DOLAR 32,2053 -0.22%
EURO 35,1156 -0.22%
ALTIN 2.498,171,32
BITCOIN 21618780.2736%
İstanbul
19°

PARÇALI BULUTLU

13:06

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Belediye İş Sendikası: ”Yanlış ekonomik politikaların faturaları emekçilerin sırtına yüklenemez.

Belediye İş Sendikası: ”Yanlış ekonomik politikaların faturaları emekçilerin sırtına yüklenemez.

ABONE OL
Aralık 4, 2023 16:39
Belediye İş Sendikası: ”Yanlış ekonomik politikaların faturaları emekçilerin sırtına yüklenemez.
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kamera Sistemleri Fiyatları
Kamera Sistemleri Fiyatları

TÜRK-İŞ’e bağlı Belediye İş Sendikası, asgari ücrete ilişkin; “Asgari ücrette yıllık zam dayatması adil ve makul olmadığı gibi eşitlik ilkesine uygun değildir. TÜİK’in çakma enflasyonunun bile aylık yüzde 3-5 arttığı, yıllık enflasyonunun yüzde 70’leri zorladığı, ENAG enflasyonun yıllık yüzde 129’ları aştığı bir ekonomik ortamda yanlış ekonomik politikaların faturaları emekçilerin sırtına yüklenemez. Asgari ücret dahil olmak üzere emek gelirlerinin yıllık değil 6 aylık veya daha kısa sürelerle artış yapılması ülkemizde deneysel ekonomik politikalar sonucu ortaya çıkan yüksek enflasyonun sonucudur” açıklamasını yaptı.

Belediye İş Sendikası, asgari ücret tespit komisyonunun görüşmelerinden önce asgari ücrete ilişkin açıklama yaptı. Yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

ASGARİ ÜCRETE 6 AYLIK VEYA DAHA KISA SÜRELERLE ARTIŞ YAPILMASI YÜKSEK ENFLASYONUN SONUCUDUR”

“Milyonlarca emekçinin gözü kulağı belirlenecek asgari ücrete çevrilmişken medyada ortaya atılan rakamlar, açlık sınırını pazarlığa başlanacak taban rakam olarak görme yaklaşımı doğru değildir. Açlık sınırı bir ailenin sadece aylık zorunlu gıda harcamasıdır. Oysa bir emekçi ve ailesinin gideri bir ay boyunca sadece gıda harcaması değil, kira, elektrik, su, yakıt, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapması zorunlu harcamalarıdır. Bu ise en alt sınırı içeren geçim maliyeti yani yoksulluk sınırıdır.

Asgari ücrette pazarlık konusu olabilecek taban ücret, bir işçi ve çocuğunun bir aylık yaşama maliyetinin üniversiteler tarafından bilimsel yöntemlerle hesaplanmasıyla bulunan ücret olmalıdır. Bu da yetmez, bu hayat pahalılığında aylık enflasyonun yüzde 3’leri yüzde 5’leri bulduğu ortamda her gün sınırsız ve ölçüsüz zam yapılan ortamda belirlenecek asgari ücretin aylık olarak en az TÜİK’in çakma enflasyonu kadar artırılmasıdır.

Bunun dışındaki hiçbir artış asgari ücretle geçinmek zorunda bırakılan 10 milyonu aşkın emekçi ve ailesine nefes aldırmaz. İktidar ve sözcülerinin bu hayat pahalılığı ve yüksek enflasyon ortamında yılda tek ücret artışı yapılacağı açıklaması ise Anayasaya, yasalara aykırı olduğu gibi akla da mantığa da aykırıdır.

TÜİK’in çakma enflasyonunun bile aylık yüzde 3-5 arttığı, yıllık enflasyonunun yüzde 70’leri zorladığı, ENAG enflasyonun yıllık yüzde 129’ları aştığı bir ekonomik ortamda yanlış ekonomik politikaların faturaları emekçilerin sırtına yüklenemez.

Asgari ücrette yıllık zam dayatması adil ve makul olmadığı gibi eşitlik ilkesine uygun değildir. Anayasamızın 55. Maddesi asgari ücretin tespitinde çalışanların geçim şartları ile ülkenin ekonomik durumu da göz önünde bulundurarak belirlenmesini hüküm altına almıştır. Asgari ücret dahil olmak üzere emek gelirlerinin yıllık değil 6 aylık veya daha kısa sürelerle artış yapılması ülkemizde deneysel ekonomik politikalar sonucu ortaya çıkan yüksek enflasyonun sonucudur.”

İçerik hoşunuza gitti mi?!
[Oy: 0 Yıldız: 0]

En az 10 karakter gerekli