DOLAR 32,4518 -0.12%
EURO 34,7558 -0.67%
ALTIN 2.438,020,09
BITCOIN 2069067-1.26435%
İstanbul
17°

PARÇALI AZ BULUTLU

21:32

YATSIYA KALAN SÜRE

Abdüllatif Şener’den ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ Eleştirisi

Abdüllatif Şener’den ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ Eleştirisi

ABONE OL
Kasım 25, 2022 19:04
Abdüllatif Şener’den ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ Eleştirisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kamera Sistemleri Fiyatları
Kamera Sistemleri Fiyatları

CHP Konya Abdullatif Şener, Cumhurbaşkanlığı ve bağlı kuruluşlarının bütçe görüşmelerinde; Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’yle ilgili “Bu değişiklik birilerine bireysel rahatlık, imtiyaz ve güç sağlamış olabilir, ‘Ülkeye ne sağladı?’ diye bakarsanız, ülkeye sadece zarar vermiştir. Kamu menfaatlerinin öncelendiği bir Türkiye değil kişisel, bireysel menfaatlerin, çıkarların öncelendiği bir Türkiye ortaya çıkmıştır. Bütün ekonomik göstergeler bozulmuştur o günden bugüne kadar, ‘Şu ekonomik gösterge de iyiye doğru gitti’ diye gösterilebilecek hiçbir rakam bulamazsınız” dedi.

Cumhurbaşkanlığı ve Cumhurbaşkanlığına bağlı, ilgili ve ilişkili kurum ve kuruluşların 2023 yılı bütçeleri, bugün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın katılımıyla görüşülüyor.

CHP Milletvekili Abdüllatif Şener, görüşmelerde söz alarak değerlendirmelerde bulundu. Şener, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni “Bu yeni içinde bulunduğumuz hükümet sistemi gerçekten başarılı olamamıştır. Verilere baktığımız zaman, yürürlüğe girdiği günden bugüne kadar sürekli başarısız olmuş, başarısızlıklarını egale etmiş ve bugüne gelmiş bir hükümetten ve bu hükümetin icrai faaliyet yaptığı sistemden söz ediyoruz. Aslında, faydalı mıydı, zararlı mıydı tartışmalarını da çok anlamlı bulmuyorum çünkü uzun iktidar döneminden sonra aslında böylesine bir rejim değişikliğinin sadece iki amacı vardı yani ismine ne derseniz deyin, onlar kamuflajdan ibaret” sözleriyle eleştirdi.

“SORUMSUZ, SORGULANAMAZ…”

Şener, “2017’deki Anayasa değişikliğinin, Anayasa değişikliğiyle gelen sistemin ortaya çıkışındaki iki amaçtan birincisi. Hükümet edenlerin mutlak yetki sahibi olma arzuları vardı, iradeleri vardı. Parlamenter demokrasinin denge denetim mekanizmaları içerisinde kendilerini rahat hissetmeyen veya bireysel anlamda ulaşmak istedikleri yerlere ulaşamayan mevcut iktidar, yetkilerini genişletme ihtiyacı duymuştur ve merkezileştirme ihtiyacı duymuştur ve bu değişiklik, rejim değişikliği buradan ortaya çıkmıştır. İkinci nedeni ise, hem çok yetkili olmak istemiştir mevcut iktidar, hükümet hem de çok sorumsuz ve sorgulanamaz olmak istemiştir. Bu ikinci amacını da Anayasa değişikliği sırasında sağlamıştır” dedi.

“BU DEĞİŞİKLİK BİRİLERİNE BİREYSEL RAHATLIK, İMTİYAZ VE GÜÇ SAĞLAMIŞ OLABİLİR, ÜLKEYE SADECE ZARAR VERDİ”

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçişi de kapsayan Anayasa değişikliğine atıf yapan Şener, “Bu değişiklik birilerine bireysel rahatlık, imtiyaz ve güç sağlamış olabilir, ‘Ülkeye ne sağladı?’ diye bakarsanız, ülkeye sadece zarar vermiştir. Kamu menfaatlerinin öncelendiği bir Türkiye değil kişisel, bireysel menfaatlerin, çıkarların öncelendiği bir Türkiye ortaya çıkmıştır. Bütün ekonomik göstergeler bozulmuştur o günden bugüne kadar, ‘Şu ekonomik gösterge de iyiye doğru gitti’ diye gösterilebilecek hiçbir rakam bulamazsınız” diye konuştu.

“SEFALET ENDEKSİ’NDE TÜRKİYE, ARJANTİN’İ DE GEÇMİŞ, DÜNYA ŞAMPİYONU OLMUŞ VAZİYETTE”

Ekonomiye değinen Şener, “Sefalet Endeksi diye bir şey var, bu son zamanlarda ortaya çıkmış bir endekstir. Önce enflasyon ve işsizliğin toplamını almak suretiyle bu endeksi belirliyorlardı fakat son yıllarda bunda bazı gelişmeler sağladılar, bazı indirimler ve ilaveler yapmak suretiyle yeniden şekillendirdiler. Şu anda geldiğimiz nokta Sefalet Endeksi’nde Türkiye, Arjantin’i de geçmiş, dünya şampiyonu olmuş vaziyettedir ve sürekli bozuluyor bu Sefalet Endeksi” dedi.

“POLİTİKA FAİZİ DEDİĞİMİZ ŞEY MERKEZ BANKASI’NIN BANKALARA VERDİĞİ PARADAKİ FAİZ, ONUN DIŞINDAKİ FAİZLERİ İFADE ETMİYOR”

İktidarın “politika faizi” politikalarını Şener, “Politika faizi dediğimiz şey Merkez Bankası’nın bankalara verdiği paradaki faiz. Yoksa onun dışındaki faizleri ifade etmiyor. Bu politika faizi düşürüldü, ‘Faizle mücadele ediyoruz’ diyen hükümet maalesef tam faizci bir hükümet olduğunu göstermiştir. Devletin iç borçlarına bakıyoruz, tarihte hiçbir faiz anaparayı geçmediği halde bu hükümet geçen nisan ayından itibaren iç borç faizlerinin anaparayı geçtiği bir noktaya getirmiştir Türkiye’yi. Eski yıllara bakın hep anapara faizinden daha fazladır. Bu hükümet, bu iktidar döneminde de öyledir ama ilk defa Nisan 2022’de bir baktık ki iç borç anapara miktarı 1 trilyon 483 milyar iken faizler bunu aşmış, 1 trilyon 743 milyar olmuş ve o günden bugüne de devam ediyor” diye değerlendirdi.

İçerik hoşunuza gitti mi?!
[Oy: 0 Yıldız: 0]

En az 10 karakter gerekli