DOLAR 32,1582 -0.19%
EURO 35,2442 0.26%
ALTIN 2.523,850,94
BITCOIN 2163879-0.00548%
İstanbul
18°

KAPALI

SABAHA KALAN SÜRE

Tüm Emekliler Sendikası’ndan ‘yoksulluk’ protestosu: “Açız ama bu kadar da onurluyuz

Tüm Emekliler Sendikası’ndan ‘yoksulluk’ protestosu: “Açız ama bu kadar da onurluyuz

ABONE OL
Kasım 24, 2023 16:26
Tüm Emekliler Sendikası’ndan ‘yoksulluk’ protestosu: “Açız ama bu kadar da onurluyuz
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kamera Sistemleri Fiyatları
Kamera Sistemleri Fiyatları

Tüm Emekliler Sendikası üyeleri, bugün Ankara’da geçinemediklerini ifade ederek emekli maaşlarını protesto etti. Tüm Emekliler Sendikası Çankaya Şube Başkanı Ayşe Akgül, “Çalışan arkadaşlarımıza kasım ayında ödenen 5 bin lira verilmedi. Gerekçe, çalışıyor olmaları. Evine alın teri ile kazanılmış ekmek götürmekten daha onurlu ne vardır ki? Elbette hiçbir emekli alnının teri olmayan ekmeğe el uzatmaz. Açız ama bu kadar da onurluyuz. Bu insani duruş iktidarca cezalandırılmıştır” açıklamasını yaptı.

Tüm Emekliler Sendikası üyeleri, bugün Ankara’da Sakarya Caddesi’nde emekli maaşlarını protesto etti. Emekliler, “Emekliyiz, haklıyız kazanacağız” ve “5 bin lira çare değil, emekliler çok sefil” yazılı dövizleri taşıdı.

Emeklilerin geçinemediğini söyleyen Tüm Emekliler Sendikası Çankaya Şube Başkanı Ayşe Akgül, şu açıklamayı yaptı:

“DAĞ YİNE FARE DOĞURDU. İKTİDAR YİNE YAN ÇİZDİ”

“Dağ yine fare doğurdu. İktidar yine yan çizdi. Temmuz ayında çoğu emeklinin maaşında hiç artış yapılmadı. Geri kalan emeklilerin maaşına da yeterli artış yapılmayarak, emeklilere temmuz sendromu yaşatıldı. Temmuz ayında emeklilere yaşatılan maaş faciasına karşı, isyanımızı sönümlendirmek için tebessüm ede ede , ‘bugün-yarın maaşlarınızda iyileştirme yapacağız’ diye oyaladılar.

Tebessümlerinin sahte olduğunun farkındaydık ve demokratik haklarımızı kullanarak alanlarda itirazlarımızı yaptık. İtirazlarımızın toplum nezdinde güçlü karşılık bulması, iktidarı adım attırmak zorunda bıraktı. Yani emeklilere kayıtsız kalamadılar. Ekim ayında bir defaya mahsus olmak üzere emeklilere 5 bin lira vereceklerini söylediler. Onu da bir kesim emekliye kasım ayında verdiler. Oysa tek bir defa verilen 5 bin liranın emeklilerin sorunlarına çare olmadığını biliyorduk. Yapılması gerekenin, en azından her emekli maaşına tıpkı memurlarda olduğu gibi 8 bin 77 liralık ilave ödeneğin yansıtılması gerektiğini iktidara söyledik. Ne yazıktır ki talebimizin karşılanması bir tarafa, meğer iktidar emeklilerin bir bölümünden 5 bin lirayı nasıl kısarım diye çalışma yapmış.

“AÇIZ AMA BU KADAR DA ONURLUYUZ. BU İNSANİ DURUŞ İKTİDARCA CEZALANDIRILMIŞTIR”

Genellikle daha düşük maaş aldıkları için çalışmak zorunda olan, yani geçinemedikleri için çalışan arkadaşlarımıza kasım ayında ödenen 5 bin lira verilmedi. Gerekçe, çalışıyor olmaları. Sormadan edemiyoruz; geçinemedikleri için bu yaşlarda muhannete muhtaç olmamak için, bütün zorluklara rağmen çalışmaktan, evine alın teri ile kazanılmış ekmek götürmekten daha onurlu ne vardır ki?

