DOLAR 32,2447 0.1%
EURO 34,8329 -0.15%
ALTIN 2.423,36-0,85
BITCOIN 20351083.03582%
İstanbul
15°

AÇIK

03:56

SABAHA KALAN SÜRE

İBB, Depremzedelere Ev Sahipliği Yapacak Orhangazi Gemisini İstanbul’dan Uğurladı

İBB, Depremzedelere Ev Sahipliği Yapacak Orhangazi Gemisini İstanbul’dan Uğurladı

ABONE OL
Şubat 11, 2023 20:17
İBB, Depremzedelere Ev Sahipliği Yapacak Orhangazi Gemisini İstanbul’dan Uğurladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kamera Sistemleri Fiyatları
Kamera Sistemleri Fiyatları

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok etkilenen Hatay’ın İskenderun ilçesine afetzedeler için konaklama hizmeti verecek bin 200 kişi kapasiteli Orhangazi gemisini İstanbul’dan uğurladı. Aynı kapasiteye sahip Osmangazi gemisinin de gün içinde hareket edeceği bildirildi. İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar, sıcak yemek için mutfak, barınma alanları, revir, psikolojik danışma odaları, kreş bulunan gemide İBB merkezlerinde toplanan yardım malzemeleri ile 109 personelin de bulunduğunu söyledi. Şehir Hatları Genel Müdürü Sinem Dedetaş da Osmangazi gemisinin talep eden depremzedelere transfer hizmeti de vereceğini açıkladı.

İBB, Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından, afetzedelere destek olmak ve yaraları sarmak için her biri bin 200 yolcu kapasiteli 2 feribot hazırladı. Orhangazi gemizi uğurlanırken, Osmangazi gemisinin de birkaç saate kadar yola çıkacağı belirtildi.

Depremzedelere konaklama ve gerektiğinde tahliye hizmeti verecek olan İDO’ya ait Orhangazi gemisinin Yenikapı’dan uğurlanması sırasında açıklamalarda bulunan İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar, İBB’nin Türkiye’deki teknik kapasitesi en yüksek kurumlardan biri olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“İBB OLARAK TÜM İMKANLARIMIZI HATAY’A YÖNLENDİRDİK: Şu anda 2 bin 800’ün üzerinde personelimiz, 760 araçla deprem bölgesinde görev yapıyor. AFAD’ın koordinasyonunda tüm imkanlarımızı Hatay’a yönlendirdik. Gerek kendi kaynaklarımızla gerekse bizlere ulaşan binlerce gönüllü vatandaşımızın desteğiyle deprem bölgesindeki tüm il ve ilçelere yardım ulaştırıyoruz. Şu ana kadar İBB olarak deprem bölgesine 224 TIR dolusu yardım ulaştırdık ve ulaştırmaya devam ediyoruz. İBB Grubu ekiplerince canlı kurtarılan toplam vatandaş sayısı 501 oldu. İBB olarak deprem bölgesinin ihtiyaçlarının karşılanası için tüm imkanlarımızla seferber olduk.

460’TAN FAZLA İNSANI GÖCÜK ALTINDAN SAĞ OLARAK KURTARDIK: Hatay’da 9 bin metrekarelik bir lojistik üs oluşturduk. Daha sonra Samandağ, İskenderun gibi ilçelerde de yardım merkezleri kurduk. Şu ana kadar 460’tan fazla insanımızı göçük altından sağ olarak kurtardık. Tüm bu süreçleri AKOM’dan koordine ediyoruz. Hatay’daki tüm belediyeler, muhtarlar ve STK’larla iş birliği halinde çalışıyoruz.

YAŞAM MERKEZİ HALİNE GETİRİLEN BİR GEMİ İLE BİR TRANSFER GEMİSİNİ İSKENDERUN’A GÖNDERİYORUZ: Bugün de yaşam merkezi haline getirilen bir gemi ile bir transfer gemisini İskenderun’a gönderiyoruz. Her türlü ihtiyacı karşılayacak şekilde donattığımız gemilerimizde bin 200’er kişiyi misafir edeceğiz. O kadar ince detaya kadar düşündük ki gemilerimizde kreşe, revire ve sağlık ünitelerine kadar her şeyi düşündük. Bundan sonra uzun süreli olarak deprem bölgesine yönelik desteğimizin devam edeceğini de belirtmek istiyorum.”

