DOLAR 32,5808 0.28%
EURO 35,0064 0.08%
ALTIN 2.462,951,11
BITCOIN 21002610.90868%
İstanbul
17°

PARÇALI BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

Türkiye’nin Dış Ticaret Açığı 10 Milyar Doları Aştı

Türkiye’nin Dış Ticaret Açığı 10 Milyar Doları Aştı

ABONE OL
Ağustos 3, 2022 14:18
Türkiye’nin Dış Ticaret Açığı 10 Milyar Doları Aştı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kamera Sistemleri Fiyatları
Kamera Sistemleri Fiyatları

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, euro/dolar paritesindeki hareketin temmuzda dış ticaret açığını olumsuz etkilediğini belirterek, “Türkiye’nin dış ticaret açığı temmuzda yüzde 144 artışla 10,6 milyar dolara yükseldi” dedi.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, dış ticaret verilerini Konya’da açıkladı. Muş, rakamlarla ilgili Twitter hesabından da “Temmuz ayında ihracatımız, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 13,4 artışla 18,6 milyar dolar olmuştur. Bu, en yüksek temmuz ayı ihracat rakamıdır. Türkiye, 2022’nin ilk 6 ayında olduğu gibi, 7’nci ayda da en yüksek aylık ihracat değerini yakalamış, rekorlar serisini sürdürmüştür” dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) dış ticaret verilerini Konya Ticaret Odası’nda düzenlenen toplantıda açıkladı. Toplantıya katılan Bakan Muş, şunları söyledi:

“BİR AY SONRA NASIL BİR SINAMAYLA KARŞI KARŞIYA KALACAĞIMIZI BİLMİYORUZ

Dünyanın içinden geçtiği süreçler malumunuz. Fiyat dalgalanmaları, istikrarsızlıklar, jeopolitik riskler… Yani dün bir şey yok, bugün Çin’de Tayvan’da başka bir kriz ortaya çıktı. İki gün önce bir şey yoktu, Sırbistan-Kosova sınırında bir kriz çıktı. Dünyanın neresinde, bir ay sonra nasıl bir sınanmayla karşı karşıya kalacağımızı bilemiyoruz. Fiyatlarda istikrarsızlık söz konusu. Bir gün içinde bir bakıyorsunuz petrolün varil fiyatları 95’e düşüyor, bir 100’e çıkıyor, bir 105’e çıkıyor. Tüm bu olanlara rağmen Türkiye bir şeyleri başarmaya çalışıyor. Dünyada büyümeler aşağı doğru revize ediliyor. Biz hala ortaya koyduğumuz hedefleri yakalamaya çalışıyoruz.

EURO/DOLAR PARİTESİNDEKİ HAREKET TEMMUZDA DIŞ TİCARET AÇIĞIMIZI OLUMSUZ ETKİLEDİ

Temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre; ihracat yüzde 13,4 oranında artışla 18 milyar 550 milyon dolar, ithalat yüzde 40,8 artışla 29 milyar 132 milyon dolara yükseldi. Dış ticaret açığı yüzde 144,5 oranında artarak 10,6 milyar dolara çıktı. Dış ticaret hacmi, yüzde 28,7 oranında artarak 47 milyar 683 milyon dolar oldu. Euro/dolar paritesindeki hareket temmuz ayında dış ticaret açığımızı olumsuz etkiledi. Ocak-temmuz döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre, ihracat yüzde 19,1 oranında artışla 144 milyar 417 milyon dolar, ithalat yüzde 40,7 oranında artışla 206 milyar 399 milyon dolar olarak gerçekleşti.

