34,7999$% 0.27
36,8294€% -0.07
44,4413£% -0.01
2.942,59%0,29
4.889,00%0,43
19.558,00%0,42
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Pendik-Sabiha Gökçen Havalimanı metro hattı filosunda kullanılmak üzere üretilen yerli 120 metroyu Ankara’daki Bozankaya Firması’nda inceledi. İmamoğlu, “Yerli ve milli kavramını koruyan kuruluşlarımızın varlığı bize elbette güvence sağlıyor. Hızlıca Allah tamamına erdirsin, 120 araçla İstanbulluyu buluşturalım” dedi.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP’nin yarın yapılacak 38’inci Olağan Kurultayı için bugün Ankara’da. Cuma namazını Hacı Bayram-ı Veli Camisi’nde kılan İmamoğlu, öğleden sonra da Pendik-Sabiha Gökçen Havalimanı metro hattı filosunda kullanılmak üzere Ankara’nın Sincan ilçesindeki Bozankaya Firması’nda üretilen metroları yerinde inceledi. Tamamen yerli ve milli imkanlarla 120 adet üretilecek olan metro imalatlarını inceleme ziyaretinde İmamoğlu’na İBB Genel Sekreter Yardımcısı Pelin Alpkökin, Raylı Sistem Daire Başkanı Ceyhun Avşar ve Metro AŞ Genel Müdürü Özgür Soy da eşlik etti.
Bozankaya Firması’nın sahibi Murat Bozankaya ve şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Aytunç Günay, trenlerin üretim aşamalarıyla ilgili İmamoğlu’na bilgi verdi. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren İmamoğlu, “Ankara’da Bozankaya Firması’ndayız. Yerli üretimle 100 araç İstanbul’umuza imal eden çok değerli bir kuruluşumuz. Ziyarete geldim ve araçlar nasıl bir süreçle imal edilecek elbette merak ettim. İki yönlü merak ettim. Elbette birinci, İstanbul’a gelecek bu araçlar. İkincisi daha önemli. Türkiye’de üretilen ve dünya çapında referansı yüksek olan bir ürünü, markayı ve tesisi görmek arzusunda oldum” dedi.
“YERLİ VE MİLLİ KAVRAMINI KORUYAN KURULUŞLARIMIZIN VARLIĞI BİZİ ELBETTE GÜVENCE SAĞLIYOR”
“Umuyorum en kısa zamanda İstanbul’umuzun metrolarında Bozankaya’nın ürünlerini göreceğiz” diyen İmamoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Metro denince insanlar sadece yer altında tüneller açılıyor, raylar diziliyor gibi düşünüyor ama araçlar genelde unutulur ya da hissedilmez. Araçlarda ciddi bir külfet ciddi bir maliyet. Hatta bu konuda ne yazık ki zamanında yol yürünmemiş ya da sağlıklı adımlar atılmamış işler olmuştu. Onları da gidermekle alakalı, hızla o işi tamamlamakla alakalı yolculuğumuz var. Önümüzdeki 10 yıla, belki de biraz daha fazlasında hem yeni hatlarımızın hem de geçmişten gelen hatlarımızla ilgili yenileme ihtiyaçları ve de artan kapasiteye göre eklenti yapacağımız araç sayısına baktığımızda bu sektörde çok güçlü bir ihtiyaca sahibiz. Biz hem İstanbul adına bu tasarımları yaparken finansından işte ihtiyaç noktalarına, bir yandan da tabii üretici firmalarla güzel ilişki kurmak arzusundayız. Hele hele böylesi bir yerli ve milli kavramını koruyan kuruluşlarımızın varlığı bizi elbette güvence sağlıyor. Umuyorum, hızlıca Allah tamamına erdirsin. Toplamda 120 kapasiteye ulaşacak alımımız söz konusu bir firmadan. 120 araçla İstanbulluyu buluşturalım.”
4 YILDA 5 METRO HATTI HİZMETE AÇILDI
“16 milyon için çalışıyoruz” sloganıyla hareket edilen İBB’de son 4 yılda toplam 46 istasyona sahip, 46,2 km uzunluğunda 5 metro ve 1 tramvay hattı hizmete açıldı. 8 metroda ise inşaatlar tüm hızıyla sürüyor. İBB’nin hedefi, 2024 yılının mart ayına kadar raylı sistem ağına 18,9 kilometre daha raylı sistem kazandırmak. Yıllık ortalama 13 kilometre ile İstanbul tarihinin yıllık bazda en çok metro üretilen dönemine imza atılmış olunacak.
RAYLI SİSTEM YOLCUSU YÜZDE 35 ARTTI
Şu anki süreçte İstanbullulara 6 metro hattında hafta sonu 66 saat kesintisiz metro hizmeti sunuluyor. Bu yatırım ve hizmetlerin sonucunda günlük raylı sistem kullanan İstanbullu sayısı, yüzde 35 artarak 1,8 milyondan 2,6 milyona çıktı.
Meral Akşener: “Erdoğan, Yerlikaya’nın ellerini de sakın ola tutma, ülke neredeyse Kolombiya’ya doğru gidiyor”