Tetrasiklin, Azitromisin tedavi amacıyla verilebilir. Tedavinin başlamasından 2 gün sonra hastalığın bulaşıcı olma özelliği ortadan kalkar. Hastalığın etkilediği organlara göre sifilizin tedavi süresi 2 yıla kadar uzayabilir. Tedaviye başlandıktan sonra hastanın takibi 2 yıl devam eder.

En az 10 karakter gerekli