DOLAR 32,4976 -0.15%
EURO 34,9663 0.32%
ALTIN 2.430,810,33
BITCOIN 2062872-4.51541%
İstanbul
19°

PARÇALI BULUTLU

16:55

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Valandova’dan Sigara Tiryakilerine Covid-19 Uyarısı

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Valandova’dan Sigara Tiryakilerine Covid-19 Uyarısı

ABONE OL
Ağustos 19, 2022 13:41
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Valandova’dan Sigara Tiryakilerine Covid-19 Uyarısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kamera Sistemleri Fiyatları
Kamera Sistemleri Fiyatları

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Cemile Korucuoğlu Valandova, sigara kullanan ve kanser tedavisi gören hastalara koronavirüs uyarısı yaptı.  Valandova, “Sigara içen hastalarda solunum hijyeni bozulduğu için dikkatli olmak gerekir. Sigarayı bırakmayı çok önemsiyoruz. Bağışıklık sistemi baskılanmış hastalarda, HIV, kanser tedavisi alan hastalar da aynı şekilde, ağır geçirme durumları olabilir” dedi.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Cemile Korucuoğlu Valandova, Türkiye’de eylül ayında koronavirüs vakalarında pik beklendiğini ifade etti. Valandova, şöyle konuştu:

“Temmuz ayında vakalar tırmanışa geçmiş durumda. Zaten göğüs hastalıkları uzmanları olarak da eylül ayı gibi sonbahar aylarında bir pik bekliyorduk. Ülkemizde daha çok var olan varyant omicron varyantının alt tipleri. B1, A4 ve A5, daha çok yaygınlıkta. Covid-19 genelde üst solunum yolu enfeksiyonu bulgularıyla şu anda semptom vermekte. Üst solunum yolları bulguları olarak boğaz ağrıları, baş ağrısı, vücutta kırıklık, eklemde ağrılar gibi şu anda oluyor. Genelde yüzde 95 olarak bu şekilde geçiriliyor. Akciğer ilerlemesi genelde bir haftadan sonra olabiliyor ve nefes darlığı şikayeti olduğunda biz daha çok alert oluyoruz. O zaman bir göğüs hastalıkları uzmanına başvuruda bulunmak gerekiyor. Akciğer film ve genel muayene olarak tetkik yaptırmak gerekiyor.”

“AŞILAMA ÇOK ÖNEMLİDİR. AŞIYLA ÖNLEYEBİLİRİZ”

Maske, mesafe ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden Valandova, “Covid-19’da şu anda gündemden düştü ama maske, mesafe ve hijyen önlemlerinin alınması gerekiyor. Çünkü Covid-19 biliyorsunuz damlacık çekirdeği enfeksiyonu ile bulaşıyor. Bu nedenle en çok solunum yolu ile bulaşıyor. Bunlara dikkat etmemiz gerekir. Aşılama çok önemlidir. Aşıyla önleyebiliriz. Doz olarak zamanı gelen aşılarımızı yaptırırsak bu konuda daha iyi yol alabiliriz. Kronik hastalığı olanlar ve 65 yaş üstü hastalarımıza aşılamayı tavsiye ederiz” diye konuştu.

“SİGARA İÇEN HASTALARDA SOLUNUM HİJYENİ BOZULDUĞU İÇİN DİKKATLİ OLMAK GEREKİR”

Sigara kullanan, bağışıklık sistemi baskılanmış ve kanser tedavisi gören hastaların koornavirüsü daha ağır geçirebileceklerinin altını çizen Valandova, “Sigara içen hastalarda solunum hijyeni bozulduğu için dikkatli olmak gerekir. Sigarayı bırakmayı çok önemsiyoruz. Ağır geçirme genelde bu hastalarda koah olduğu için hastalarda solunum yetmezliği, nefes darlığı gibi bulgular gözükebiliyor. Bağışıklık sistemi baskılanmış hastalarda, HIV, kanser tedavisi alan hastalar da aynı şekilde, ağır geçirme durumları olabilir” dedi.

İçerik hoşunuza gitti mi?!
[Oy: 0 Yıldız: 0]

En az 10 karakter gerekli