DOLAR 32,2053 -0.22%
EURO 35,1156 -0.22%
ALTIN 2.498,171,32
BITCOIN 21667260.17336%
İstanbul
19°

PARÇALI BULUTLU

17:02

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Milli Savunma Bakanlığı kaynaklarından Filistin açıklaması

Milli Savunma Bakanlığı kaynaklarından Filistin açıklaması

ABONE OL
Ekim 19, 2023 14:33
Milli Savunma Bakanlığı kaynaklarından Filistin açıklaması
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kamera Sistemleri Fiyatları
Kamera Sistemleri Fiyatları

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, Türkiye’den Filistin’e yapılacak yardım çalışmalarına ilişkin, “TSK verilecek direktifler doğrultusunda hem insani yardım hem tahliye konusunda görev almaya hazırdır” açıklamasını yaptı. Milli Savunma Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk de bugün düzenlediği basın toplantısında, “Irak ve Suriye’nin kuzeyi dahil, son bir haftada etkisiz hale getirilen 42 terörist ile birlikte, bu yıl içerisinde toplam bin 682 terörist etkisiz hale getirilmiştir” dedi. Aktürk, yasa dışı yollarla sınırı geçme girişimlerine ilişkin de “Son bir haftada yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 633 şahıs yakalanmıştır. Bu şahıslardan 9’u FETÖ mensubu olmak üzere 11’i terör örgütü üyesidir. 4 bin 956 şahıs ise hududu geçemeden engellenmiştir” bilgisini paylaştı.

Milli Savunma Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk bugün Bakanlığın faaliyetleri ile ilgili olarak bakanlıkta, Şehit Gazeteci Hasan Tahsin Salonu’nda basın toplantısı düzenledi. Aktürk şunları kaydetti:

“SON BİR HAFTADA 42 TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ”

“İki gün önce el-Ehli Baptist hastanesinin vurularak çoğunluğu çocuk ve kadınlardan oluşan masum sivillerin, uluslararası hukukun ve en temel insani değerlerin hiçe sayılarak katledilmesi, tüm insanlığın bittiği noktadır. Saldırılarda hayatını kaybeden Filistinli kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yararlılara ise acil şifalar diliyoruz. İsrail ve Filistin arasında yaşanan çatışmaların bir an önce son bulmasının bölge ve dünya barışı adına büyük önem taşıdığını, Gazze’deki sivillere yönelik saldırıların derhal sonlandırılması ve kalıcı çözüm için karşılıklı olumlu adımların atılması gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz.

24 Temmuz 2015’ten bugüne kadar 39 binden fazla (39 bin 25) teröristi etkisiz hale getiren Türk Silahlı Kuvvetlerimizin (TSK); PKK/KCK/PYD-YPG, DEAŞ ve FETÖ terör örgütleri başta olmak üzere her türlü tehdit ve tehlikeye karşı kesintisiz ve kararlı mücadelesi devam etmektedir. Bu kapsamda; Irak ve Suriye’nin kuzeyi dahil, son bir haftada etkisiz hale getirilen 42 terörist ile birlikte, bu yıl içerisinde toplam bin 682 terörist etkisiz hale getirilmiştir. Eli kanlı teröristler bu coğrafyadan sökülüp atılıncaya kadar terör yuvalarını yerle bir etme irade ve kararlılığımız, gereken yer ve zamanda artan bir etki ve yoğun bir baskıyla sürecektir.

İstikrarın bir an önce tesis edilmesi, Suriyelilerin emniyetli bir ortama geri dönüşlerinin sağlanmasına yönelik çalışmalarımızın devam ettiği Suriye’de, harekat alanlarımızda sağlanan güvenlik ve huzur ortamını bozmaya yönelik teröristlerin taciz ve saldırı girişimleri devam etmektedir. 1 Ocak’tan itibaren birliklerimize 400 taciz ve saldırı gerçekleştirilmiştir. Anında ve misliyle verilen karşılık ile 26’sı son bir haftada olmak üzere bin 272 terörist etkisiz hale getirilmiştir.