“SAĞLIK, REHABİLİTASYON VE KREŞ HİZMETLERİ DE VERİLECEK”

Şehir Hatları Genel Müdürü Sinem Dedetaş da atıl durumda kalarak İDO tarafından İBB’ye devredilen gemileri Hatay için yaşam alanı olarak planladıklarını söyledi. İskenderun Limanı’nda konuşlanacak gemilerden Orhangazi feribotunun yaşam alanı, Osmangazi’nin ise transfer amaçlı planlandığını belirten Dedetaş, şunları söyledi:

“Gemilerimiz seferden düşmüş atıl durumdaki gemilerdi. Yaklaşık 30 saat bir sefer süresi olacak. İskenderun limanlarına konuşlanmayı düşünüyoruz. Liman başkanlıklarımızdan izinlerimizi aldık. Bu gemimiz yaşam alanı olarak diğer gemimiz transfer olarak planlandı. Özellikle sağlık, rehabilitasyon ve kreş hizmetlerini profesyonel personelimizle yürüteceğiz. Samandağ ve Antakya’da dışarıda yaşayan vatandaşlarımız gemimizde misafir edilecek. Ne kadar kalmak istiyorlarsa Orhangazi gemisinin içindeki yaşamları devam edecek. Transfer olmak istiyorlarsa Osmangazi gemisi ile liman planlamalarını yapacağız. Gemileri 250 kişilik bir ekiple 24 saatte hazırladık. Temizlik, güvenlik, mutfak, sağlık hizmetleri ile geminin kendi personeli toplam 109 kişi hizmet verecek.”

“OLASI İSTANBUL DEPREMİ İÇİN DE BİR PRATİK YAPMIŞ OLUYORUZ”

Dedaş, gazetecilerin, gemilerin Türkiye’de olası diğer felaketlerde de kullanılıp kullanılmayacağına ilişkin sorusu üzerine şunları dile getirdi:

“Aslında hani İstanbul’da da bir deprem senaryosunda tek çıkışı deniz olduğu, aslında en kolay çıkışın deniz olduğu zaten deprem bilimcileri tarafından söyleniyor. Dolayısıyla biz burada aslında etüt imkânı da buluyoruz. Dolasıyla bir hizmet götürürken, destek olurken İstanbul depremi için de bir pratik yapmış oluyoruz. Çünkü böyle bir gemi daha önce belediyenin elinde yoktu. Hızlıca bir gün içinde tüm ekiplerimizce donatabildik. Aslında gemide yaşam daha önce Türkiye Denizcilik İşletmeleri zamanında planlanmıştı. Fakat uzun bir zamandan sonra tekrar bir gemi kent projesi gibi isimlendiriliyor. Uzun bir aradan sonra tekrar hayata almış olacağız bu vesileyle.”

“İBB Şehir Hatları bu tür gemileri envanterine almayı planlıyor mu?” sorusuna ise Dedetaş, “Konuşmalarımıza başladık. Sayın Başkanımıza zaten sunumlarımızı yaptık. Onların da onaylarıyla birlikte deprem planlaması kapsamında tüm denizin etkin kullanılması ve ihtiyaç gemilerinin planlanmasına şu aşamada başlandı. Bu da aslında bir ilk prototip” dedi.

FERİBOT YAŞAM VE REHABİLİTASYON ALANI

Orhangazi gemisinde 3 öğün bin 200 kişilik yemek çıkartabilecek mutfak, duş ve tuvaletler, revir ve psikolojik danışma odaları, bir tanker yakıt yer alıyor. Gemi içerisinde afetten etkilenen çocuklar için de oyun alanları oluşturuldu. Gemide, mürettebat, sağlık personeli, psikolog, şoför, mutfak personeli, güvenlik personeli ve kreş öğretmeni ile toplam 109 personel afetzedelere destek olacak. Yola çıkan feribotlar, 25-30 saat sürecek yolculuğun sonunda İskenderun’a varacak.

İçerik hoşunuza gitti mi?!
[Oy: 0 Yıldız: 0]

    En az 10 karakter gerekli