DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 2050708-2.25345%
İstanbul
16°

PARÇALI AZ BULUTLU

13:07

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Erdoğan İmzaladı, İBB’nin Projeleri Programa Alınmadı

Erdoğan İmzaladı, İBB’nin Projeleri Programa Alınmadı

ABONE OL
Ocak 16, 2024 16:27
Erdoğan İmzaladı, İBB’nin Projeleri Programa Alınmadı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kamera Sistemleri Fiyatları
Kamera Sistemleri Fiyatları

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İBB’nin Beylikdüzü-Sefaköy Metro Hattı ve Eyüpsultan-Bayrampaşa Tramvay Hattı projelerinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla dün Resmi Gazete’de yayınlanan 2024 Yatırım Programı’na alınmamasına tepki gösterdi. İmamoğlu, “Eninde sonunda verecekler vermek zorundalar. Milletini cezalandıranı millet sevmez. Bu milleti cezalandırıyorlar. Ben Eyüpsultan’da, Bayrampaşa’da, Beylikdüzü’nde Avcılar’da Büyükçekmece’de, Başakşehir’de, Küçükçekmece’de hatta Bakırköy’de hatta Bahçelievler’de insanlara gideceğim milletimize bunları şikayet edeceğim. Bu millet kendisine verilecek hizmeti engelleyeni sevmez. Onun için dün bunu yatırım planına almayan insanların İstanbul halkına borçları var. Ben bu tutum ve tavrından dolayı kim buna mani oluyorsa kınıyorum İstanbul halkı adına kınıyorum. Bu yanlışı düzeltmeleri için de acilen çağrı yapıyorum” dedi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, devam eden Pendik-Kaynarca-Tuzla Metro Hattı’nın Pendik İstasyonu şantiyesinde incelemede bulundu. İmamoğlu,  Eyüpsultan-Bayrampaşa Tramvay Hattı ve Sefaköy-Beylikdüz-TÜYAP Metro Hattı projelerinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla dün Resmi Gazete’de yayınlanan 2024 Yatırım Programı’na alınmamasına tepki gösterdi.

İmamoğlu’nun açıklamasının satır başları şöyle:

“EKONOMİDEKİ SORUNUN BİZİ GETİRDİĞİ NOKTA: Bugün Pendik’teyiz aslında bugün Türkiye’nin iki farklı yüzü diyelim ya da sürecini aslında görmüş durumdayız. Bir tanesi kent lokantasında 40  liraya üç çeşit yemeği vatandaşlarımıza sunan bir şubemizi daha açtık. Artık neredeyse 10 bin insanımıza servis edecek sayıda kent lokantasına doğru da gidiyoruz. Bu tabii ekonomideki sorunun, sıkıntının, yoksulluğun toplumsal taleplerin bizi getirdiği nokta. En fazla ilgi gören hizmetlerimizden birisi haline geldi. Özellikle öğrencilerin, emeklilerin dar gelirlilerin olduğu sahalarda kent lokantalarımızı açma gayreti içerisindeyiz. Şimdi ise bir başka yönü gerçekten maliyeti çok yüksek ama İstanbul için elzem ve mutlaka mutlaka yapılması gereken metro yatırımlarımızdan bir tanesindeyiz. Burası Pendik istasyonumuz uzun süre Pendik-Kaynarca-Tuzla hattımızın Pendik istasyonunda uzunca bir süre bir arkeolojik kazıdan dolayı giriş yapamamıştık. Bu kazı süreci yeni tamamlandı ve artık kazı yapar duruma geldik. Pendik-Kaynarca-Tuzla hizmetimizin Pendik Kaynarca kısmını arkadaşlarım şu anda yürütüyorlar. Tabii aynı zamanda bir nevi Tavşantepe kolu diyebiliriz, uzantısı diyebiliriz. Ona eklentisiyle beraber önemli bir çalışma.