“SON BİR HAFTADA YASA DIŞI YOLLARLA GEÇMEYE ÇALIŞAN 633 ŞAHIS YAKALANMIŞTIR”

Teknolojik vasıtalarla desteklenmiş fiziki güvenlik tedbirleri ve tesis edilen çok katmanlı emniyet sistemi ile korunan hudutlarımızda, alınan ilave ve etkin tedbirler sayesinde; son bir haftada yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 633 şahıs yakalanmıştır. Bu şahıslardan 9’u FETÖ mensubu olmak üzere 11’i terör örgütü üyesidir. 4 bin 956 şahıs ise hududu geçemeden engellenmiştir. Böylece, yıl içerisinde hudutlarımızdan yasa dışı yollarla geçmeye çalışırken yakalananların sayısı 9 bin 863’e yükselmiştir. Bu şahıslardan 382’si FETÖ mensubu olmak üzere toplam 548 terör örgütü mensubu kolluk kuvvetlerine teslim edilmiştir. Hududu geçemeden engellenen kişi sayısı da 176 bin 338 olmuştur.

Yeni bilgi, belge ve veriler ışığında hassasiyetle devam eden FETÖ ile mücadelemiz karalılıkla sürmektedir.

“KARDEŞ AZERBAYCAN’IN BAĞIMSIZLIK GÜNÜ’NÜ BİR KEZ DAHA KUTLUYORUZ”

TSK; terörle mücadele ve hudut güvenliği ile mavi ve gök vatanımızdaki hak ve menfaatlerimizin korunmasının yanı sıra; milli meselemiz olan Kıbrıs, ‘İki devlet, tek millet’ anlayışı ile bir ve beraber olduğumuz Azerbaycan, tarihi ve kültürel bağlarımız olan Balkanlar, 500 yıllık dostluk ve kardeşlik ilişkilerimiz bulunan Libya başta olmak üzere birçok coğrafyada bölgesel ve küresel barış ve istikrara katkı sağlamayı da sürdürmektedir. Bu vesileyle kardeş Azerbaycan’ın Bağımsızlık Günü’nü bir kez daha kutluyoruz.

Ayrıca, Sayın Bakanımız tarafından; 17 Ekim’de kardeş, dost ve müttefik ülke Kosova’ya, 18 Ekim’de ise NATO müttefikimiz Estonya’ya resmi ziyaretlerde bulunulmuştur. Söz konusu temaslarda ikili, bölgesel savunma ve güvenlik ile savunma sanayi konularında kapsamlı, faydalı ve yapıcı görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Estonya ziyaretinde savunma sanayi ürünlerinin tedarikine ilişkin Niyet Mektubu ve Protokol imzalanmıştır.

Sayın Bakanımız, 11-12 Ekim tarihlerinde Brüksel’deki NATO karargahında Ukrayna Savunma Temas Grubu Toplantısı ile NATO Savunma Bakanları Toplantısı’na katılım sağlamıştır. Söz konusu toplantılarda Sayın Bakanımız tarafından; başta toprak bütünlüğü olmak üzere Ukrayna’ya olan desteğimiz, Karadeniz Tahıl Girişimi’nin yeniden canlandırılması için başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere çabalarımızın yoğun bir şekilde devam ettiği, Karadeniz’deki dengenin ‘bölgesel sahiplik’ ilkesi çerçevesinde korunmasının önemi ve bu doğrultuda Montrö Sözleşmesi’ni dikkatli ve sorumlu şekilde uygulamaya devam edeceğimiz, terörizmin tüm biçim ve tezahürleriyle kararlılıkla mücadele etmekte olduğumuz ve bu konuda müttefiklerimizden destek beklediğimiz, ülkemize yönelik yaptırım ve kısıtlamaların; İttifakın birlik, dayanışma ve uyum ilkeleriyle bağdaşmadığı ve sonlandırılması gerektiği bir kez daha ifade edilmiştir.

Ayrıca Türkiye olarak, NATO’nun komuta ve kuvvet yapısına, harekat ve misyonlarına uydu desteği de dahil olmak üzere, tüm harekat alanlarında yaptığımız katkılar, Kosova’da kısa süre önce üstlendiğimiz KFOR Komutanlığı’nın önemi ve bu görevi tam bir tarafsızlık ve şeffaflık ile yerine getireceğimiz vurgulanmıştır.

