DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.492,720,36
BITCOIN 20845590.62734%
İstanbul
13°

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

04:36

SABAHA KALAN SÜRE

Altın Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Altın Hakkında Bilinmesi Gerekenler

ABONE OL
Mayıs 10, 2021 17:40
Altın Hakkında Bilinmesi Gerekenler
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kamera Sistemleri Fiyatları
Kamera Sistemleri Fiyatları

Altın Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Altın; parlak bir metaliktir ve kolayca külçe, madeni para veya mücevher olarak eritilip şekillendirilebilir. Paslanma veya çürüme yapmaz. Bu nedenle özellikle mücevher ve takı olarak son derece yoğun bir şekilde ilgi görmektedir. Peki altın hem zihnimizin gözünde hem de gerçekte küresel bir değer deposu ve değişim ortamı açısından neden bu kadar değerlidir? Altınla ilgili nadir bilinen gerçekleri sizler için derledik. Gelin hep birlikte inceleyelim.
1. Altınla İlgili Temel Gerçekler: Sarı Olan Tek Metaldir
Diğer metaller sarımsı bir ton veya renk geliştirebilirken, bu tipik olarak yalnızca diğer kimyasallarla reaksiyona girdikten sonra gerçekleşir. Altın, piyasadaki tek doğal sarı metaldir. Saf altın kısmen sarıdır çünkü mavi ışığı diğer görünür dalga boylarından daha fazla emer. Mavi ışığı emen bir madde spektrumun geri kalanını yansıtacaktır .Altın, 79 atom numarası ve Au kimyasal sembolü ile periyodik tablonun son satırındadır. Çekirdeğindeki 79 proton ile bir altın atomunun elektronları güçlü bir elektrostatik çekime maruz kalır.
2. Altınla İlgili Temel Gerçekler: Yatırım Farklı Şekillerde Gelir
Pek çok yatırımcı sarı metale yatırım yaparak para kazanmak istediklerinde birçok farklı seçeneğe sahipler. Dünyanın bazı bölgelerinde mücevher şeklinde altın satın almak, özellikle Hindistan’da altın arzı elde etmenin en büyük ve en geleneksel yöntemi olmaya devam ediyor. Çoğunlukla, altın takı satın almak duygusal değer için yapılır ve “dekoratif sanat eseri” olarak kabul edilir. Altın takılar satın almak altın külçe satın almaktan daha pahalıdır. Yatırımcılar altın takı seçerlerse, karat miktarlarını ve bunların fiyatla ilişkisini net bir şekilde araştırmalıdır. Mücevheratın yanı sıra, altın yatırımı aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi başka yolla yapılabilir:
Altın külçeler ve madeni paralar: Bu, madeni paraları, koleksiyoncu sikkelerini ve külçe altını içerir. Bir finans kurumunda veya kişisel olarak saklanabilirler.
ETF’ler: Çoğu altın ETF, fiziksel altın fiyatını izler. Gram maden altın, bir altın destekli BYF birimi tipik sarı metal 1 gram temsil eder. ETF’ler borsalarda satın alınabilir ve işlem görebilir.
Altın odaklı hisse senetleri: Şirketlerden çıkarılan altına yatırım yaparken yatırımcılar piyasanın ne kadar değişken olabileceğinin farkında olmalıdır. Özellikle altın madenciliği hisse senetleri, altın fiyatı üzerinde üçe bir kaldıraç oranına sahip olabilir.
Altın vadeli işlemleri: Gelecek, gelecekte bir ödeme günü olan önceden belirlenmiş bir miktar veya fiyatta altın ticareti yapmak için yapılan bir anlaşmadır. Bunun anlamı, yatırımcının anlaşmanın yapıldığı anda altının bedelini ödemesi veya satıcının, üzerinde anlaşılan tarihe kadar yatırımcıya altını sağlamak zorunda olmamasıdır.
3. Altınla İlgili Temel Gerçekler: Tüketilmez
Yaygın inancın tam aksine, altın diğer pek çok meta gibi tüketilmez. Yenilebilir altın yok, gaz ve kömür gibi yakılmıyor ve sadece yüzde 12’si endüstriyel amaçlarla tüketiliyor. Altının küçük bir kısmı elektronik, bilgisayar, tıp ve dişçilik alanlarında ve havacılık sektöründe mekanik parçaları yağlamak için kullanılır. Geriye kalan yüzde 88 mücevheratta ve altın ve külçe gibi yatırım amaçlı kullanılmaktadır. Gaz, kömür ve hatta bakırdan farklı olarak zaman içinde üretilen altının neredeyse tamamı hala var ve kurumlar veya insanlar tarafından kullanılıyor.
4. Altınla İlgili Temel Gerçekler: En Dövülebilir Metaldir
Dövülebilirlik, bir metalin kırılmadan veya çatlamadan şeklinden ne kadar kolay dövülebileceği veya bastırılabileceği olarak tanımlanabilir. Altın, metallerin en yumuşak olanıdır – 1 ons, bir tarafta yaklaşık 5 metrelik bir tabakaya dövülebilir . Ortaya çıkan altın levha, şeffaf olacak kadar ince hale gelene kadar yeterince vurulabilir.

Sadece bu da değil, aynı zamanda sarı metal bozulmadan yuvarlanabilir, bükülebilir ve çeşitli şekillerde sıkıştırılabilir; bu genellikle mücevher yapımı sırasında yapılır. Altın, sertlik ölçeğine göre 10 üzerinden 2 veya 3 arasında değişir. Sarı metal ulaştığında kendi erime noktası da olabilir saflık sıcaklık nedeniyle demonte edilebilir.
5. Altınla İlgili Temel Gerçekler: Bir Para Birimi Olarak Görülebilir
Son olarak, ama kesinlikle en önemlisi, altının para birimi benzeri ilginç eğilimleri vardır.
Altın bir para birimi olarak çalışsa da bugünlerde yiyecek satın almak için tam olarak kullanamayacağınız için çoğu kişi bunu tek bir para birimi olarak görmüyor. Ancak, diğer para birimlerine benzer şekilde, dalgalanan bir fiyatı vardır.

İçerik hoşunuza gitti mi?!
[Oy: 0 Yıldız: 0]

En az 10 karakter gerekli