PROJESİZ İHALE OLUR MU? OLUYOR KARDEŞİM: Burayı biz aldığımızda neredeyse ihalesi yapılalı iki buçuk yıl olmuştu ama şantiye dahi kurulmamıştı. Yani her zamanki gibi ihalesi var ama şantiyesi yok. Çünkü finansmanı yok daha ileri giriyorum hatta projesi yok. Şimdi bunu deyince insanlar ya projesiz ihale olur mu? Oluyor kardeşim oldu, yapıldı ve biz burada ciddi anlamda bir proje revizyonu yaparak ve buraya kaynak bularak 2020’nin başında aslında biz buraya start verdik. 2020’nin başında start verdik ama fazla geçmeden malum Türkiye’deki aşırı enflasyon, döviz kurlarının artışından sonra bir kararnameyle ihaleleri fesih hakkını elde etti müteahhitler ve burada da müteahhit ihaleyi tek taraflı fesih etti. Tekrar bir ihale süreci başlattık. Tekrardan oturan zaman diliminden sonra ihaleyi yaptık. Yani tam gaz devam ederek yaklaşık bir seneyi aşkın süredir bir buçuk seneye belki yaklaşıyor burada çalışıyoruz. Arkadaşlarımın ifade ettiği gibi artık bu bölümde yüzde 65’lere yakın  bir seviyeye geldik. Şu anda biz bu seviyede çalışırken bir yandan da Kaynarca’dan sonraki Tuzla hattının da projelerini oldukça iyi bir seviyeye getirdik. Hem tasarrufu yaptık hem de tasarruf yapacak bir biçimde hem de ihtiyaç daha pratik ve daha iyi durak noktalarıyla birlikte görecek şekle getirdik ve tam gaz inşallah Tuzla’ya doğru da devam edeceğiz. İlk bu söylediğim ilk kısmı inşallah bir buçuk seneden daha az bir zaman diliminde İstanbulluların hizmetine sunulacak. Mayıs 2025 az önce arkadaşımın ifade ettiği gibi hedef tarihimiz bu.

TWEETİMİZDEN BİLE ALINGANLIK GÖSTERDİLER: Şimdi burada üçüncü konu, bir trajik konuya daha geçiş yapacağım. Şurada gördüğünüz, Sabiha Gökçen’e ulaşan hat çok geçmiş bir zamanda yanılmıyorsam 2016’dı diye hatırlıyorum. Bakanlığa devredilerek o zaman, bakanlık tarafından yapılması uygun görülen bir hattı ve bu hattı bakanlık aldı uzunca süren bir çalışmayla, yaklaşık yedi yıl sonra geçen sene bitirdi. Sabiha Gökçen’e burayı bağladı. Hatta hatırlarsanız biz hayırlı olsun teşekkür ederiz tweetimizden bile alınganlık gösterdiler. Biz yaptık, bizim yaptığımız işe sahip çıkıyorlar diye bakanlıktan, oradan buradan tweet atanlar oldu. Şimdi birincisi bu hat yapılıp İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne verilmesi gereken hatlardan birisiydi. Dolayısıyla biz onun için ‘hayırlı olsun ve teşekkür ederiz’ dedik Bakanlığa da teşekkür ettik. Daha daha ilginci de şu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne daha daha önce bu tür yapılıp teslim edilen metro hatlarının o metro hatlarındaki bilet kesilen yani gelirlerinden tahsilatı yapıldığı için neredeyse 20 seneden daha fazla bir zaman diliminde belediyeden bakanlığa parası aktarılıyordu. Tabii dönem değişti ya. Sanki iki rakip kurum sanki şehir başka yerde ülke başka yerde gibi. İstanbul halkını cezalandırarak, İstanbul halkının bütçesine göz koyarak en son aralık ayındaki kesintisiyle birlikte bu hat ve Kayabaşı’nın parasından toplam beş buçuk milyar lirayı on ayda kestiler.

BÖYLE BİR HAİNCE DÜŞÜNCE OLAMAZ: Eğer parasını bize garanti etsinler. 10-11-12 ayda biz bütün metroları para almadan bitirir, İstanbul’a veririz,  Bakanlığa da veririz. Böyle bir, haince bir düşünce olamaz yani. Bunu bu şekilde uygulamak devlet ahlakına, kurumsal ahlaka devletine milletine bakışına o kadar aykırı o kadar ters ki. Bizim hazineden gelen payımızdan bir genelgeyle kararnameyle kesiyorlar paramızı ve tam beş buçuk milyar lira on ayda bir yandan bunu yapıyorlar. Tuzla hattı yine son dönemde onaylanan ama aylarca beklediğimiz meclis onayı vardı meclisten aldık şimdi hazineye yolladın? Yani bu onay işinde bizi bazen bir yıl, bazen iki yıl, bazen iki buçuk yıl beklettiler. Sonra onaylayıp da sanki bir lütufmuş gibi. Ya ayıp, bir mürekkep, bir kalem. Bakın tekrar söylüyorum. Bir mürekkep bir kalem imza atacaklar.