Diğer yandan; Avrupa Birliği (AB) üyesi olmayan müttefiklerin AB savunma girişimlerine katılımının önemi, İsveç’in terörle mücadeleye yönelik yeni hukuki düzenlemeleri somut bir şekilde uygulamasını beklediğimiz, üyelikle ilgili nihai kararın ise Meclisimizde olduğu, Filistin’de yaşanan olaylar kapsamında tarafları itidale davet ettiğimiz; çatışmaların ve sivillere yönelik saldırıların bir an önce sonlandırılması gerektiği belirtilmiştir.

Sayın Bakanımız söz konusu toplantıda mevkidaşları ile ikili ve üçlü görüşmeler de gerçekleştirmiştir. Bu görüşmelerde, Bulgaristan ve Romanya ile Karadeniz’de deniz mayınlarıyla mücadeleye yönelik ‘üçlü girişim’ oluşturulması konusunda da mutabık kalınmıştır.

2-13 Ekim tarihleri arasında; Milli Anadolu Ankası, NATO Tiger Meet, Yıldırım Seferberlik, 5-19 Ekim tarihleri arasında NATO Steadfest Jüpiter tatbikatları, 10-13 Ekim tarihleri arasında ise TSK’nın ateş gücünün gösterildiği Ateş Serbest-2023 Faaliyeti başarıyla icra edilmiştir. 2-20 Ekim tarihleri arasında Erciyes Hava İndirme-2023, 6-25 Ekim tarihleri arasında Indus Shield, 9-20 Ekim tarihleri arasında Deniz Güvenliği, 13-22 Ekim tarihleri arasında BREEZE-2023, 13-27 Ekim tarihleri arasında; Ocean Sky-2023, Steadfast Noon, 16-27 Ekim tarihleri arasında ise Çok Uluslu Mayın Harbi tatbikatları icra edilmektedir.

“‘TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN 100’ÜNCÜ YILI’ VE ‘HAYDAR ALİYEV’İN 100’ÜNCÜ DOĞUM YILI’ MÜNASEBETİYLE İKİ ÖZEL TATBİKAT PLANLANMIŞTIR”

‘Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü Yılı’ ve ‘Haydar Aliyev’in 100’üncü Doğum Yılı’ münasebetiyle 2023 yılına özel iki tatbikat planlanmıştır. Bunlardan ilki Haydar Aliyev adıyla 19 Nisan-10 Mayıs’ta ülkemizde gerçekleştirilmiş, ikincisi ise Mustafa Kemal Atatürk adıyla 16-25 Ekim tarihleri arasında Azerbaycan’da icra edilmektedir.

KKTC’de 23-27 Ekim tarihleri arasında icra edilecek Şehit Teğmen Caner Gönyeli tatbikatına kara, deniz ve hava unsurlarımız ile katılım sağlanacaktır. 23 Ekim – 6 Kasım tarihleri arasında da Dynamic Marıner/MARE APERTO II tatbikatının icra edilmesi planlanmaktadır. Diğer yandan, NATO Daimi Deniz Görev Grubu-2 kapsamında; Arnavutluk Deniz Kuvvetlerine ait ALS BUTRINTI tarafından 10-15 Ekim, Alman Deniz Kuvvetlerine ait ‘FGS FRANKFURT’ tarafından ise 13-17 Ekim tarihleri arasında İzmir’e liman ziyaretleri icra edilmiştir.

Askeri eğitim, yardım ve danışmanlık faaliyetlerimizin devam ettiği Azerbaycan ile personel mübadelesi kapsamında; Azerbaycan Milli Müdafaa Üniversitesi Rektör Yardımcısı Albay Reşad Tahirov Milli Savunma Üniversitemizde, Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Profesör Doktor Talat Canbolat ise Azerbaycan Milli Müdafaa Üniversitesi’nde bir yıl süreyle görevlendirilmiştir.

İstanbul Tersanesi Komutanlığı ile Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketi’miz tarafından yerli ve milli olarak geliştirilen 76/62 mm Milli Deniz Topu; Açık Deniz Karakol Gemisi Projesi’nin ilk gemisi TCG Akhisar’a entegre edilmek üzere İstanbul Tersanesi Komutanlığı’na teslim edilmiştir. Ayrıca, Milli Deniz Topu’nun; Açık Deniz Karakol Gemisi Projesi’nin ikinci gemisi TCG Koçhisar’da kullanılması için de üretim faaliyetleri devam etmektedir. Diğer taraftan, Bakanlığımıza bağlı ASFAT ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü arasında yapılan sözleşme kapsamında; ASFAT’ın yerli ve milli asayiş ve emniyet botu ASBOT’un ikincisinin teslimi yarın yapılacaktır.

