33,9008$% 0.03
37,6352€% -0.04
44,6724£% -0.16
2.809,88%0,81
4.610,00%0,88
18.383,00%0,88
Lenfanjit Nedir?
Lenfanjit genel olarak bakterilerin subkutan dokulara invazyonu ulaşması doğrultusunda meydana gelen lenf kanallarının iltihaplanması durumu olarak açıklanabilir. El ve ayaklardaki cilt yaraları ve mantar enfeksiyonlu bölgeler bakterilerin lenf kanallarına giriş kapıları olarak ifade edilebilen yerlerdir. Bu nokta da travmalar, ayakkabı vurmaları, tırnak batmaları, topuk çatlakları da lenfanjitenin nedenleri arasında yer almaktadır. Enfeksiyon genellikle yüzeysel lenf sistemini ilgilendirir. Bu hastalıkta en sık rastlanılan etken bakteriler beta-hemolitik streptokok ve stafilokokkus aureus bakterileridir. Bakteriler subkutan dokuda lenfatik damarlar boyunca süratle yayılırlar. Lenfatiklerin etrafında eksudalı ve hiperemik sahalar vardır. Enfeksiyon lenfatik kanallar boyunca yayılır.
Lenfanjit Belirtileri
Lenfanjit çoğunlukla cildin bütünlüğünün bozulduğu yara, travma, mantar enfeksiyonu gibi durumlarda ortaya çıkar. Sıklıkla el ve ayaktaki yaralanmaları takiben o bölgedeki yara yüzeylerinden giren bakteriler hastalığı oluşturur. Bu yaralara tırnak mantarı, parmak arası çatlaklar, ciltteki sıyrıklar, tırnak kenarındaki yaralar, bacak ve koldaki yaralar örnek verilebilir. Genel anlamda belirtiler;
Lenfanjitin geliştiği bölgede kızarıklık, kızarıklık lenf damarlarını takip ederek çizgi şeklinde damar boyunca yayılır. Lenf bezlerine kadar ilerlediyse ayak ve bacakta kasıklara kadar, el ve kol yaralanmalarında koltuk altına kadar kızarıklık devam edebilir.
İltihaplı bölgede ve çevresinde ağrı
Yüksek ateş (39-40 derece)
Yara bölgesinde hassasiyet
İltihap bölgesinde şişlik, ödem görülür. Hastalık ilerlerse lenf damarlarının gittiği lenf nodülleri ve lenf bezlerinde de şişlik oluşur ve lenf nodülleri büyür.
Halsizlik, bitkinlik, kırgınlık
Yara bölgesini hareket ettirmekte zorluk
Nadir olarak cilt üzerinde ülserasyon denilen deri harabiyeti oluşabilir.
Lenfanjit Tedavisi Nasıl Yapılır?
Lenfanjit daha önce vücutta var olan yara veya zedelenme sonrasında o bölgede şişlik, ağrı, kızarıklık, ateş ile belirti verir. Hasta bu tarz şikayetleri olduğunda mutlaka bir dermatoloji yani cildiye uzmanına başvurmalıdır. Lenfanjit lenfödem denilen lenfatik sistemdeki bozulmaya neden olabilir. Lenfödemde lenf sıvısının dolaşımı sağlanamaz ve dokular içinde sıvı birikir. Hastada kolda veya bacakta belirgin ve yaygın bir şişlik, ödem varsa Kalp ve Damar Cerrahi uzmanına da başvurulabilir.