33,9008$% 0.03
37,6352€% -0.04
44,6724£% -0.16
2.809,88%0,81
4.610,00%0,88
18.383,00%0,88
Prostat Nedir?
Prostat; penis, sperm vezikülleri ve testisler gibi erkek üreme sisteminin bir parçasıdır. Prostat, mesanenin hemen altında ve rektumun önünde yer alır. Bir ceviz büyüklüğündedir ve üretrayı (mesaneden idrarı boşaltan tüp) çevreler. Meninin bir bölümünü oluşturan sıvıyı üretir. Bir erkek yaşlandıkça prostatın boyutu artma eğilimindedir. Bu, üretranın daralmasına ve idrar akışının azalmasına neden olabilir.
Buna iyi huylu prostat hiperplazisi denir ve prostat kanseri ile aynı şey değildir. Erkeklerde kanser olmayan başka prostat değişiklikleri de meydana gelebilir. Prostatta kanser hücrelerinin görülmesi ile prostat kanserinin başlandığını ifade edebiliriz.
Prostat Tedavisi Nasıl Yapılır?
Prostat tedavisi için öncelikle hastalığın tanısı konulmalıdır. Prostatla ilgili hastalıklar üç grupta sınıflandırılabilir:
İyi huylu prostat büyümesi
Prostat iltihabı (Prostatit)
Prostat kanseri
Prostat Büyümesi Tedavisi
Tedavinin ana belirleyicileri, hastanın şikayet derecesi ve prostatın büyümesinin neden olduğu fiziksel ve fonksiyonel problemlerdir. Bazı hastalarda ciddi bir rahatsızlık olmasa da tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, tekrarlayan hematüri, mesane taşı gelişimi ve böbrek yetmezliği tedavi gerektiren hastalıklardır.
Tedavi yöntemleri arasında şunlar vardır:
İlaç ile (medikal) tedavi
Düzenli takip/gözlem ile bekleme
Cerrahi tedavi yöntemleri
Prostatit Tedavisi
İlaçlar prostatiti tedavi etmek için kullanılır. Bunlar arasında ağrı kesiciler, antienflamatuvar ilaçlar, alfa blokerler (prostat ve mesane boynunu gevşeten) ve bazı antibiyotikler bulunur. Çoğu erkek için hastalık birkaç hafta ila birkaç ay içinde iyileşecek olsa da, bazı kişilerin semptomları daha uzun sürebilir.
Prostat Kanseri Tedavisi
Hastalığın evresine ve yaygınlığına bağlı olarak tedavi yöntemleri değişebilir. Hastanın durumuna veya hastalık düzeyine göre tedavi yöntemleri tek tek, birlikte, sıralı veya dönüşümlü olarak kullanılabilir. Bazı hastalarda tedavisiz aktif izleme seçilebilir.
Gerekli incelemeler sonrasında çoğu hastada şu yöntemlerden biri tedaviye başlanır:
Işın tedavisi (radyoterapi, brakiterapi)
İlaç tedavisi (hormon tedavisi, kemoterapi).
Fokal tedavi
Kaynak : Milliyet