DOLAR 32,3298 0.24%
EURO 35,0781 -0.15%
ALTIN 2.298,450,94
BITCOIN 22916341.28081%
İstanbul
19°

AÇIK

16:45

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Fibromiyalji Nedir Belirtileri Nelerdir ?

Fibromiyalji Nedir Belirtileri Nelerdir ?

ABONE OL
Kasım 25, 2022 18:01
Fibromiyalji Nedir Belirtileri Nelerdir ?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kamera Sistemleri Fiyatları
Kamera Sistemleri Fiyatları

Fibromiyalji Nedir Belirtileri Nelerdir ?

Fibromiyalji sendromu (FMS) olarak da bilinen fibromiyalji, vücutta genel hassasiyet oluşturur. Kaslarda ve kemiklerde ağrı ile genel yorgunluk hissedilmektedir.Uyku düzeninde problemlere ve bilişsel bozukluklara neden olan kronik, yani uzun süren bir dönemdir.

Fibromiyaljinin tedavisi zor ve uzun bir süreçtir. Ancak uygun ilaçlar, terapi ve yaşam tarzında yapılacak değişiklikler sayesinde fibromiyaljinin belirtileri hafifletililebilir. Gerekli tedaviler ile yaşam kalitesi yükseltilebilmektedir.

Fibromiyalji Neden Olur?

Fibromiyalji’nin neden olduğu henüz kesin olarak bilinmemekle birlikte gerçekleştirilen araştırmalar neticesinde fibromiyaljinin enfeksiyon, travma ve stres gibi bir kısım tetikleyici ile bazı genetik eğilimlerden kaynaklandığı bilinmektedir.

Bazı araştırmalara göre beyin bir sebepten dolayı ağrı eşiğini düşürür ve daha önce acı vermeyen duyumlar zamanla çok acı verici hale gelmektedir. Başka bir teori ise sinirlerin ağrı sinyallerine aşırı tepki göstermesidir. Fibromiyalji durumundan etkilenen bireylerde beyin ve sinirler normal ağrı sinyallerini farklı algılayabilmekte ve aşırı tepki gösterebilmektedir.

Bu durumun sebebi beyindeki kimyasal dengesizlikler veya beyindeki merkezi ağrı duyarlılığını etkileyen arka kök gangliyonunda mevcut anormallikler olabilmektedir. Fibromiyalji belirtileri otoimmün bozuklukların belirtilerine çok benzemektedir. Bu benzerlikler fibromiyaljinin otoimmün bir durum olabileceği kanısına yol açmaktadır.
Fibromiyalji sıklıkla aynı ailede görülmekte ve genlerle aktarılabilmektedir. Araştırmalar sonucunda sinir hücreleri arasındaki kimyasal ağrı sinyallerinin iletimini etkileyen birkaç gen tanımlanmıştır. Fibromiyalji genellikle orta yaştan itibaren görülmeye başlar ve yaşlandıkça ortaya çıkma riski de artmaktadır. Aynı zamanda fibromiyalji çocuklarda da görülmüştür.

Enfeksiyon ya da geçmişteki bir hastalık fibromiyaljiyi tetikleyebilmekte veya semptomlarını daha da ağır hale getirebilmektedir. Gribin, zatürrenin, Salmonella ve Şigella bakterilerinin neden olduğu sindirim sistemi enfeksiyonları ile Epstein-Barr virüsü de fibromiyalji oluşumunu tetikleyebilmektedir.
Aynı zamanda ağır bir fiziksel veya duygusal travma geçiren kişilerde fibromiyalji gelişebilir. Bu durum travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) ile doğru orantılıdır. Travma gibi, stres de bireylerde uzun süre devam eden etkiler bırakmaktadır. Stres, fibromiyalji tetiklenmesine katkıda bulunabilecek hormonal değişikliklerle bağlantılıdır.

Fibromiyalji Nasıl Tedavi Edilir?

Fibromiyalji tedavisinde kullanılan ilaçların amacı ağrıyı kontrol altına almak ve yaşam kalitesini yükseltmektir.
Bu genel olarak kendi kendine bakım ve ilaç kullanımı ile gerçekleştirilmektedir. Fibromiyalji tedavi süreci için alınan ilaçlar ağrıyı hafifletmekte, daha kaliteli bir uyku sağlamaktadır.

Fibromiyalji için genellikle verilen ilaçlar ağır ağrılar için reçeteli, hafif ağrılar için reçetesiz ağrı kesicilerdir. Yorgunluğu gidermek ve uyku düzeninin sağlamak için antidepresanlar kullanılmaktadır. Sinir hücrelerinin ağrı sinyalleri göndermesini engellemek için ise bazı epilepsi ilaçları kullanılmaktadır.

Daha ağır ağrı kesiciler ve narkotikler, ağrıyı azaltmada etkili olmadığı için geçmişte kullanılsa da günümüzde tercih edilmemektedir. Fiziksel terapi yöntemleri fibromiyaljide etkilidir. Fiziksel terapi, kasların dayanıklılığı ve gücünü arttırırken aynı zamanda vücuttaki stresi azaltmaktadır. Egzersiz ve stres azaltma teknikleri hem zihinsel hem de fiziksel olarak bireyin kendisini daha iyi hissetmesine yardımcı olacaktır. Destek ve rehberlik için bir terapiste başvurmak sizler için daha yararlı olacaktır.

Fibromiyalji tedavisi bitkisel ilaçlarla ve doğal tedavi yöntemleriyle de desteklenebilir. Eğer reçete edilen ilaçlar fibromiyalji semptomlarını tamamen rahatlatmazsa, bunlara ek olarak çeşitli doğal yöntemler kullanılabilmektedir.

Bu alternatif doğal tedaviler hem stresi hem de ağrıyı azaltmaya odaklanır ve geleneksel tıbbi tedaviler ile birlikte kullanılmalıdır.
Bu tedaviler arasında fizik tedavi, kaplıca terapisi, meditasyon, yoga, tai chi, egzersiz, masaj terapisi ve dengeli, sağlıklı bir diyet yer almaktadır. Bu tedavi türlerinden herhangi birisine başlamadan önce mutlaka doktora başvurulmalı ve kişinin durumu hakkında bilgi alınmalıdır.

En az 10 karakter gerekli