MİLLETİNİ CEZALANDIRINI MİLLET SEVMEZ: Dün konuşma yaptım dedim ki İSKİ’yle ilgili Üsküdar’da yaptığımız temel atma töreninde. Bakın dedim yatırım planını açıklayacaklar iki önemli konumuz var orada. Bayrampaşa, Eyüpsultan tramvay hattımız ve aynı zamanda Sefaköy- Beylikdüzü metro hattımız. Bakın bunların kaynağı hazır. Bunların yurt dışından temin ettiğimiz uygun ve uzun vadeli kredisi hazır. Bir tek ne biliyor musunuz? Yatırım Planına alınması demenin anlamını bilsin de vatandaşlarımız. İnanın var ya devletin kaydını alıyor sizi yani başka hiçbir katkısı yok. Bizim alacağımız krediye bir kefaleti yok ya da bir katkıları yok. Bir onay yatırım Planına almak. Ben şunu söyleyeyim. Eninde sonunda verecekler vermek zorundalar. Milletini cezalandıranı millet sevmez. Bu milleti cezalandırıyorlar. Ben Eyüpsultan’da, Bayrampaşa’da, Beylikdüz’ünde, Avcılar’da, Büyükçekmece’de, Başakşehir’de, Küçükçekmece’de hatta Bakırköy’de hatta Bahçelievler’de insanlara gideceğim milletimize bunları şikayet edeceğim. Bu millet kendisine verilecek hizmeti engelleyeni sevmez. Onun için dün bunu yatırım planına almayan insanların İstanbul halkına borçları var.

BUNLAR ÖYLE BİR DOMİNO TAŞI GİBİ ÇÖZÜLECEK Kİ GÖRECEKSİNİZ: Ben bizzat Ben bizzat Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcısına bunu özenli bir biçimde telefonda ilettim. Kendisine bunun uzunca da bir ne kadar önemli olduğunu, hangi kuruluşlardan kredilerinin temin edildiğini, ön protokollerinin yapıldığını, ne kadar milyon insana hizmet edeceğini bildiren yazıyla da bildirdim hem sözlü, hem yazılı. Bunun ne kadar önemli olduğunu anlattım. Neredeyse bir buçuk ay önce. Şimdi bunun bir Yatırım Planına alınmaması. Listeye ekliyorsunuz. Listenin altına iki satır daha ekliyorsunuz. Çok acayip bir durum. Bunlar seçim için her şey mübahtır anlayışının böyle en fanatik bireyleri ama tekrar söylüyorum bugüne kadar bunları mazeret olsun diye de anlatmıyorum. Bunlar öyle bir domino taşı gibi çözülecek göreceksiniz. 16 milyon  insanımızın baskın kuvveti iradesine sert vurulamaz anlayışı göreceksiniz hem sandıkta karşılığını bulacak. O sandıktan çıkan o gücün de karşısında bütün bu çektirilen sıkıntıların, bilmem zulümlerin tam tersine hareket etmek zorunda kalacaklar. Ben bu tutum ve tavrından dolayı kim buna mani oluyorsa kınıyorum İstanbul halkı adına kınıyorum. Bu yanlışı düzeltmeleri için de acilen çağrı yapıyorum. Bırakın İstanbul’un Sefaköy’ünden başlayıp Beylikdüzü’ne giden hem metrobüs hattını hafifleten, hem metroyla beraber İstanbul’un batısını bütün İstanbul’a bağlayan hem de Eyüpsultan’dan geçen tramvayımızın bir devamı gibi düşüneceğimiz Eyüpsultan’ı Bayrampaşa’ya bağlayan o güzel yolculuğa onları da eklemlendireceğimiz Bayrampaşa halkını ve Eyüp Sultan’ın özellikle Bayrampaşa’ya yakın kısımdaki halkını bu hizmetten mağdur etmeyin diyerek şikayetimi yapıyorum”