2022 YILININ İLK ÇEYREK BÜYÜMESİNİN YARISINDAN FAZLASI NET, MAL VE HİZMET İHRACATINDAN GELMİŞTİR

2022 yılı sonu için 250 milyar dolar hedefine emin adımlarla ilerliyoruz. Ümidimiz önümüzdeki aydan itibaren geriye dönük 12 aylık rakamlarla 250 milyar dolar hedefini yakalamak olacaktır. Kıymetli ihracatçılar, sizlerin özverili çalışmalarıyla ihracatımız ekonomimizin lokomotifi olmaya devam etmektedir. Dünyanın en büyük ekonomikliğinin tökezlediği bir dönemde 2022 yılının ilk çeyrek büyümesinin yarısından fazlası net, mal ve hizmet ihracatından gelmiştir. Nitekim temmuz ayı raporlarında küresel ekonomik büyüme tahminleri çürürken ülkemizin 2022 yılı büyüme tahmininin 1,3 puan artışla yüzde 4’e yükseltmiştir.

SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ TEMMUZ 2022’DE BAŞLAYAN YILLIK BAZDA ARTIŞ MAYISTA DA DEVAM ETTİ

Gelen öncü verilerden söz konusu performansın yılın ikinci çeyreğinde de devam ettiğini izlemekteyiz. Sanayi üretimindeki temmuz 2022’de başlayan yıllık bazda artış, 2022 mayıs ayında yüzde 9,1 devam etmiştir.

EKONOMİDEKİ GÜÇLÜ PERFORMANS REEL SEKTÖRE OLUMLU YANSIYOR

Üretim tarafında hız kesmeden yola devam ederken bu durumun istihdam verilerini güçlü bir şekilde yansıdığının özellikle altını çizmek istiyorum. 2022 mayıs ayı itibariyle pandemi öncesi döneme göre Türkiye ekonomisi 3 milyon 573 bin ilave istihdam oluşturmayı başarmıştır. İş gücünde de yükselişin sürmesi ve iş gücüne katılım oranının serideki en yüksek seviyede olması ekonomideki güçlü performansı reel sektöre olumlu yansıdığını bize göstermektedir.

ÖNÜMÜZDEKİ AYLARDA TURİZM GELİRLERİMİZDE YÜKSEK ARTIŞLAR ÖNGÖRMEKTEYİZ

Önümüzdeki dönemde mal ticaretin yanı sıra özellikle turizm ve taşımacılık başta olmak üzere hizmet ihracatımızın da güçlü bir performans sergilemesini bekliyoruz. Pandemiyle birlikte yaşanan tüm zorlu süreçlerin ardından Rusya Ukrayna Savaşı’yla artan belirsizliklere karşı önümüzdeki aylarda turizm gelirlerimizde yüksek artışlar öngörmekteyiz.

HİZMET İHRACATIMIZIN DA GÜÇLÜ BİR PERFORMANS SERGİLEMESİNİ BEKLİYORUZ

Önümüzdeki dönemde mal ticaretinin yanı sıra özellikle turizm ve taşımacılık başta olmak üzere hizmet ihracatımızın da güçlü bir performans sergilemesini bekliyoruz. Pandemiyle birlikte yaşanan tüm zorlu süreçlerin ardından Rusya- Ukrayna savaşıyla artan belirsizliklere karşın önümüzdeki aylarda turizm gelirlerimizde yüksek artışlar öngörmekteyiz. Nitekim haziran ayında ülkemizi ziyaret eden yabancı sayısı geçen yılın aynı ayına görev yüzde 119 artış göstererek 5,6 milyon kişiye ulaşmış olup 2019 yılıyla kıyaslandığında pandemiden sonraki en güçlü seviyeye yükselmiştir.

2022 YILINDA İHRACATIN EKONOMİK BÜYÜMEMİZİN ANA UNSURU OLACAĞINA İNANIYORUZ

Değerli katılımcılar. Vermiş olduğum rakamlardan da anlaşılacağı üzere iş insanlarımızın gayretleriyle geçtiğimiz yıl olduğu gibi 2022 yılında da ihracatın ekonomik büyümemizin ana unsuru olacağına inanıyoruz.”

İçerik hoşunuza gitti mi?!
[Oy: 0 Yıldız: 0]

En az 10 karakter gerekli