DOLAR 32,3400 -0.07%
EURO 34,8790 0.06%
ALTIN 2.392,77-0,15
BITCOIN 20610961.26554%
İstanbul
16°

AZ BULUTLU

04:09

SABAHA KALAN SÜRE

Vatandaşlar zamlara tepkili: “Canım bir şeyler istiyor, almak istiyorum, alamadan çıkıyorum.

Vatandaşlar zamlara tepkili: “Canım bir şeyler istiyor, almak istiyorum, alamadan çıkıyorum.

ABONE OL
Temmuz 11, 2023 11:36
Vatandaşlar zamlara tepkili: “Canım bir şeyler istiyor, almak istiyorum, alamadan çıkıyorum.
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kamera Sistemleri Fiyatları
Kamera Sistemleri Fiyatları

Ankara’da alışveriş yapmak için markete giden vatandaşlar, vergi ve harçlara yapılan artışın ardından ürünlere gelen zamlara tepki gösterdi. Bir vatandaş, “Her şeyi sorarak, araştırarak almak zorundayız. Üç sefer düşünüyoruz anca bir şey alabiliyoruz. Sağıma bakıyorum yokluk, soluma bakıyorum yokluk. Canım bir şeyler istiyor, bakıyorum, almak istiyorum ama alamadan çıkıyorum” dedi.

Katma Değer Vergisi’ne (KDV) artış ve maktu harçlara yüzde 50 zam yapılması ilişkin karar yürürlüğe girdi. Buna göre, yüzde 18 olan KDV oranı yüzde 20’ye, yüzde 8 olan KDV oranı ise yüzde 10’a yükseldi. KDV oranları artan ürünlerin başında hijyen malzemeleri gelirken, marketlerde pek çok ürüne Zam geldi.

“HER ŞEYİ SORARAK ARAŞTIRARAK ALMAK ZORUNDAYIZ”

Ankara’da alışveriş yapmak için markete gidenler, zamlara tepki gösterdi. Emekli olduğunu ve kızının yanında barındığını ifade eden bir kadın, “Her şeyi sorarak araştırarak almak zorundayız. Üç sefer düşünüyoruz anca bir şey alabiliyoruz. Bir geldiğinle ikinciyi aynı fiyatta bulmak mümkün değil” dedi.

“SAĞIMA BAKIYORUM YOKLUK, SOLUMA BAKIYORUM YOKLUK”

Markette sebze reyonundan ürün alan bir diğer kadın ise “Sağıma bakıyorum yokluk, soluma bakıyorum yokluk” diyerek şunları anlattı:

“Bir şey alamıyoruz, sabah kahvaltı yapacağım en küçük peynir 90-100 lira. ‘Acaba yarın ne yemek yapalım’ diye düşünüyoruz. Ama yapamıyoruz. Bir kilo et 400 lira ben neyini düşüneyim? Bazen alıyorum bir kilo et onu sekize bölüyorum, olacak iş değil. Gel kendi ülkende bu kadar zarar gör, bu kadar mağdurluk gör. Canım bir şeyler istiyor, bakıyorum, almak istiyorum ama almadan çıkıyorum.”

“BAZI ŞEYLERİ SAYIYLA ALIYORUM”

Emekli aylığıyla geçindiğini belirten bir başka kadın ise “Mutlu değiliz. Bu zamlar bilinçli yapılıyor, bunun farkındayız. Kargaşa ortamı isteniyor, bu da bir kargaşa… Biz ekonomik savaş veriyoruz. Yüzde 25 zam yapılıyor. Buraya 4-5 misli zam geldi. Bize zam yapılmasın. Marketlerde de fiyatlar sabitlensin. Bu ülke ekonomik savaşa çıkıyor. Ben bazı şeyleri sayıyla alıyorum. Bazı şeyleri almayı istemiyorum, içimden gelmiyor. Erik yeni çıkmış deneyeyim dedim. Zorunlu gıda tüketimleri var. Et lazım, sebze lazım, meyve, ekmek şart. Zorunlu tüketim ürünlerinde hiç değilse daha insaflı olsun. 33 liradan biz temmuzun ortasında domates yiyorsak eğer Allah herkesin yardımcısı olsun. Yönetenlere vicdan merhamet versin.”

“MAAŞLARIMIZA ZAM YAPMASINLAR, PİYASADAKİ PAHALILIĞI DURDURSUNLAR”

Ankara’da muhtar olarak görev yapan bir diğer kadın da “Zamlar almış başını gidiyor. Ne olacak bizim halimiz?” diyerek şunları ifade etti:

“7 bin 500 lira maaşımız var. Bu sene maaşlarımıza da zam yapmadılar. 7 bin 500 lirayla nasıl geçineceğiz? Her gün kalkıyoruz bir şeye zam. Ben bugün gittim havlu kâğıt aldım, henüz zam gelmemişti, 70 lira. Hayat çok pahalandı. Herkes ağlıyor bir tek ben değil. Maaşlarımıza zam yapmasınlar, piyasadaki pahalılığı durdursunlar. Marketleri geziyoruz. Neresi uygunsa oraya gidiyoruz. Market market fiyat farklı.”

“EMEKLİNİN YAŞAMASI TÜRKİYE’DE MUCİZE”

Emekli aylığının yetmediğini söyleyen bir diğer vatandaş ise “Bir tane küçük bir yoğurt almaya kalksan 40-50 lira. Ben cebimden yiyorum, aldığım emekli maaşı yetişmiyor. Her taraf pahalılık… Adamın eğer evi de yoksa kirada oturuyorsa o adam bir mucize. Emeklinin yaşaması Türkiye’de mucize. Burada en ufak bir şey al bin lira gidiyor.”

İçerik hoşunuza gitti mi?!
[Oy: 0 Yıldız: 0]

En az 10 karakter gerekli