TÜRKİYE’DE YATIRIMLAR YAPAN AVRUPA YATIRIM VE KALKINMA BANKASINA BİZ BU DURUMU AÇIKLAYAMIYORUZ”

İmamoğlu konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı. İmamoğlu, bir gazetecinin “Ulaşım sorunu Sayın Kurum’un da gündemindeydi. Bu konularda tweetler de paylaştı. Buna rağmen dünkü Yatırım Planına alınmadı. Yani bu olmadan bir yatırım planı açıklandı diye anlıyoruz. Doğru mudur? İkincisi alınmadıysa daha ne kadar bir sarkmadan bahsediyoruz? Ne kadar sürecek” şeklindeki sorusu üzerine de şunları söyledi:

“Bu bazen tabii dönemi belli olmayabiliyor. Yatırım Planı bazen normalde bu yılda bir açıklanıp yılın planı da açıklanabiliyor. Sonra bir ana dönemde ilave bir yatırım planı da açıklanabiliyor. Daha önce uygulamaları yaşandı. Dolayısıyla bu yanlışlarından istedikleri zaman dönebilirler. Hani bir kural değil sadece ocak ayında açıklanacak diye bir kural değil. Sefaköy- Beylikdüzü süreci neredeyse artık bir buçuk senesini buldu. Her geçen zaman ihaleyi geciktiriyor. İhaleyi geciktirince süreçler istediğimiz düzlemde ilerleyemiyor. Mesela biz bunu Türkiye’de yatırımlar yapan Avrupa Yatırım ve Kalkınma Bankası’na açıklayamıyoruz bile. Onlar da niçin diyorlar yani? Böyle kendi dillerinde niçin? ‘Niye imzalamıyorlar’ diyor. Yani her şeyiniz tamam uluslararası düzeyde biz de inceledik, baktık her şey on numara. Niçin diye soruyorlar, utanç verici. Onun için zamanı yok umarım bu yanlıştan dönerler. Ek bir liste bile verebilirler bu ay içerisinde”

“BİR ALIŞMA DÖNEMİ YAŞAYACAK”

Bir gazetecinin “Murat Kurum’un dün sosyal medyada bir video çıktı izlediniz mi bilmiyorum ama TOKİ mağdurlarının…Kamera kapatmaya yönelik harekete kadar gidildi. Siz Murat Kurum’un bu davranışını nasıl yorumlarsınız” sorusu üzerine İmamoğlu şöyle konuştu:

“Yani toplumla yüz yüze gelmek, onlarla hasbihal etmek her zaman burun buruna sohbet etmek tabii biraz alışkanlık ister. Alışmak için biraz zamanı var. Yani o diyalog biçimi kolay değildir. Biraz zamana ihtiyacı var. Bir alışma dönemi yaşayacak. Zaten herhalde o kadar yaşayacak. Ondan sonra 31 inden sonra görevine geri döner.”

“BENİ ARAMAZSA BU İŞİN SAĞLAM BİR KURGU OLACAĞINA İNANIYORUM”

“Murat Kurum’un Beykoz’dan bir hanımefendiyle bir diyaloğu vardı. Beş yıldır beklenen bir kentsel dönüşümden bahsediyordu hanımefendi. Sizin Beykoz’da böyle bir beklettiğiniz bir proje var mı” sorusuna İmamoğlu şu yanıtı verdi:

“Ben ilk gün zaten sordurdum yani. Var mı böyle bir yer? Yıktınız da bekliyoruz falan diye. Böyle bir yer yok. Yani ben buradan çağrı yapıyorum. O hanımefendi lütfen bizi arayın. Ben tatilde değilim İstanbul’dayım. Kendisini bekliyorum bizi arasın. Bakalım binası neredeymiş? Beni beni herkes bulabiliyor muhtemelen tak diye bulabilir. Bizi lütfen arasın. Beni eğer bir gün içinde aramazsa bu işin sağlam bir kurgu olduğuna inanacağım yoksa.”

Haber: OKTAY YILDIRIM Kamera: ADEM KARABAYIR

İçerik hoşunuza gitti mi?!
[Oy: 0 Yıldız: 0]

En az 10 karakter gerekli