“İNSANİ YARDIM MALZEMELERİ GAZZE İÇİN 13-14 EKİM’DE ÜÇ ADET A400M UÇAĞIMIZ İLE ULAŞTIRILMIŞTIR”

Başta deprem bölgelerinde hayatın normalleştirilmesi olmak üzere orman yangınları ve diğer afetlerle mücadele çalışmaları ile insani yardım faaliyetlerine yurt içinde ve dışında ilgili bakanlık ve kurumlarla tam bir koordinasyon içerisinde destek verilmektedir. Bu kapsamda Sayın Cumhurbaşkanımızın direktifleriyle hazırlanan insani yardım malzemeleri; Gazze için 13-14 Ekim’de üç adet A400M uçağımız ile Mısır’a, sel felaketinden etkilenen dost ve kardeş ülke Libya için ise TCG Bayraktar gemimiz ile 16 Ekim’de Libya’ya ulaştırılmıştır.

Sonuç olarak başta TSK olmak üzere Milli Savunma Bakanlığı’nın tüm birlik ve kurumları, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ve ‘Türkiye Yüzyılı’ hedefleri doğrultusunda; bekamıza yönelen her türlü tehdit ve tehlikeyi bertaraf etmeye, ülkemizin ve asil milletimizin güvenlik ve huzuru için gece gündüz demeden çalışmaya devam edecektir. ”

MSB KAYNAKLARI: TSK VERİLECEK DİREKTİFLER DOĞRUSUNDA HEM İNSANİ YARDIM HEM TAHLİYE KONUSUNDA GÖREV ALMAYA HAZIRDIR

Öte yandan Bakanlık kaynakları, İsrail saldırısı sonrasında Filistin’e yönelik Türkiye’den yapılacak yardım çalışmalarında Bakanlığın alacağı görevlere ilişkin soru üzerine “TSK verilecek direktifler doğrultusunda hem insani yardım hem tahliye konusunda görev almaya hazırdır” açıklamasını yaptı. Kaynaklar, TSK’nın hem tahliye hem de sağlık desteği konusundaki tecrübelerine dikkati çekerek, yardım çalışmalarının yapılmasında en önemli unsurun bölgedeki ortamın uygunluğu olduğunu belirtti.

ABD’nin ikinci bir uçak gemisi görev grubunun Doğu Akdeniz’e geleceğine yönelik açıklamaların hatırlatılması üzerine yetkililer, savunma ve güvenlik konusunda bölgedeki her türlü gelişmeyi yakından takip ettiklerini, alınması gereken tüm tedbirleri aldıklarını vurguladı. Birçok ülkenin uzun yıllardır bölgeye yakından ilgi gösterdiğini ifade eden kaynaklar, “Belli periyotlarla uçak gemisi görev grubu buralarda görev icra ediyor. ABD bir görev grubu daha görevlendirdiğini açıkladı. O uçak gemisi görev grubu daha gelmedi. ABD’li muhataplarımıza bu konuyu sorduğumuzda, ‘Muharip olmayanların, sivillerin tahliyesi operasyonu kapsamında geldiklerini’ bildiriyorlar. Biz de çalışmaları yakından takip ediyoruz” ifadelerini kullandı.

TSK’nın Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerine yönelik soru üzerine yetkililer, TSK’nın planlı eğitim ve tatbikatlarını kararlılıkla devam ettiğini belirtti. Kaynaklar, “TSK Türkiye ve KKTC’nin hak, alaka ve menfaatlerini azim ve kararlılıkla korumaya devam ediyor. Bu kapsamda Deniz Kuvvetlerimiz Doğu Akdeniz’de yeterli sayıda gemiyle keşif gözetleme, sancak/varlık gösterme ve eğitim/tatbikat faaliyetlerini kararlılıkla sürdürüyor” dedi.

 

MELİS YILDIRIM ANKA

İçerik hoşunuza gitti mi?!
[Oy: 0 Yıldız: 0]

    En az 10 karakter gerekli