DOLAR 32,2161 0.03%
EURO 35,3157 0.33%
ALTIN 2.510,440,40
BITCOIN 2134030-1.06423%
İstanbul
20°

KAPALI

03:45

SABAHA KALAN SÜRE

SGK’da Hafta Sonu EYT Mesaisi Yapan Çalışana Öğle Yemeği Olarak Zar Gibi Peynir, 2 Dilim Domates, Yarım Biber, Ekmek Ve Ayran Verildi.

SGK’da Hafta Sonu EYT Mesaisi Yapan Çalışana Öğle Yemeği Olarak Zar Gibi Peynir, 2 Dilim Domates, Yarım Biber, Ekmek Ve Ayran Verildi.

ABONE OL
Mart 11, 2023 17:41
SGK’da Hafta Sonu EYT Mesaisi Yapan Çalışana Öğle Yemeği Olarak Zar Gibi Peynir, 2 Dilim Domates, Yarım Biber, Ekmek Ve Ayran Verildi.
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kamera Sistemleri Fiyatları
Kamera Sistemleri Fiyatları

Milyonların beklediği emeklilikte yaşa takılanların (EYT) emeklilik işlemleri için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) merkezlerinde hafta sonu mesaisi devam ediyor. Ancak cumartesi günü çalışanlara verilen öğle yemeği, arasında zar gibi bir peynir, iki dilim domates ve yarım biberden ibaret ekmek ve bir ayrandan ibaret. Büro Emekçileri Sendikası’na (BES) İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Zeynep Kışlak Yıldırım, “Sosyal güvenlik emekçisi bireysel olarak da vatandaşın işlerinin daha hızlı yürütülmesi için vicdani sorumlulukla mesaiye kaldı. Ama bunun karşılığında bu yoğun mesainin karşılığını alamadı. İş yoğunluğu nedeniyle de sadece sosyal güvenlik emekçisi mağdur edilmedi. Aynı zamanda bu kurumlardan hizmet almaya çalışan, yaşam koşulları yeterince ağırlaşmış, bu ekonomik kriz nedeniyle geçinemeyen vatandaş da mağdur edildi” dedi.

EYT ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un, Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmesiyle birlikte SGK çalışanlarının iş yükü de arttı. Hafta içi geç saatlere kadar çalışan SGK personeli, hafta sonları da görev başında. Akşam çalışmaları için yemek ve servis düzenlemesi yapılmazken, hafta sonu çalışmalarında da SGK personeline öğle yemeği olarak arasında zar gibi peynir, iki dilim domates ve yarım biberden ibaret ekmek ve bir ayran verildi. çalışanlar, çay ve kahvesini de yine kendi cebinden karşılıyor.

BES İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Zeynep Kışlak Yıldırım, SGK emekçilerinin durumunu ANKA Haber Ajansı’na anlattı. Yıldırım şunları söyledi:

“SOSYAL GÜVENLİK EMEKÇİSİNİN İŞİ ORTALAMA ÜÇ KATINA ÇIKTI: 27 Aralık’ta Cumhurbaşkanının EYT’lilerle ilgili yeni düzenlenmeye gidileceğini açıklamasının ardından askerlik, doğum ve yurt dışı borçlanması yapmak isteyenler emeklilik talebi dilekçesi vermeye başladı. Yasanın 3 Mart 2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanmasından sonra alınan dilekçeler mesaj yoluyla iptal edildi ve yeniden talepler toplanmaya başladı. İstanbul gibi büyük şehirlerde normal rutininde iş üretmeye çalışan sosyal güvenlik emekçisinin bu nedenle işi ortalama üç katına çıktı.

ÇALIŞANLAR AYDA 70 İLA 100 SAATE VARAN MESAİ YAPMAK ZORUNDA KALDI: Kurumun açıkladığı ortalama mesai saati 50. Ancak işin yetişmesi için cumartesi günleri 8 saat, günlük de 3 saat ayda 70 ila 100 saate varan mesai yapılıyor. Akşam servislerin 5’te kalkıyor olmasından kaynaklı sosyal güvenlik emekçisi 8 saat mesaisinin üzerine 2-3 saat daha emek harcayarak vatandaşın biraz daha işlerini hızlı yürütülmesini hedefleyerek akşam 8 gibi işten çıkıyor. Çalışanlar toplu taşımayla eve dönmek zorunda. Mesai ücretini hesapladığınızda bin 350 lira gibi rakamla bu çalışmanın karşılığı ödenmeye başlandı. Sosyal güvenlik emekçisinin ortalama 750 lira kadar emeğin karşılığında bir mesaiden hak kaybı var.

BU KURUMLARDAN HİZMET ALMAYA ÇALIŞAN, YAŞAM KOŞULLARI YETERİNCE AĞIRLAŞMIŞ VATANDAŞ DA MAĞDUR EDİLDİ: Sosyal güvenlik emekçisi bireysel olarak da vatandaşın işlerinin daha hızlı yürütülmesi için vicdani sorumlulukla mesaiye kaldı. Ama bunun karşılığında bu yoğun mesainin karşılığını alamadı. Akşam mesaiye kalan sosyal güvenlik emekçisi servisten ve yemekten faydalanamadı. İş yoğunluğu nedeniyle de sadece sosyal güvenlik emekçisi mağdur edilmedi. Aynı zamanda bu kurumlardan hizmet almaya çalışan, yaşam koşulları yeterince ağırlaşmış, bu ekonomik krizin nedeniyle geçinemeyen vatandaş da mağdur edildi.”

SGK PERSONELİ KAÇ SAAT ÇALIŞIRSA ÇALIŞSIN EN FAZLA 50 SAATLİK MESAİ ÜCRETİ ALABİLİYOR

SGK Başkanlığı Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü ile taşra teşkilatı personeline fazla çalışma ücreti ödenmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, 9 Ocak’ta Resmi Gazete’de yayınlandı. Buna göre; SGK personeline, 1 Haziran’a kadar, aylık 50 saati geçmemek üzere saat başı 27 lira fazla mesai ücreti ödeniyor. Ayrıca SGK kaynaklarından edinilen bilgiye göre; emekçi kaç saat çalışırsa çalışsın aylık 50 saat karşılığı mesai ücreti alıyor.

MESAİDEKİ EMEKÇİYE ZAR GİBİ BİR PEYNİR İKİ DİLİM DOMATES VE YARIM BİBERDEN İBARET EKMEK VE BİR AYRAN

Bugün SGK’da mesaide olan bir personel öğlen yemeği olarak kendilerine verilen yemeğin içeriğini paylaştı. SGK emekçisi, “Hafta sonu mesaisi devam ediyor. Ancak cumartesi günü çalışanlara verilen öğle yemeği, arasında zar gibi bir peynir iki dilim domates ve yarım biberden ibaret ekmek ve bir ayrandan ibaret” dedi.

Daha önce yaptığımız haberde de bir SGK çalışanı mesai ücretinin düşük olduğunu belirterek, “Döner yiyebiliriz ama yanına ayran alamayız” demişti.

İçerik hoşunuza gitti mi?!
[Oy: 0 Yıldız: 0]

    En az 10 karakter gerekli