Arkadaşlarımız çalışmayıp hırsızlık, dolandırıcılık mı yapsalardı? Elbette hiçbir emekli alnının teri olmayan ekmeğe el uzatmaz. Açız ama bu kadar da onurluyuz. Bu insani duruş iktidarca cezalandırılmıştır.

Çiftçi kayıt sistemine kayıtlı olan, yani köyünde tarlasında geçinemediği için bir kaç dönüm ekip biçen veya hiç üretim yapamayan ancak ÇKS’e kaydı olan emekli arkadaşlarımıza da 5000 lira verilmedi. Üretimden bahseden iktidar, üretenleri cezalandırıyor. Özel bankalar gibi yerlerden emekli olan sandık emeklilerine de 5000 lira verilmedi. Sanki onlar bu devlete vergi ödememişler gibi üvey evlat muamelesi görüyorlar. Bu arkadaşlarımıza bayram ikramiyeleri de ödenmiyor.

“ÜÇ KURUŞLUK YARDIM, DERİN YOKSULLUK YAŞAYAN EMEKLİLERE ÇOK GÖRÜLÜYOR”

Son olarak da ekmek parası için küçük işletmeler açmış veya bir dönem bu tür işletmeleri olmuş, Ticaret Odası’nda kaydı olan veya çeşitli nedenlerle, çoğu da borçlu olduğu için kaydını sildirmemiş veya sildirememiş olan emekli arkadaşlarımıza da 5 bin lira verilmemiştir. Anlaşılır gibi değil. Bir taraftan devlet bankalarından hiç bir teminat olmadan veya hiç ödenmeyecek milyarlarca liralık krediler birilerine peşkeş çekilirken üç kuruşluk yardım, derin yoksulluk yaşayan emeklilere çok görülüyor. Bunların tamamı haksızlıktır. Aylarca emeklilerin durumunu düzelteceğiz diye yaptığınızı söylediğiniz çalışma meğer emekliler arasında ayrımcılık yapmanın, bir kısım emeklilerin paralarını kesmenin formülleri üretmekten öte bir şey değilmiş.

Acil olarak bu haksızlığın, ayrımcılığın giderilmesi gerekir. Derhal mağduriyet yaşayan bu emekli arkadaşlarımızın hesaplarına 5’er bin lirayı yatırın. Zaten bütün emekli topluluğunu derin yoksulluğa, daha doğrusu ölüm sınırında yaşama mahkum ettiniz. Şimdi de dağa fare doğurtturuyorsunuz. Çizdikçe yan çiziyorsunuz, olmaz böyle şey.

“10 ARALIK’TA ANKARA ANITPARK’TA YAPACAĞIMIZ BÜYÜK EMEKLİ MİTİNGİMİZE TÜM HALKIMIZI DAYANIŞMAYA ÇAĞIRIYORUZ”

İktidara sesleniyoruz: Bu haksızlığı derhal giderin. Milletvekillerin tamamına sesleniyoruz. İlk işiniz bu ayrımcılığı ortadan kaldıracak yasa teklifini derhal TBMM’ne sunmak olmalıdır.

Bir de bir duyurumuz olacak. Tüm Emeklilerin Sendikası, Disk-Emekli Sen ve Emekliler Dayanışma Sendikası ile birlikte, emeklilerin içinde bulunduğu ağır koşulları ve taleplerimizi kamuoyuyla paylaşmak amacıyla 10 Aralık’ta Ankara Anıtpark’ta yapacağımız büyük emekli mitingimize tüm halkımızı dayanışmaya çağırıyoruz. “

İçerik hoşunuza gitti mi?!
[Oy: 0 Yıldız: 0]

    En az 10 karakter gerekli