DOLAR 32,4617 0.11%
EURO 34,7536 -0.19%
ALTIN 2.423,09-0,48
BITCOIN 20560161.69065%
İstanbul
16°

PARÇALI BULUTLU

13:06

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Rota Virüsü Neden Olur, Rota Virüsü Kaç Günde Geçer ?

Rota Virüsü Neden Olur, Rota Virüsü Kaç Günde Geçer ?

ABONE OL
Kasım 12, 2022 16:05
Rota Virüsü Neden Olur, Rota Virüsü Kaç Günde Geçer ?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kamera Sistemleri Fiyatları
Kamera Sistemleri Fiyatları

Rota Virüsü Neden Olur, Rota Virüsü Kaç Günde Geçer ?

Rota virüsü, hem bağırsak enfeksiyonuna hem de ishale sebep olan bulaşıcılığı çok yüksek bir virüstür. Rota virüs tüm Dünya genelinde görülen bir virüstür. Bebeklerde ve çocuklarda ishal olduğunda akla ilk gelen nedenlerden biridir. Bir çok yerde bulunabilen bu virüs, neredeyse her çocuğa 5 yaşına kadar bulaşır. Rota virüsü bulaşan çocukların büyük oranı ayakta tedavi edilirken belirli bir kısmı da yatarak tedavi edilmektedir.

Dünya çapında 5 yaş altı çocuklarda yıllık 200.000’den fazla ölüme sebep olmuştur. Rota virüsü enfeksiyonu ölüm vakalarının çoğunluğu düşük gelirli ülkelerde görülmektedir. Bu şekilde düşük gelirli ülkelerde sağlık hizmetlerine erişim zorluğu bulunmaktadır. Aynı zamanda açlık, kıtlık gibi şartların yaygın olması da rota virüsünde ölüm vakası oranını arttırmaktadır.

Bütün hastalık ve enfeksiyonlarda olduğu gibi düzenli olarak beden temizliğimizi yapmamız gerekmektedir. Rota virüsüne karşı yapılabilecek şeylerden biri düzenli hijyen alışkanlığıdır. Yapılabilecek en iyi yol ise Rota virüs aşısıdır.

Rota virüsüne ait bir aşı bulunmadan önce 5 yaşından küçük çocukların büyük bir çoğunluğuna bulaşan virüs, 2006 yılında aşının bulunmasıyla birlikte bu oran daha aza indirgenmiştir. Şuan halihazırda birden çok rota virüs aşısı türü mevcuttur.

Rota virüs aşısı yüzde yüz etkili değildir fakat buna rağmen rota virüsün sebep olduğu komplikasyonlar aşı uygulamasıyla birlikte büyük oranda azalmaya başlamıştır. Dünya Sağlık Örgütü rota virüs aşısının aşı programlarına eklenmesi gerektiğini önermektedir. Rota virüs aşısının bazı yan etkileri olabilir. Bunlar, midede ağrı, kusma, ishal, dışkıda kan gibi semptomlardır.

ROTA VİRÜSÜNÜN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Rota virüsü enfeksiyonu virüs bulaştıktan sonra iki gün içinde belirtilerini göstermeye başlayacaktır. İlk belirtileri ateş ve kusma olarak kendini göstermektedir. Bunun devamında sulu ishal durumu ortaya çıkmaktadır. Bu durum 3-8 gün arası devam eder. Bu belirtilerle birlikte vücut büyük oranda su kaybeder.

Çocuklarda kaka renginin siyah olması rota virüsün belirtilerinden biridir. Bu durumda çocuk doktoruna ivedi bir şekilde başvurmak gerekmektedir. Rota virüsü bulaştığı bir yere dokunulmasıyla hemen bulaşabilmektedir.

İçerik hoşunuza gitti mi?!
[Oy: 0 Yıldız: 0]

En az 10 karakter gerekli