DOLAR 32,3400 -0.07%
EURO 34,8790 0.06%
ALTIN 2.392,77-0,15
BITCOIN 20720220.43838%
İstanbul
16°

AZ BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

Dinin Birey Ve Toplum Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Dinin Birey Ve Toplum Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

ABONE OL
Mart 18, 2023 18:02
Dinin Birey Ve Toplum Üzerindeki Etkileri Nelerdir?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kamera Sistemleri Fiyatları
Kamera Sistemleri Fiyatları

Dinin Birey Ve Toplum Üzerindeki Etkileri Nelerdir

İnanç olgusu hemen hemen insanlık tarihi kadar eskidir. İlk insanlarda olan inanca, din demek her ne kadar doğru olmasa da insanların, kendinden daha yüce bir güce veya varlığa inanma ihtiyacı hissettiğini söylemek mümkündür. Dinler semavi olabildiği gibi bazı düşünür ve filozofların fikirleriyle de ortaya çıkabilir. Bugün dünyada Hristiyanlık, Yahudilik, Müslümanlık gibi semavi dinlerin yanı sıra Budizm, Taoizm, Hinduizm, Sihizm, Şintoizm gibi semavi olmayan da birçok din vardır.

Dinin Hayata Yansımaları

Dinlerin temel işlevinin, insan hayatını düzenlemek ve iyileştirmek olduğu söylenebilir. Çünkü din, insanın dünya hayatına doğrudan etki eder. Özellikle semavi dine inananlar, koyulmuş bütün kuralların insanın bu dünya ve öteki dünya için mutlu olmasına olanak sağladığını düşünür. Bir yaratıcının var olması, insanların ne yaptığından haberdar olması, onlara yardım etmesi fikri bireye psikolojik açıdan mutluluk sağlar.

Aynı zamanda kendinden çok daha üstün bir varlığın olması acziyetini hatırlatır, olumsuz bir çok olay karşısında bunun mutlaka yaratıcı tarafından mükafatlandırılacağını düşünür. Dünyada yaşanan felaketlerin, savaşların, adaletsizliğin, zulmün mutlaka hesabının sorulacağı ve cezalandırılacağına inanarak bugününe isyan etmek yerine sabretme erdemini göstermesini olanaklı kılar. Din aynı zamanda insanı şükre teşvik ederek bugününe pozitif bakabilmesini ve elindekiyle mutlu olmasını sağlar.

Ahlak Yasası

İnanmayanlar için belli, kendi aralarında kabul görmüş bir ahlak yasasından söz edilemez. Bu durum onları yeni bir yasa yaratmaya ya da tamamen bu yasaların olmaması gerektiği görüşüne iter. Din ise insana bir ahlak yasası verir ve insanın buna uymasını emrederek kesin bir ahlak çerçevesi çizer. Dinin bu yönüyle, insana değer anlayışı kattığını söylemek mümkündür.

Din insanların bir arada yaşamasını sağlayacak kolektif bir bilincin hüküm sürmesine olanak sağlar. İnsanların aynı dine sahip olması ortak bir kültür oluşmasına yardımcı olur. Birey aynı dine inandığı bir topluma daha kolay aidiyet duygusu besler ve onların yanında durur. Din bütün bunların yanında insanın bu dünyaya neden geldiğini, varoluşunun amacını, varacağı yeri ile ilgili sorular karşısında tatmin edici yanıtlar vererek kişinin buhranlara sürüklenmesini engeller.

İçerik hoşunuza gitti mi?!
[Oy: 0 Yıldız: 0]

En az 10 karakter gerekli