DOLAR 32,5057 0.16%
EURO 34,7720 0.1%
ALTIN 2.492,121,23
BITCOIN 20718265.01625%
İstanbul
15°

PARÇALI AZ BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

Ömer Fethi Gürer: “Salatalık ve Domatesin 20 Liranın Üstünde Olduğu Bir Ortamda Dar Gelirli Vatandaş Nasıl Geçinecek?”

Ömer Fethi Gürer: “Salatalık ve Domatesin 20 Liranın Üstünde Olduğu Bir Ortamda Dar Gelirli Vatandaş Nasıl Geçinecek?”

ABONE OL
Ocak 24, 2023 14:40
Ömer Fethi Gürer: “Salatalık ve Domatesin 20 Liranın Üstünde Olduğu Bir Ortamda Dar Gelirli Vatandaş Nasıl Geçinecek?”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kamera Sistemleri Fiyatları
Kamera Sistemleri Fiyatları

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’de Ulukışla Pazarı’nda meyve ve sebze satıcılarını tezgahlarında ziyaret etti. Bir pazar esnafı, “Ölüm ile yaşam arasında savaş veriyoruz. Domates 23 lira olmuş” diye yakındı. Gürer ise konuya ilişkin, “Eskiden pazara giden vatandaş, evine fileleri doldurarak giderdi. Şimdi ya tane ile ya da yarım kilo ihtiyaç olan ile alışveriş yapıyor. Salatalık ve domatesin 20 liranın üstünde olduğu bir ortamda dar gelirli vatandaş, emekli, asgari ücretle geçimini sağlamaya çalışan nasıl geçinecek” açıklamasını yaptı.

Ömer Fethi Gürer, Ulukışla Pazarı’nda meyve sebze satıcılarının tezgahlarını ziyaret etti. Bir kıvırcığı eline alan ve 15 lira olduğunu söyleyen Gürer, “Satışı yapan arkadaşımız diyor ki, ‘Geçtiğimiz günlerde bunun kasasını 50 liradan alıyordum şimdi 90 liradan alıyorum. Getirdiğim ürünü 15 liradan satamadığımız zaman da zarar ediyorum.’ Geçen hafta pazara gelen arkadaşımız bu ürünlerden zarar ettiği için bu hafta tezgâh da açmamış” diye konuştu. Pazar esnafı ise 2,5 lira olan tere ve 3 lira olan dereotunu aldığı fiyattan sattığını söyledi. Devamında ise “Poşeti var, işçisi var. Ereğli’den kalkıp geliyor” diye konuştu.

Bir başka tezgâh sahibi ise patlıcanı 25 liradan sattığını, geçen yıl fiyatının 15 lira olduğunu, geçen sene 20 lira olan dolma biberin fiyatının bu yıl 30 lira olduğunu belirtti. Geçen sene kilosu 5 lira olan karnabaharın bu sene kilosunun 10 lira olduğunu, pırasanın geçen yıl 10 liradan bu sene ise 18 liradan sattığını ve ıspanağın ise geçen sene fiyatının 3 lira olduğunu, bu sene 10 liraya çıktığını söyledi.

Bir başka esnaf, “Ölüm ile yaşam arasında savaş veriyoruz. Domates 23 lira olmuş” diye yakındı. Başka bir tezgâhtaki esnaf ise geçen seneye göre satışlarında düşüş olduğunu, geçen yıl 2-3 tane alanların bu sene 1 tane aldığını söyledi.

Gürer, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu değerlendirmeyi yaptı:

Vatandaş mevsiminde meyve ve sebze alamaz, tüketemez duruma geldi. Turp, karnabahar, ıspanak, havuç, pırasa, marul gibi ürünlerin yanına bile yaklaşılmıyor. Birden çok yurttaş filesine baktım, zorunlu ihtiyaç sayılacak birkaç ürün dışında alışveriş dahi yapamamışlar. ‘Sandıkta bu iktidarı artık göndereceğiz, yeter’ diye dert yandılar.

Geçen hafta tezgâh açan bir esnaf zarar ettiği için bu hafta pazarda tezgâh bile açmamış, haftaya muhtemeldir ki bugün tezgâh açan pazarcıların bir kısmı da tezgâh açmayacak. Markete göre fiyatlar daha uygun olsa da vatandaşın alım gücü kalmayınca alışveriş yapamıyor. Kullanabildiği kadar eldeki ile idare ediyor.

“SALATALIK VE DOMATESİN 20 LİRANIN ÜSTÜNDE OLDUĞU BİR ORTAMDA ASGARİ ÜCRETLE GEÇİMİNİ SAĞLAMAYA ÇALIŞAN NASIL GEÇİNECEK?”

Eskiden pazara giden vatandaş, evine fileleri doldurarak giderdi. Şimdi ya tane ile ya da yarım kilo ihtiyaç olan ile alışveriş yapıyor. Salatalık ve domatesin 20 liranın üstünde olduğu bir ortamda dar gelirli vatandaş, emekli, asgari ücretle geçimini sağlamaya çalışan nasıl geçinecek? Ücretlerde artış yapıldığı an tüm ürün fiyatlar artmış. Çukurova ve Ereğli’den ürün bölge pazarına geliyor. Bir saatlik mesafeden gelen ürün fiyatları katlamış hem pazarcı esnafı hem de vatandaş ciddi bir şeklide durumdan şikayetçi.”

İçerik hoşunuza gitti mi?!
[Oy: 0 Yıldız: 0]

En az 10 karakter gerekli